Hlavní obsah

Zahrada, kde bývají řeka i hryzci návštěvníky, hýří sytou zelení

Novinky, Jana Nesvadbová

Oáza plná syté zeleně na břehu řeky Vltavy, tak by se dala jednoduše popsat zahrada naší čtenářky, paní Jarky. S rodinou si ji užívají už 22 let, a i když je jejich sousedka řeka už několikrát navštívila, znovu a znovu nacházejí sílu pustit se do práce a vše obnovit.

Foto: Archiv čtenářky (9x)

Zahrada je v těsném sousedství Vltavy. Prospívá z její vláhy, ale už také poznala její ničivou sílu.

Článek

Právě za oázu pohody považuje svou zahradu paní Jarka, ale jedním dechem připouští, že si ona oáza žádá neustále dost práce.

„Jezdíme sem relaxovat. V roce 2002 se nám tudy prohnala velká voda, po které zde zůstala písečná pláž. Asi tak dva roky jsme se sem nemohli ani mrknout, protože to pro nás bylo velice smutné. Ale láska k tomuto kousku přírody u Vltavy nás zase zdolala, a tak jsme začali znovu budovat a sázet,” popisuje první setkání se silou živlu, který je jen kousíček od parcely.

Foto: Archiv čtenářky

Na zahradě převládají okrasné dřeviny a květiny, své místo zde ovšem má i zelenina a třeba i vinná réva.

Foto: Archiv čtenářky

Majitelka ráda zahradu osvěžuje vlastními výtvory a nápady.

Foto: Archiv čtenářky

Umístění plodin do nádob bylo nutností. Jinak si totiž svou daň z úrody odebírají hryzci.

Kdo by si myslel, že tím si vše zlé majitelé odbyli, pletl by se. „V roce 2013 přišla zase voda. Ale tentokrát jí už bylo méně a navíc, děti vyrostly, a tak jsme hned začali zase znovu stavět a sázet, tentokrát ale už s pomocí celé rodiny a příbuzných,” píše paní Jarka.

Foto: Archiv čtenářky

Praktickým řešením jsou vyvýšené záhony, o něž se člověku pečuje mnohem pohodlněji.

Na zahradě majitelka s rodinou pěstuje hlavně okrasné stromy, keře a spoustu květin. Na zahrádce je ovšem možné objevit i vinnou révu a záhon lesních jahod.

Foto: Archiv čtenářky

Ačkoli majitelé považují zahradu za svou oázu klidu, čeká je zde pravidelně spousta práce.

Praktickým nápadem, který může paní Jarka doporučit všem, je pěstování zeleniny v nádobách a také na vyvýšených záhonech. Zatímco vyvýšené záhony jsou užitečné zejména kvůli snadnému přístupu bez nutnosti se ohýbat nebo klečet na zemi při okopávání, pěstování v nádobách si vyžádala nutnost.

„Kromě vody tu totiž bojujeme také s krtkem, a hlavně s hryzcem, kterému se tu obzvlášť daří,” stýská si paní Jarka.

Foto: Archiv čtenářky

Skalničky lze sázet prakticky do čehokoli. A jako každá pořádná zahrada, také ta paní Jarky má svůj hmyzovník (na snímku vpravo dole).

Znáte hryzce?
Hryzec vodní (Arvicola terrestris) patří mezi hlodavce, konkrétně mezi hrabošovité. S délkou těla okolo 19 cm a dalšími cca 12 cm pro ocas připomíná hodně potkana. Má tmavě hnědý kožíšek. Nejčastěji jej lze objevit v blízkosti vodních toků, protože přebývá v norách, které si vyhrabává v březích řek, potoků a rybníků. Je dobrým plavcem a k velké nelibosti zahrádkářů se nejraději živí podzemními částmi rostlin, tedy kořínky a cibulkami. Jako další hlodavci se i hryzec rychle rozmnožuje. Přezimuje díky nastřádaným zásobám, anebo okusováním kořenů stromů pod zemí. Místo pastiček, jimž se hryzci často úspěšně vyhýbají, je dobré snažit se na zahradu přilákat jejich přirozené nepřátele – lasičky, užovky, poštolky, ale třeba i krtky.
Foto: Archiv čtenářky

Dnes už na zahradu přijíždějí i vnoučata majitelů. A ráda se sem pokaždé vracejí.

Foto: Archiv čtenářky

Roztomilým nápadem a výtvorem paní Jarky je maják z květináčů. není divu že s rodinou své zahradě láskyplně přezdívá Malé divy.

„Ráda si zdobím zahradu vlastními výrobky z pařezů, suchých větví nebo starých květináčů. Máme tu cementové trpaslíky, maják, pítko pro ptáky a různá zpestření pro vnoučata, která to tu také milují. Pojmenovali jsme si to tu ‚Malé divy‘,” uzavírá svůj dopis paní Jarka.

Může se vám hodit na Firmy.cz:

Napište nám

Postavili jste nový dům, rekonstruovali byt anebo máte hezky zařízenou zahradu a rádi byste se ostatním čtenářům pochlubili a inspirovali je?

Napište nám do redakce na adresu bydleni@novinky.cz, připojte pár průvodních vět a několik snímků vašeho díla.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám