Hlavní obsah

Zahrada nebyla podle představ majitelky, nastal čas na změnu

Právo, Adéla Taitlová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Každá zahrada se vyvíjí, i když ne vždycky tak, jak jsme si představovali. Proto je občas nutná menší či větší změna, aby nabrala druhý dech a nám v ní zase bylo dobře.

Foto: Adéla Taitlová, Právo

Druhý pokus. Po problémové škumpě zbyla jen hromádka popela. Po obměně volají záhony i zahradní nábytek.

Článek

Nejslabším článkem moravské zahrady, v níž převažují přírodní materiály a na péči nenáročné rostliny, se stalo zákoutí u nově vystavěné cihlové zdi.

Jeho autorka do záhonů zhusta vysázela vše, co jí přišlo pod ruku, včetně škumpy, což se jí zprvu velmi zamlouvalo, ale po pár letech nemile vymstilo. Jak si s tím poradila a čeho se při druhém pokusu vyvarovala?

Foto: Adéla Taitlová, Právo

Co je špatně, musí pryč. Nesprávné rostliny na nesprávném místě se trápí a parády mnoho nenadělají. Přesaďte je jinam nebo darujte.

Rozpoznejte problémy včas

Škumpa orobincová (Rhus typhina) je nádherný, pro včely přínosný menší strom nebo mohutnější keř s exotickým šarmem. Obdivuhodně rychle roste a vytváří deštníkovitou korunu, perfektní pro zastínění místa k posezení. Jenže pokud jí před výsadbou nezajistíte dokonalou kořenovou zábranu, pokusí se obsadit každičký kout vaší zahrady.

Foto: Adéla Taitlová, Právo

Záhonové bordury. Ty vyšší jsou vyskládané ze štípaného kamene. Nízké tvoří valouny, jejichž oblý tvar přebírají stříhané zimostrázy.

Zprvu půjde o pár kořenových výmladků kolem kmene, než se nadějete, začnou mladé škumpy vytlačovat trvalky ze vzdálenějších záhonů. Můžete je vytrhávat, ale koho by to bavilo donekonečna?

Foto: Adéla Taitlová, Právo

Živý slunečník. Střed kulaté oblázkové plochy obsadila převislá odrůda břízy Youngii, která časem poskytne účinnou ochranu před úpalem.

Na přídavná opatření tu už bylo pozdě, zelený slunečník proto musel ze scény. Pozor, spolu s ním i všechny mělké, dlouhé kořeny se životaschopnými potomky!

Místo po něm vyplnila bříza (Betula pendula) Youngii s ladně převislými větvemi. I jí se jednoho dne podaří uvrhnout lavičku do konejšivého stínu, aniž by přitom ovšem ztratila slušné vychování.

Foto: Adéla Taitlová, Právo

Užitečná ozdoba. Krmítko pro ptáčky jemně a zároveň působivě narušuje masu listů přísavníku (Parthenocissus tricuspidata) pohlcujícího cihlovou zeď.

Přírodní, nikoli zdivočelá zahrada

To, že se promyšlené plánování a trpělivost vyplácí, platí i pro výběr rostlin a jejich uspořádání v okrasných záhonech. Hustý spon vypadá dobře v prvním roce, v dalším už si rostliny konkurují a ve třetím bojují o holý život. Dejte jim prostoru, kolik potřebují. Mezery, které se zprvu zdají nekonečné, beze zbytku zacelí a vytvoří žádoucí porost oplývající zdravím.

Foto: Adéla Taitlová, Právo

Salon v zeleni. Místo získalo zpět svůj ztracený půvab, působí uspořádaně a člověku je v něm příjemně přes den i navečer.

K přírodnímu stylu, v jakém je tato zahrada vedena, patří notná dávka volnosti pro rostliny se sklonem k samovýsevu. Jenže sléz velkokvětý (Malva alcea), kontryhel (Alchemilla mollis) nebo černucha (Nigella) s kohoutkem věncovým (Lychnis coronaria), které rostou jak v záhonech, tak v ostrůvku okolo březového kmene, rádi divočí. Proto u nich začal platit přísnější režim, kdy se většina uvadlých květů sestřihuje dřív, než dozrají semena.

Foto: Adéla Taitlová, Právo

Nový tým. Skladba kontryhelu, levandule, růžových kohoutků, panašovaného brslenu (Euonymus), bylinek a bělotrnů (Echinops) se opakuje napříč celým osázením.

Kompletní metamorfózou prošel uzounký záhon podél zdi. Smutně vyhlížející změť polehlých či v oporách spoutaných trsů řebříčků, zvonků a šant nahradila úhledná řada voňavé dobromysli (Origanum vulgare) a vytrvalé saturejky horské (Satureja montana), zakončená purpurově vybarveným dřišťálem (Berberis thunbergii).

Pryč s všedností!

Vyvýšené záhony jsou už celkem běžnou záležitostí. Všimli jste si ale někdy, že když jimi obklopíte třeba lavičku, vyvolává místo dojem ponořené zahradní partie?

V téhle části zahrady to funguje dokonale, přesto jí ohromně prospěla jedna drobná změna.

Foto: Adéla Taitlová, Právo

Poutavé kontrasty. Nad světlým kačírkem dokonale vyniká každá rostlina. Umírněné zeleni barevně konkurují vínové listy dřišťálu (Berberis).

Původně záhony vysoké asi půl metru kopírovaly obdélníkovou plochu zabírající 45 m2. Teď mají přívětivější, pocitově útulnější tvar kruhu. Stačilo jen v rozích přeskládat a doplnit pár kamenů. Záhonová bordura u vstupu se snižuje a tvoří ji velké valouny ze stejně zbarvené přírodní horniny.

Napište nám

Postavili jste nový dům, rekonstruovali byt anebo máte hezky zařízenou zahradu a rádi byste se ostatním čtenářům pochlubili a inspirovali je?

Napište nám do redakce na adresu bydleni@novinky.cz, připojte pár průvodních vět a několik snímků vašeho díla.

Ptačí krmítko zavěšené na zdi mezi listy přísavníku, konev po babičce, pochodně nebo puntíkaté polštáře na lavičce jsou už jen půvabnou tečkou za proměnou, která čas od času prospěje nejen zahradě, ale i lidem v ní.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám