Hlavní obsah

Jak se v mrazu zahřát a přitom nezruinovat peněženku

Novinky, Dana Novotná

Sedíte v obýváku, za okny mráz a vy přemýšlíte jak se zahřát, aniž byste se báli se na jaře podívat na fakturu za plyn či elektřinu. My vám poradíme. První varianta je svetr a teplé ponožky a druhá, reálnější, je zamyslet se nad investicí do doplňkového zdroje tepla - krbových kamen.

Foto: Mountfield, .

Krbová kamna s originálním obkladem z přírodního pískovce

Článek

Můžete jimi pouze přitápět, ale poslouží také jako hlavní zdroj tepla. Vytopí klidně celý dům nebo chalupu. A hlavně jsou levnější v provozu.

Vyberou si romantici i milovníci moderny

Současná nabídka v segmentu krbových kamen je velmi pestrá. Můžete koupit krbová kamna z dvojitého plechu, litiny, kachlová či s výměníkem, ale třeba také krbovou vložku, kterou obezdíte podle vlastního vkusu.

Také designů je nepřeberně, od chalupářského stylu až po moderní, vhodný do nových rodinných domů. Můžete zvolit kamna zaoblená či hranatá, panoramatické prosklení ze tří stran nebo originální obklad z přírodního pískovce či kombinaci kachlů a plechu.

Foto: HAAS + SOHN, .

Moderní krbová kamna mají panoramatické prosklení ze tří stran

Ušetříte a vytopíte celý byt

Pokud se chcete chovat ekologicky a maximálně ušetřit za topení můžete zvolit nejmodernější kamna s terciárním spalováním. Jde o spalovací proces, jenž zužitkovává zbytkové hořlavé plyny, které by za jiných okolností odešly nevyužity se zplodinami komínem. Prodlužuje se tak doba hoření, snižuje celková spotřeba paliva a klesá obsah škodlivin.

Pokud budete používat krbová kamna jen jako doplňkové topení, postačí vám klasická krbová kamna. Jestliže plánujete používat kamna i jako hlavní zdroj tepla, tak v nabídce jsou i krbová kamna s teplovodním výměníkem.

Konzultujte s odborníkem!

Před pořízením kamen si pečlivě změřte plochu, kterou budete chtít vytápět nebo se poraďte s odborným topenářem. Aby kamna optimálně fungovala, potřebujete dobře spočítat jejich výkon. Krbová kamna totiž musí být správně vytížena. Jestliže výkon podceníte a budete je přetěžovat, mohou přehřátím popraskat. Když naopak zakoupíte kamna příliš silná a budete přikládat málo, abyste nepřetápěli, zbytečně zakouříte skla a topný systém nebude fungovat optimálně.

Plápolající oheň, příjemně se linoucí teplo, praskající zvuk dřeva a  pohled na nová krbová kamna bude vaší odměnou.

Foto: Archiv, .

Kachlová kamna sálají teplem ještě dlouho po vyhasnutí ohně

Reklama

Výběr článků

Načítám