Hlavní obsah

Bývalá olympionička s někdejší miss staví domy na stromech

Právo, Petr Kozelka

Kdo v dětství nesnil o bunkru ukrytém ve větvoví stromů? Kdo by nechtěl aspoň na chvilku zmizet z hektického světa a vysoko nad zemí poslouchat jen vítr v korunách? Přenést tyto sny do reality se rozhodla dvojice energických žen z Brna. Bývalá reprezentantka ve stolním tenisu, která hájila barvy ČSFR na olympiádě v Barceloně, Jaroslava Abrahamová, spolu s někdejší miss 1994 Evou Kotulánovou-Maděryčovou už čtyři roky úspěšně bodují se stavbami treehousů čili domů na stromech.

Foto: Tree Houses (2x)

O treehouse u Babího lomu poblíž Brna je obrovský zájem, na letošní sezónu už je možnost přespání vyprodaná.

Článek

Ve Francii nebo v USA jsou dřevěné chatky v korunách stromů velice populární, v Česku ale něco podobného dlouho zůstávalo zcela na okraji zájmu.

„Kolegyně trávila před čtyřmi lety dovolenou v kempu ve Francii, kde se zrovna několik treehousů nacházelo. A protože měla její dcera narozeniny, dostala noc v domečku jako dárek. A byla z toho nadšená, takže jsme si řekly, proč něco takového nepostavit i v Česku,“ popsala začátek cesty Právu Abrahamová.

Kamarádkám se podařilo přesvědčit francouzskou firmu, aby se o své zkušenosti podělila i v Česku.

„První treehouse jsme stavěli v kooperaci s jejich týmem. Chtěli jsme přinést něco, co funguje, co má historii a reference,“ vysvětlila, proč se rozhodly pro spolupráci na netradiční stavbě.

Treehouse i na zahradě

Sám fakt, že stavební firmu vedou dvě atraktivní ženy, může vyvést některé klienty z míry.

„Jsou překvapení, ale já už třeba v oblasti stavařiny působím několik let a Eva je zase majitelkou lanového centra. Tady to bylo jen o nápadu, organizaci a vdechnutí života zajímavé myšlence. Navíc samozřejmě spolupracujeme se specialisty, například s dendrologem, architektem i stavaři,“ řekla Abrahamová.

Foto: Tree Houses

Eva Kotulánová-Maděryčová a Jaroslava Abrahamová staví domy na stromech.

Pokud byste zatoužili po vlastním treehousu, stačí mít na zahradě jeden vzrostlý strom.

„Musí být v dobré kondici a i pokud není moc festovní, dá se stavba podepřít piloty, staví se v tomto případě v menší výšce. Malý zahradní domeček stojí okolo 300 tisíc, velký s plochou okolo 25 metrů čtverečních pak půl miliónu. Vždy ale závisí na tom, co si budoucí majitel přeje. Ve Francii jsme stavěli treehouse i s elektřinou a přívodem vody,“ popsala majitelka firmy.

O přespání na stromě je zájem

Hned dva treehousy už společnost postavila pro Lesy města Brno. „Říkali jsme si, že by nebylo špatné mít něco takového na veřejně přístupném místě. Líbilo se nám, že při stavbě nedochází k poničení stromu, i ukotvení je takové, že jak strom roste, tak se přitahuje nebo naopak povoluje. Náš treehouse byl vůbec první, který se v Česku dal pronajmout,“ zavzpomínal ředitel brněnských lesů Jiří Neshyba.

O přespání v korunách stromů je obrovský zájem. „U jednoho máme termíny na letošek už komplet vyprodané, u druhého jsou plné všechny prázdninové termíny. Je to oblíbené i jako netradiční místo pro svatební noc, ženich s nevěstou musí vyšplhat do osmi metrů,“ usmíval se ředitel.

Abrahamová s Maděryčovou neberou stavbu treehousů jen jako byznys. „Těší nás, když vidíme, že tam tráví čas společně celé rodiny, že si zahrají Člověče, nezlob se jen při světle čelovky. Navíc nejsou nikdy dva stejné treehousy, každý investor má jinou představu,“ ocenila Abrahamová.

Na začátku stavby každého je fotografie místa, kde by měl stát. „Zajímá nás také, odkud svítí slunce, jak si majitel představuje orientaci stavby. Pak navrhneme půdorys a následně je to otázka jednoho měsíce, než je stavba hotová,“ popsala.

Napište nám

Postavili jste nový dům, rekonstruovali byt anebo máte hezky zařízenou zahradu a rádi byste se ostatním čtenářům pochlubili a inspirovali je?

Napište nám do redakce na adresu bydleni@novinky.cz, připojte pár průvodních vět a několik snímků vašeho díla.

Firma brněnských podnikatelek je jedničkou na českém trhu, letos brzy dostaví desátý treehouse. „Kromě toho, že někdy stavíme i v cizině, obracejí se na nás i klienti, kteří chtějí postavit dřevostavbu ve stylu treehousu, ale na zemi nebo jen na nízkých pilotech. Takovou stavbu jsme právě dokončily ve Farmaparku Soběhrdy,“ dodala Abrahamová.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám