Hlavní obsah

Echeverie - ukázněné rostliny, kterým svědčí čerstvý vzduch

Právo, Adéla Taitlová

Jestli máte rádi ukázněné rostliny, na jejichž péči nemusíte obětovat svůj volný čas, pak budete z těchto sympatických baculek - echeverií, přímo nadšení!

Foto: Adéla Taitlová, Právo

Potomstvo. Dceřiné růžice i jednotlivé listy snadno zakořeňují. Z jediné rostliny získáme desítky nových úplně zadarmo.

Článek

Zatímco v chladné části roku nám echeverie dělají společnost doma nebo ve vytápěném skleníku, teď jim nejvíc prospěje, když je vyneseme ven na čerstvý vzduch do zahrady či na terasu.

Stejně jako my čerpají ze sluníčka životní sílu, která zlepšuje jejich kondici a zbarvení. V pěkném květináči nebo aranžmá pak vypadají neodolatelně!

Foto: Adéla Taitlová, Právo

Kytice pro radost. Růžice nadrátkujeme, aby ve váze pevně držely. Díky dlouhé životnosti je můžeme použít opakovaně.

Echeverie nejsou netřesky

Český název se téměř shoduje s latinským rodovým jménem Echeveria, někteří je znají pod pojmem dužnatka, pupovice či mexický netřesk.

Foto: Adéla Taitlová, Právo

Dvojitá ochrana. Voda v listech pomáhá rostlině přežít období skoupá na srážky. Vosková vrstva zase chrání před horkem a chladem.

Netřeskům (Sempervivum) se na první pohled v lecčem podobají, ve skutečnosti však náleží do čeledi tlusticovitých, takže k jejich nejbližším příbuzným patří oblíbená pokojovka tlustice (Crassula). S tou sdílejí jednu zásadní věc: nesnášejí mráz. Zatímco netřeskům, které u nás běžně pěstujeme, mínusové teploty nevadí.

Foto: Adéla Taitlová, Právo

Dárek, který nezklame. Udělá radost ostříleným pěstitelům i tomu, kdo má s rostlinami pramalé zkušenosti.

Na letním bytě, kam echeverie můžeme stěhovat už koncem května, vydrží do podzimu. Zimu rády tráví doma na světle a v teple, teplota vzduchu by neměla klesat pod 5 °C.

Dekorativní růžice

Elegantní, souměrně uspořádané listové růžice v průměru nejčastěji okolo 15 až 30 cm potvrzují, že co je jednoduché, to je hezké. Mohou připomínat sadu lžící, mořskou hvězdici, plnokvětý leknín nebo třeba hlávku zkadeřeného salátu.

Foto: Adéla Taitlová, Právo

Pohledné baculky. Rozety se skládají z dužnatých listů, hustě nahloučených v kružnicích.

Množství druhů a odrůd se liší tvarem, velikostí, texturou listů. Jsou buď v matném či lesklém provedení, zploštělé až válcovité, hlaďounké i chlupaté a některé vybíhají do otrněného vrcholu.

Barevně přecházejí od sivě modré přes akvamarínově až žlutavě zelenou k červené po fialovou. Fanouškům těchto sukulentů ve sbírkách nechybějí variety s kontrastním lemováním v červené barvě, které je mnohdy vyvoláno slunečním zářením.

Rozety se báječně hodí k výrobě trvanlivých živých dekorací, do kytic, věnců, závěsných terárií a klícek. Skvělý dojem udělají v dárkovém balení.

Listy jako rezervoáry

Echeverie v sobě skrývají šťavnatou dužninu. Rozlomte jeden list a uvidíte, kolik vlhkosti obsahuje, aby rostlina přežila delší období sucha. Dobře zvládá suchý vzduch z topení i klimatizaci v kanceláři. Trpí jen, když ji přemokříme.

Jakmile zaúřaduje kořenová hniloba, už nic jinak dlouhověkou rostlinu nezachrání. Bez vody se ale neobejde a nemá smysl upírat jí při letnění požitek z deště, proto je ze všeho nejdůležitější vybrat substrát s dokonalou propustností. Buď běžnou zahradní zeminu smícháme se štěrkem, nebo koupíme speciální pro kaktusy.

Foto: Adéla Taitlová, Právo

Trochu jinak. Proutěnou nádobu zhusta vyplníme rostlinami a pověsíme na slunnou zeď nebo plot. Jednou týdně ji sundáme a zalijeme.

Přebytečnou vodu z podmisek vyléváme a po čas dovolené do nich květináče raději vůbec nestavíme.

Pěstitelské tipy

Nádoba by měla být vždy o něco menší než průměr rozety, lépe to vypadá.

Nic nebrání výsadbě do mělké mísy, kam se vejde víc jedinců pohromadě, protože kořeny nesahají hluboko.

Foto: Adéla Taitlová, Právo

Ve výšce očí. Za sklem mini skleníku působí echeverie exotičtěji. Zavěšené ve vzduchu ozdobí pergolu či slunný balkon.

Substrát krmíme jedenkrát měsíčně od dubna do srpna dávkou tekutého hnojiva. To, že se u nás rostliny cítí dobře, dávají najevo množstvím růžových nebo žlutých, oranžových a červených květů usazených vysoko na stoncích. Ani k tomu nepotřebují zimní odpočinkovou periodu v chladu.

Dobrým zvykem je okamžitá likvidace zaschlých květů a listů, aby se předešlo napadení vlnatkami.

Napište nám

Postavili jste nový dům, rekonstruovali byt anebo máte hezky zařízenou zahradu a rádi byste se ostatním čtenářům pochlubili a inspirovali je?

Napište nám do redakce na adresu bydleni@novinky.cz, připojte pár průvodních vět a několik snímků vašeho díla.

A jak si echeverii namnožíme? Nejsnáze pomocí dceřiných růžic nebo listovými řízky, které zakořeňují asi měsíc.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám