Hlavní obsah

Drobné ostružiny na zahradě

Novinky, Ivan Dvořák, časopis Chatař a Chalupář

Od poloviny 20. století se na zahrádkářském trhu objevují mezidruhoví a mezirodoví kříženci drobného ovoce, nabízející chutné plody. Josta a Nigrolárie jsou kříženci rybízu a angreštu, Tayberry kříženec ostružiny a maliny. Patří k nim i Zwarte Framboise.

Článek

Zwarte Framboise – černá malina je drobnoplodá, lesklá odrůda, plně vyzrálé a přezrálé plody výrazně voní, snadno se uvolňují z lůžka. Sklizeň je výnosná – dává najednou sice méně plodů, ale po delší dobu než velkoplodé odrůdy. Plodí pravidelně každý rok. Plody jsou vhodné na přímý konzum, na zmrazení i na přípravu marmelád, džemů a šťáv. Ovocným směsím dávají tmavou barvu i zajímavou vůni. V chladničce vydrží asi týden, na zpracování se jich za tuto dobu sebere dostatek.

Odrůda Zwarte Framboise se velmi snadno množí ze řízků. Ještě snadnější je zakořeňování mladých pohřížených či potápěných výhonů. Výhon v každém místě, kde se dotýká země nebo kde je zemí překryt, za čtyři až šest týdnů zakoření. Mladé rostliny se vysadí do školky a na jaře mohou být přesazeny na trvalé stanoviště.

Rostlina vyžaduje oporu (drátěnku, plot, rošt z planěk na domě), do které se s pomocí bude proplétat. Má krátké bělavé nebo červené trny. Stonek a mladé plody jsou šedě ojíněné, je na nich vidět, když se na ně sahá.

Ostružina výrazně netrpí ani chorobami, ani škůdci. Roste v každé zahradní půdě. Nesnáší ale půdy těžké, jílovité, studené a podmáčené. Nevadí jí zimní ani jarní mrazy, šlahouny se proto v zimě nemusejí přikrývat.

Pro uspíšení sklizní a koncentrovanější zrání je dobré výhony na podzim sestřihnout na délku asi 2,5 až 3 metry. Pokud se výhony nechají celé, neustále rostou do délky a kvetou na konci, ostružin dozrává v jeden den málo. Když se výhony zakrátí, věnují ostružiny svou energii tvorbě postranního obrostu, první plody dříve dozrávají, dávají větší sklizeň na jeden sběr. Po odplození se výhony (ještě před zimou) odstraňují.

Ilustrační foto

Tip: Ostružinová dobrota
Při přípravě marmelád se ostružiny dobře kombinují s jablky, hruškami, ostatními drobnými bobulovinami, ale i s broskvemi a ne-ktarinkami.500 g ostružin, 500 g dalšího ovoce, 1000 g želírovacího cukru 1:1 nebo 500 g želírovacího cukru 2:1 (méně sladká verze), 2 lžíce nasekaných mandlí nebo vlašských ořechů, 2 lžíce rumuOstružiny částečně rozmačkáme, další ovoce rozmačkáme nebo pokrájíme na menší kousky. Dáme do kastrolu, přidáme cukr a mandle a přivedeme k varu. Povaříme 4 minuty, přidáme rum a horké plníme do sklenic. Uzavřeme a otočíme dnem vzhůru.

Reklama

Související témata:

Související články

Pěstujeme bylinky

Pro bylinky, které budeme mít při vaření vždy čerstvé po ruce, se určitě najde místo i na té nejmenší zahrádce.

Borůvky i do vaší zahrádky

Pokud nemáte zahradu přímo ve vysokohorském pásmu, ale dodržíte naše rady, můžete borůvky úspěšně pěstovat i vy. Odměnou za vaši snahu vám budou chutné...

Co trápí zrající ovoce

Chloubou každého zahrádkáře je pěkné a zdravé ovoce. Různé choroby, škůdci nebo klimatické nepříznivé vlivy mu však v tom mohou klást značné překážky. Mezi...

Výběr článků

Načítám