Hlavní obsah

Velké a dobře fungující jezero se povedlo vybudovat až napodruhé

Novinky, nes

Rozlehlou a velmi členitou zahradu na svažitém pozemku má u svého rodinného domu náš čtenář David z Važan. Její zakládání se neobešlo bez komplikací a některé věci bylo nutné v průběhu radikálně změnit. Nyní však již dělá zahrada, jíž dominuje veliké přírodní jezírko, svému majiteli radost a on je na ni náležitě pyšný. Fotky nám poslal do redakce jako inspiraci pro další čtenáře.

Foto: Archiv čtenáře (10x)

Jezírko a dřeviny jsou hlavní chloubou zahrady.

Článek

David nechal zahradu původně osázet především stálezelenými rostlinami, a to hlavně proto, aby tak zabránil erozi půdy, která navíc nebyla na jeho pozemku příliš kvalitní.

Od samého začátku plánoval vybudovat ve střední části zahrady větší jezero. Stavba ale byla zdlouhavá, a jak David zpětně zjistil, od začátku byl projekt špatný.

Foto: Archiv čtenáře

Zezelenění svažitého terénu bylo nezbytností. Už tak ne zcela kvalitní půda měla tendenci erodovat.

„Byl špatně navržen jak postup vybudování jezera, tak i technologie filtrace,“ napsal nám čtenář.

„Mělo to být přírodní jezero s biologickou filtrací, která měla zajišťovat bezúdržbový provoz. Nakonec se však ukázalo, že údržba je komplikovaná, a hlavně finančně náročná. Po určité době, kdy provoz zahrady nesplňoval mé očekávání, jsem se rozhodl oslovit jinou firmu, zastoupenou ing. Petrem Škrobem. Ta se začala o zahradu starat podle mých představ."

Foto: Archiv čtenáře

Čtenář si vyhrál s různými druhy mulčovací kůry a dalšími materiály tak, aby zahrada působila pestrým dojmem a vše spole hezky ladilo.

David existující zeleň postupně doplňoval méně známými a nevšedními dřevinami. Díky tomu se vzhled zahrady začal měnit a – řečeno jeho slovy – dostávala nejen jiný tvar, ale především i zcela jinou estetickou kvalitu.

Majitel nedoplňoval rostliny jen kvůli tomu, aby zaplnil prostor na zahradě, cíleně vytvářel nové prostory a nová zákoutí, která finální vzhled zahrady pomohla vytvořit. Dnes působí spíše jako malé arboretum okrasných dřevin.

Foto: Archiv čtenáře

Na zahradě se střídají nezvyklé dřeviny s těmi běžnějšími.

David postupně přesadil kultivary rostlin, jež byly nevhodně umístěny, a sesadil k sobě odpovídající druhy. Stejně tak zohlednil při sdružování rostlin do skupin i jejich výšku a barevnost.

Když byly jednotlivé dřeviny na správném místě, zaměřil se čtenář na zdravý růst všech rostlin.

Foto: Archiv čtenáře

Ve druhé fázi, kdy už měla zahrada určitou podobu, majitel přesázel rostliny tak, aby vznikly esteticky pěkné skupinky. V potaz bral botanické druhy i například výšku.

„V první řadě jsem v příkrých svazích doplnil protierozní síťoviny a všechna místa s dřevinami jsem nechal pokrýt mulčovací kůrou. V další etapě jsem začal doplňovat živiny ve formě vhodných hnojiv. Postupně jsem pak doplnil obruby trávníků a zvýraznil jednotlivé rostlinné druhy prostřednictvím různých druhů mulčovacích podkladů," napsal nám David.

Jezero až napodruhé

David nechal původně vybudovat jezero o velikosti zhruba 25 × 6 metrů jako kompletní biotop, ovšem jeho provoz se ukázal být příliš nákladný na elektřinu. A i přesto nebyl spokojen s čistotou vody v něm.

Příčinou byla nedostatečná velikost doplňkového čisticího jezírka. Protože bylo malé, často se přehřívalo, takže se v něm tvořila spousta vláknitých řas.

„Po tzv. filtraci v čisticí zóně se ohřátá zařasená voda rozlévala po jinak velmi pěkném vodopádu, kde se začaly také tvořit řasy," vysvětluje David.

Foto: Archiv čtenáře

Jezero má na délku zhruba 25 metrů. V nejširším místě má pak přibližně šest metrů.

Foto: Archiv čtenáře

Dno jezírka nechal majitel vybetonovat.

Foto: Archiv čtenáře

Na beton přišla vrstva speciální fólie.

Po ročním provozu se proto rozhodl pro radikální řešení a změnil celou technologii fungování jezírka. Vodu z něj nechal vypustit a společně s odborníky z nové firmy zjistil několik zásadních chyb. Jednak použité potrubí mělo špatný průměr, dnová vpusť byla špatně zapojená, čerpadlo pro sání a výtlak bylo umístěno na špatném místě atd. Na jedno jezírko to bylo až příliš mnoho nedostatků.

Majitel proto musel nechat změnit jezírko prakticky od základů. Nechal nejprve vybudovat novou betonovou konstrukci, zvolil jinou fólii pro její pokrytí a také jiný způsob montáže. Novinkou je ostrůvek uprostřed jezírka, který jeho vzhled vyloženě pozvedl.

Foto: Archiv čtenáře

Dnes dělá zahrada s jezírkem svému majiteli radost.

„Pro filtraci jsem zvolil mechanicko-biologický filtr zbudovaný přímo na míru pro mé potřeby. Kostra filtru je vyrobena z kvalitního plastu od firmy Plast-Mark. Vlastní filtr se skládá z osmi komor, v nichž jsou různá filtrační média, a dvou velkých odstředivých nádob," popisuje nový systém David.

Foto: Archiv čtenáře

Zahrada díky spoustě nevšedních druhů dřevin připomíná malé arboretum.

Filtraci může rozdělit na polovinu, což se mu osvědčilo například při čištění nebo při zimním provozu. Celý systém přitom majitel nechal dimenzovat na jezírko o dvojnásobně větším objemu, čímž mu odpadla starost s častou údržbou filtru.

Voda je tak ke čtenářově spokojenosti konečně po celý rok čistá, a to i přesto, že ji obývá spousta koi kapříků. Bez potíží lze vidět dno jezírka, které je dva metry hluboko pod hladinou.

Napište nám

Postavili jste nový dům, rekonstruovali byt anebo máte hezky zařízenou zahradu a rádi byste se ostatním čtenářům pochlubili a inspirovali je?

Napište nám do redakce na adresu bydleni@novinky.cz, připojte pár průvodních vět a několik snímků vašeho díla.

„Díky pravidelné a profesionální péči mohou rostliny na mé zahradě konečně zdravě a rychle růst. Zapojené výsadby zamezily erozi a z velké části i růstu plevele. Zahrada společně s jezírkem mi tak přináší nejenom starost, ale konečně i radost, a tak by to mělo být všude," pochvaluje si na závěr svého dopisu čtenář David.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám