Hlavní obsah

Buxusová zahrada

Novinky, P. Chlouba, časopis Flóra na zahradě

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Keřík zimostrázu, lidově buxusu neboli krušpánku, najdeme skoro v každé zahradě. Ale vybudovat zahradu prakticky pouze ze zimostrázu pro trvalý efekt a na celý život, to opravdu není běžné.

Článek

A tak jsme se vypravili na návštěvu na holandský venkov, abychom vám takovou zahradu mohli ukázat. Když jsme zastavili u domu paní Rozannie, věděli jsme, že jsme cestu sem nevážili zbytečně. Mezi domem a příjezdovou silnicí byl první vzorně upravený buxusový záhon a v něm malý chodníček k domu. Prošli jsme kolem poměrně vysokého živého plotu a buxusovou bránou jsme vešli do ráje, který jsme si opravdu představit neuměli.

Šikovné ruce zahradníků vytvoří z buxusu i imitaci zahradního nábytku.

FOTO: Flóra na zahradě

První housle zde opravdu hrál jenom buxus a krásná studna, která tvořila jednu z dominant zahrady. Ostatní rostliny zahrady připomínaly spíše dobře vyladěný orchestr znějících kdesi v pozadí, který jenom podtrhoval hlavní nástroj. Zelené tvary buxusů byly pečlivě udržované přísnou rukou, která jim ve většině případů dala jasné tvary. Vezmeme-li v úvahu, že všechny tvarované buxusy je nutné pravidelně řezat minimálně třikrát, spíše však čtyřikrát ročně, musíme uznat, že buxusová zahrada, jak ji vede paní Rozannie, rozhodně nepatří do kategorie zahrad málo náročných na údržbu.

Kromě toho, že zahrada je krásným a oku lahodícím objektem, je zajímavá ještě něčím jiným. Je totiž jedinečnou sbírkou různých odrůd této dřeviny – roste jich zde několik desítek. Ty se od sebe dost často liší velmi významně. Podstatným rozlišovacím znakem je tvar rostliny a úhel větví, ve kterém vyrůstají od centrální osy. Pozornější pohled odhalí rozdíly i ve tvaru a velikosti jednotlivých listů.

Světlé popínavé růže dobře vyniknou na tmavé kovové konstrukci.

FOTO: Flóra na zahradě

Právě v této zahradě jsou růstové rozdíly buxusů velmi dobře patrné. Některé odrůdy se významně liší i barevně. Můžou to být třeba mladičké lístečky, které jsou v začátku života výrazně světlejší, než listy staré, ale některé odrůdy – např. Buxus sempervirens ‘Elegantissima‘, mají lístečky trvale dvoubarevné. Jeden z kultivarů je vlastním výpěstkem rodiny paní Rozannie a podle zlatého okraje lístečků se jmenuje ‘Golden Dream®‘. Všichni ho považují za jakýsi rodinný klenot.

K původu jedné odrůdy, která zde našel své místo a následně se dostala i do jiných zemí Evropy, se váže zajímavý příběh. Při dovolené v zahraničí si jeden z členů rodiny povšiml pod buxusovým keřem několika mladých semenáčků, z nichž jeden měl trochu jiný vzhled. Proto byl z podrostu něžně odebrán a přestěhován na pozorování do již tak velké buxusové sbírky na holandský venkov. A ejhle, tento kus začal růst mnohem rychleji, než je běžné pro jeho ostatní příbuzné. Když se povedlo z této rostliny namnožit několik dalších, putovaly na výzkumnou stanici. Po nějakém čase přišla jednoznačná odpověď : „Máte opravdu novou odrůdu“. A protože si i nadále zachovala svůj expresní růst (v dobrých podmínkách může narůst 30 – 40 cm za rok), dostala odpovídající jméno. A tak vznikl ideální kultivar pro tvorbu vyšších živých plotů s výstižným názvem ‘Raket‘.

Vzorně upravené předzahrádka vypovídá o dobrém vkusu, a protože zde chybí plot, její krása patří všem.

FOTO: Flóra na zahradě

Důležité informace:

  • Tato zahrada je neveřejná a není běžně přístupná, případní zájemci o návštěvu z České republiky mají ale možnost zahradu navštívit po předchozí dohodě.

Kontakt : Rozannie Peerenboom, Goordonksedijk 10, 5464 TE Mariaheide, Gemeente Veghel, Holland, e-mail: peerenboom@plex.nl Orientační vzdálenost Praha – Mariaheide : 880 km

Reklama

Výběr článků

Načítám