Hlavní obsah

Okrasnou zahradu zdobí desítky nevšedně tvarovaných dřevin

Novinky, Jana Nesvadbová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

To se vezme ten nejošklivější stromek v zahradnictví či lesní školce a a pomocí uvazovacích drátů a pravidelného uštipování některých výrůstků se zformuje, vysvětluje s jistou nadsázkou náš čtenář Jaroslav postup, jak docílit zajímavých tvarů u dřevin na zahradě. Stromům a jezírku se na té své věnuje s velikou láskou – a je to na ní náležitě znát.

Foto: Archiv čtenáře (11x)

V blízkosti vody mají své logické místo vrby.

Článek

„Po kolaudaci rodinného domu v roce 1993 jsme začali s budováním okrasné zahrady. Byla tu poměrně těžká, jílovitá půda, takže jsme si museli nechat navézt několik valníků zeminy,” vysvětluje na úvod Jaroslav, který i s rodinou bydlí v rodinném domě na Karlovarsku.

Foto: Archiv čtenáře

Vlastnoručně tvarované stromy jsou hlavní ozdobou Jaroslavovy zahrady.

Foto: Archiv čtenáře

Dřeviny všech tvarů a druhů jsou velkou láskou majitele.

Na zahradě chtěli mít dvě vodní plochy. Větší jezírko je určeno pro okrasné ryby, zatímco menší slouží jako zásobník vody. Centrální plocha zahrady je ponechána volná, po okrajích jsou ovšem vytvořeny vegetační skupiny složené z kamenů, stromů a rostlin.

„Kameny jsou buď postaveny na výšku jako menhiry, či volně položeny. Stojící menhiry jsou dva metry vysoké žulové kvádry. Jejich naložení, doprava a usazení na zahradě byly velmi pracné a komplikované, protože jsme nepoužili žádný jeřáb. Jedinými pomůckami nám byly páky, tyčovina, trámky a přívěsný vozík za auto,” popisuje Jaroslav.

Pro volně položené kameny si Jaroslav vytkl zásadu, že zůstanou ponechané bez povrchového opracování, aby si zachovaly svůj přirozený tvar.

Foto: Archiv čtenáře

Centrální prostor zahrady zaujímá hezky hustý a sytě zelený trávník, po stranách a částečně i do něj pronikají ostrůvky okrasných rostlin sesazených do atraktivně vyhlížejících skupin.

Foto: Archiv čtenáře

Čas a trpělivost jsou podle Jaroslava nejlepšími lékaři pro většinu neduhů každé zahrady. I ta jeho je potřebovala, než byl spokojen.

Zadní část zahrady je ve svahu. Hranice pozemků v těchto místech tvoří suché kamenné zídky, které částečně doplňuje zemina, v níž jsou zasazeny okrasné květiny a byliny.

Foto: Archiv čtenáře

Terénní nerovnosti každou zahradu osvěží a ozvláštní. Jaroslav je využil k vybudování kamenných zídek.

Foto: Archiv čtenáře

Velké solitérní kameny si nakonec na zahradě našly každý své místo a tam, jako kdyby samy zapustily kořeny.

Základní ráz zahrady udávají ovšem okrasné dřeviny.

„Jehličnany každoročně upravuji a odstraňuji na nich výhonky a nárůstky. Péče o ně vyžaduje především čas a trpělivost. Kupuji je jako malé a každý rok je tvaruji k obrazu svému. Větvičky stočené do požadovaného tvaru či směru podvazuji drátem, případně je zatížím zavěšeným kamenem. Nadbytečné části odstřihnu. Z vlastní zkušenosti mohu říci - čím ošklivější stromek začnete tvarovat, tím zajímavější exponát na zahradě z něj po určité době budete mít,” radí čtenář.

Foto: Archiv čtenáře

Kromě dřevin hraje velmi důležitou roli na zahradě také kámen, a zdaleka ne jen ten v podobě solitérů.

Do skupin s jehličnany majitel přičlenil vždy i další stromy. U jezírek to jsou logicky vrby, ovšem také sakura či habr u venkovního krbu, bříza u parkoviště, tis u plotu a mnoho dalších druhů, které dotvářejí celkový ráz zahrady.

Obzvláště hezky působí zahrada na jaře, kdy rozkvétají nejprve třešně, poté i jabloně při okrajích zahrady. I tyto stromy Jaroslav tvaruje.

Foto: Archiv čtenáře

Na zahradě jsou dvě vodní plochy. Jedno jezírko a jedna zásobárna vody.

„Nižší rostliny jsme vybrali tak, aby tvořily hezký doplněk ke kamenům a stromům. Zároveň jsme chtěli, aby po většinu roku na zahradě něco kvetlo. Zahrada je neustále měnící se organismus. Každý zjistí, že například původní místo na odpočinkovou část nevyhovuje z nedostatku stínu či průvanu v létě, některé kameny je třeba přemístit k jiné skupině a naopak – anebo nevhodně umístěná skupina komplikuje sekání trávníku,” píše Jaroslav.

Foto: Archiv čtenáře

Každá z vodních ploch má svůj vlastní styl a atmosféru.

Foto: Archiv čtenáře

Večerní pohled do ztišující se zahrady.

Jak ale z jeho bohatých zkušeností vyplývá, veškeré tyto zjištěné nedostatky lze postupně odstranit tak, aby byl majitel nakonec spokojený. Odměnou mu je pak rozkvetlá zahrada, ptáci přilétající se osvěžit v jezírcích i pohled na nevšedně tvarované stromy a kameny, které se časem doslova propojují se svým okolím do jednoho nedělitelného celku.

Napište nám

Postavili jste nový dům, rekonstruovali byt anebo máte hezky zařízenou zahradu a rádi byste se ostatním čtenářům pochlubili a inspirovali je?

Napište nám do redakce na adresu bydleni@novinky.cz, připojte pár průvodních vět a několik snímků vašeho díla.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám