Hlavní obsah

Sváteční dekorace s vůní přírody

Právo, Adéla Taitlová

Co by byly Vánoce bez drobností, které zútulňují domov a navozují poklidnou atmosféru k rozjímání? Přinášíme vám tipy, jak využít materiál z přírody, aby vás to nestálo moc času ani moc peněz, a výsledek byl přesto úchvatný.

Foto: Adéla Taitlová, Právo

Suchá plodenství, pestré bobule a voňavé jehličí zdobí truhlík za oknem.

Článek

Věnec nejen na dveře

Z krátkých ojehličených větviček vznikne pěkný adventní věneček k zavěšení na dveře, za okno nebo třeba pod lustr v obýváku. Důkladně jej tenkým drátkem přichyťte k jednoduchému základu ze stočených proutků.

Foto: Adéla Taitlová, Právo

Krásný věnec mile uvítá každého hosta do domu.

Pro bohatší a slavnostnější vzhled vpleťte mezi jehličí trvanlivé výhonky zimostrázu a několik snítek s barevnými plody. Šípky, hložinky, okrasná jablíčka i jeřabiny najdete v přírodě či v živém plotu ještě teď. Část úrody na keřích ponechte, ptáčkům přijdou v hubeném období vhod.

Stromeček s budoucností

Při koupi řezaného vánočního stromku pocházejícího z plantáží od českých pěstitelů nemusíte mít špatné svědomí. Smrky, jedle i borovičky se tu totiž pěstují jako brambory na poli.

Je-li vám jich přesto líto, pořiďte si stromek s kořenovým balem. Vložte ho do pěkné nádoby - pokud možno na světlo, co nejdále od zdroje tepla - a hlínu zakryjte chvojím.

Foto: Adéla Taitlová, Právo

Stromek z květináče může po Vánocích žít dál v zahradě nebo v lese.

Velkolepý efekt také přinesou vánoční hvězdy vsazené do květináčů mezi chvojí a ozdoby vyřezané ze dřeva, které se k červenozelené dekoraci v přírodním duchu dobře hodí. Po Vánocích stromek chvíli otužujte a pak ho zasaďte do čerstvé půdy, kde se při dobré péči a troše štěstí dožije klidně i sta let.

Ježci v truhlíku

Také obdivujete suchá plodenství rostlin, když si je vezme do parády sníh a mráz? Přesně to bylo inspirací pro tvorbu podobné aranže, která je na hlavní fotografii. Truhlík vyložte aranžérskou hmotou určenou pro suché rostliny. K okrajům zapíchejte stejně dlouhé větvičky libovolného jehličnanu, vznikne jakási zelená manžeta. Střed vyplňte barevnými bobulemi nebo sušenými pomerančovými plátky.

Nakonec opatrně vsuňte špičatá plodenství třtiny ostrokvěté (Calamagrostis x acutiflora) a vejčité strbouly štětky plané (Dipsacus fullonum) pocukrované umělým sněhem ze spreje. Pichlavá dekorace vydrží celé týdny, ať ji postavíte na vnitřní, nebo venkovní okenní parapet.

Hvězda s vůní lesa

Proutěný korpus ve tvaru hvězdy, zakoupený v hobby obchodu, vypadá pěkně sám o sobě, ale ještě líp, když ho nazdobíte. Můžete přitom využít materiál, který zbyl po výrobě adventního věnce.

Foto: Adéla Taitlová, Právo

I se zbytky přírodního materiálu se dá čarovat.

Podklad nejdřív přetřete sněhobílou malířskou barvou, lépe tak vyniknou detaily a struktura příkras. Pak k němu tavicí pistolí přilepte menší borové šišky, smrkové větvičky a červené plody hlohu jednosemenného (Crataegus monogyna), který roste skoro všude podél lesů a polí. Hvězda se blýskne na špici vánočního stromku i uprostřed slavnostně prostřeného stolu.

Mechové hvězdičky

Někdy stačí neotřelý nápad a i ta nejprostší dekorace se setká s velkým obdivem, jako třeba tyto vykrajované mechové hvězdičky. Použít můžete i vykrajovátka na cukroví tvarovaná do srdíčka či stromečku.

Foto: Adéla Taitlová, Právo

Místo těsta mech. Výsledek vás mile překvapí!

Jednoduše je položte na polštářek mechu opatrně vydloubaného ze země nebo sundaného ze střechy, přitlačte prsty a vyzvedněte. Mech nevyklepávejte, snadno se rozpadá. Položte ho na luxusní leštěný podnos, výsledek bude dokonalý!

Napište nám

Postavili jste nový dům, rekonstruovali byt anebo máte hezky zařízenou zahradu a rádi byste se ostatním čtenářům pochlubili a inspirovali je?

Napište nám do redakce na adresu bydleni@novinky.cz, připojte pár průvodních vět a několik snímků vašeho díla.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám