Hlavní obsah

Barevná jarní symfonie v zahradě

Právo, Adéla Taitlová

Také už se třesete na první svěží barvy? Nespoléhejte jen na drobné cibuloviny. Ještě působivější dokážou být stromy a keře, které v listech a jehlicích rozehrávají symfonii všemožných odstínů, jen co je zahřeje jarní vzduch!

Foto: Adéla Taitlová, Právo

Blýskalka (Photinia x fraseri) Red Robin. Na jasně červenou nemusíte čekat do podzimu, tahle nevšední dřevina se o ni ráda podělí mnohem dřív.

Článek

Dřeviny, mezi něž řadíme i popínavky s dřevnatým stonkem, dávají zahradě osobitý charakter a vůbec nesejde na tom, jestli jde o druh z českých luhů a hájů, nebo daleké exotiky. Na čem záleží, je barva listů a jehličí. Bledé a zářivé či syté, tajuplnější barvy ve víru okolní zeleně dobře vynikají a často i z obyčejných rostlin dělají působivé dominanty, ze kterých nespustíte oči.

Svěží bílá a stříbrná

Dřeviny s bledými listy září nejen ve dne, ale i v noci, zvlášť při úplňku, protože výborně odrážejí světlo. Vzácná barva nevěstina závoje se z běžně dostupných druhů objevuje na japonské odrůdě vrby (Salix integra) Hakuro Nishiki, ovšem jen uprostřed jara, když jsou štíhle protáhlé lístky ještě mladé. Později je zdobí už jen bílé kropení.

Foto: Adéla Taitlová, Právo

Vrba (Salix integra) Hakuro Nishiki. Vyvrací mýty o tom, že jsou vrby obyčejné. Než listy dospějí, září bíle jako křída.

Chcete-li na zahradě vyčarovat atmosféru Středomoří, sáhněte po stříbrolisté hlošině (Elaeagnus angustifolia), rakytníku (Hippophae rhamnoides) či hrušni vrbolisté (Pyrus salicifolia). Všechny tři dřeviny odolávají suchu a horku, sluníčko přímo zbožňují, navíc se pohodlně vtěsnají i do malého prostoru.

V doprovodu exoticky vyhlížejících juk (Yucca) a perovskií (Perovskia) nemají chybu!

Foto: Adéla Taitlová, Právo

Hrušeň vrbolistá (Pyrus salicifolia). V kombinaci s bílou a zelenou navozuje svěží přímořskou atmosféru.

Zářivě zlatá

Dřeviny s listy v odstínech od jemně vanilkového přes citronový, hořčicový až po medově zlatý vytvářejí působivou kulisu pro rostliny s modře, růžově a fialově vybarvenými květy.

Skalce svědčí přítomnost trpasličí odrůdy dřišťálu Thunbergova (Berberis thunbergii) Golden Nugget a růžově kvetoucího tavolníku japonského (Spiraea japonica) Golden Princess.

Ze vzrůstnějších keřů se svými půvaby a skromnými požadavky na péči osvědčila tavola kalinolistá (Physocarpus opulifolius) Dart’s Gold, ruj vlasatá (Cotinus coggygria) Golden Spirit či líska (Corylus avellana) Aurea. Nejen úchvatnou barvou, ale i tvarem listů a vůbec celé koruny oslovují stromy, jako jsou katalpa (Catalpa bignonioides) Aurea s akátem (Robinia pseudoacacia) Frisia.

Foto: Adéla Taitlová, Právo

Smrk ztepilý (Picea abies) Aurea Magnifica. Na jaře září intenzivněji a spolu s okrasnými česneky budí příjemnou pozornost.

Méně nápadnou, ovšem stejně vzrušující přeměnou prochází celoročně zlatavý zerav (Thuja occidentalis) Sunkist, cypřišek tupolistý (Chamaecyparis obtusa) Crippsii nebo také smrk (Picea abies) Aurea Magnifica. Díky novým přírůstkům se tyhle jehličnany tváří po dlouhé zimě mnohem veseleji.

Nevšední růžová

Omrzel vás pohled na obyčejnou zeď nebo plot? Oblečte je do kabátku z velkých listů aktinidie (Actinidia kolomikta), do kterých příroda vetkala zamilovanou růžovou barvu, a z oživlé stěny se stane magnet pro oči.

Foto: Adéla Taitlová, Právo

Aktinidie kolomikta (Actinidia kolomikta). Růžová barva na jejích listech promění oprýskanou zeď v zahradní skvost.

Sestra velkoplodého kiwi šplhá do výšky okolo pěti šesti metrů, preferuje vlhčí, zároveň však dobře propustnou půdu a v prvních letech po vysazení je vděčná za ochranu před mrazem. Nejvíc jí to sluší na dobře osvětleném místě, do temného koutu nepatří.

Výjimečné zbarvení popínavky umocňují růžově a bíle kvetoucí růže a krásenky (Cosmos) rostoucí v sousedství.

Výrazná červená a vínová

Ryze červenou barvou se na jaře tradičně pyšní mnohé odrůdy javorů, z nichž většina později přechází do tmavě purpurové. Nově se u zahradníka můžete seznámit s blýskalkou (Photinia x fraseri) Red Robin. Tento poloopadavý keř či menší strom připomíná v době rašení hrstku rubínů.

Foto: Adéla Taitlová, Právo

Ruj vlasatá (Cotinus coggygria) Royal Purple. Vytváří dominantu trvalkového záhonu, ale neztratí se ani v kolektivu dřevin.

Z vínových keřů si zahradní tvůrci cení zejména tavoly kalinolisté Diabolo, ruje vlasaté Royal Purple a vajgélie květnaté (Weigela florida) Alexandra s množstvím sytě růžových květů.

Mezi stromy dominují javor mléč (Acer platanoides) Crimson King, čile rostoucí myrobalán třešňový (Prunus cerasifera) Nigra či dlouhověký buk lesní (Fagus sylvatica) Purple Fountain s kaskádovitě převislými větvemi. Stromy s vínovou korunou by neměly chybět na místě, kterému chcete dát zvláštní význam.

Elegantní modř

Barva moře a borůvek se ve své nejčistší formě na dřevinách nevyskytuje, stačí ale přimhouřit oči a objevíte jich plnou náruč. Lidské oko vnímá studenou barvu tak, jako by se vzdalovala. Když tedy skupinku dřevin s namodralými listy vysadíte na konec zahrady, opticky ji prodloužíte.

Skvělými kandidáty do party jsou např. štíhlounký jalovec skalní (Juniperus scopulorum) Blue Arrow, půdopokryvný jalovec (J. horizontalis) Icee Blue a keřovitě rostoucí jalovec čínský (J. chinensis) Blue Alps.

Foto: Adéla Taitlová, Právo

Smrk pichlavý (Picea pungens). Nabízí řadu modře ojíněných kultivarů, které působí na jaře svěžeji než v zimě.

Stejně efektní a zjara ještě modřejší je smrk pichlavý (Picea pungens) s řadou senzačních kultivarů jako mohutný Hoopsii, Koster či zakrslý Glauca Globosa.

Baví-li vás hra s barvami, postavte před ně oranžově natřenou lavičku, výsledek vás mile překvapí.

Tajuplná černozelená

Stromy a keře, jejichž tmavozelené olistění připomíná ve stínu a v zamračeném počasí barvu havraního peří, dokonale umocňují strukturu a barevnost sousedních rostlin.

Foto: Adéla Taitlová, Právo

Blahočet (Araucaria araucana). Na Zemi rostl už v době, kdy se po ní proháněli dinosauři!

Dejte ale pozor na správnou míru, nadbytek totiž může dát místu neveselý výraz. Platí to hlavně o tisu (Taxus baccata). Tis je krásná, houževnatá dřevina ideální do živého plotu. Neprodyšná dlouhá stěna ale působí těžkopádně a smutně. Snadno to spraví třeba záhon s pestrými květinami.

Napište nám

Postavili jste nový dům, rekonstruovali byt anebo máte hezky zařízenou zahradu a rádi byste se ostatním čtenářům pochlubili a inspirovali je?

Napište nám do redakce na adresu bydleni@novinky.cz, připojte pár průvodních vět a několik snímků vašeho díla.

Chcete-li něco skutečně výjimečného, pořiďte si blahočet neboli araukárii (Araucaria araucana). Kuriózní strom s výhony hustě posetými trojbokými listy v nejtemnějším odstínu zelené vám bude každý závidět. Pozor, bez zimní ochrany se ale tenhle skvost neobejde!

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám