Hlavní obsah

Mladý muž si zařídil viktoriánský dům v dobovém stylu s puntičkářskou pečlivostí

Novinky, nes

Ve stylu 19. století zařizuje už přes deset let mladý Brit Peter Saunders z Kimberley svůj malý viktoriánský domek. Proměna jeho interiéru tak, aby každičký detail historicky odpovídal, se stala jeho koníčkem, jejž někteří jeho přátelé považují spíše už za obsesi. Fakt ovšem je, že se mladík stal na reálie viktoriánské éry takovým odborníkem, že k němu jezdí konzultovat detaily týkající se dobových rekvizit i světoví filmaři.

Foto: Profimedia.cz

Mladý muž zařídil dům přesně ve stylu viktoriánské éry. Portrét královny Viktorie na zdi proto nesměl chybět.

Článek

Není proto divu, že domku na Chapel Street věnuje britský tisk pravidelnou pozornost. V současnosti ji vzbuzuje znovu, neboť se rozneslo, že právě interiér tohoto jinak nenápadného domu se díky píli a pečlivosti majitele stal inspirací pro vytvoření některých scén v nejnovějším filmu ze světa Harryho Pottera – Fantastická zvířata a kde je najít.

Foto: Profimedia.cz

Nanápadný dům v Berkeley skrývá úžasný interiér.

Saunders v minulosti pro server Nottinghampost připustil, že navrácení interiéru do původní podoby se rozhodně neobešlo bez potíží: „Občas se stalo, že jsem něco koupil nebo začal zařizovat určitou místnost v nějakém duchu, ale pak jsem musel začít úplně znova, protože to nebylo věrné a neodpovídalo to stylu života dělnické třídy, pro niž byl dům postaven.“

Foto: Profimedia.cz

V přízemí domu býval obchod s cukrovinkami.

Se zařizováním a sháněním všech věcí pomáhá mládenci, jenž pracuje jako tiskový mluvčí rady místního hrabství, celá jeho rodina.

Zájem o starožitnosti podědil po mamince, která je jejich nadšenou milovnicí také. Právě ona mu pomáhá schraňovat vhodné kusy do sbírky. Nakupují ve starožitnictvích, bazarech, na eBayi apod.

Foto: Profimedia.cz

Pro staronový vzhled místností bylo třeba mj. sehnat i odpovídající tapety. Mladíkovi pomohla role, kterou v domě našel.

Foto: Profimedia.cz

Dobový toaletní stolek

Při hledání indicií, jak vypadal životní styl původních obyvatel domu, kontaktoval Peter Saunders i jejich potomka, dvaašedesátiletého Briana Smithe a pozval jej k sobě na návštěvu.

Starý pán užasl, jak dobře se mladík v mnoha detailech trefil. Některé předměty prý dokonce leží přesně na těch místech, kde si je z dob svého dětství pamatuje.

Foto: Profimedia.cz

Interiér domu působí tak, jako by jej právě před chvílí opustili jeho obyvtelé z 19. století.

Saunders ovšem nešel v restaurování historického zařízení domu do krajnosti a nenápadným způsobem začlenil do jeho vybavení i veskrze moderní prvky. V koupelně tak má například veškeré dobové vybavení, včetně kohoutků, ovšem teče z nich nejenom studená voda, jako tekla někdejším majitelům, ale také teplá.

Stejně tak sice rekonstruuje na zahradě venkovní toaletu, tu funkční má ovšem uvnitř domu.

Foto: Profimedia.cz

V kuchyni nechybí běžné moderní vybavení. Peter Saunders si dal ale záležet, aby nebylo na prnví pohled viditelné a nerušilo její historický vzhled.

Na rozdíl od původního řešení je v celém objektu rozvedeno také centrální topení. V kuchyni nechybí soudobý sporák ani lednice s mrazákem. Vše je ovšem buď skryto za závěsy nebo za dvířky v lince tak, aby to na pohled nerušilo.

Foto: Profimedia.cz

Mladý majitel domku věnuje pozornost každému detailu. Kusy do své sbírky dobového vybavení shání po bazarech,obchodech se starožitnostmi a na eBay.

„Líbí se mi přístup a životní styl, který měli lidé viktoriánské éry. Přirozeně kromě takových věcí, jako byla nedostatečná lékařská péče apod. Nicméně lidé tehdy neplýtvali a věci vyráběli tak, aby vydržely,” řekl serveru Nottinghampost Peter Saunders.

Foto: Profimedia.cz

Dobová fotografie domu Petera Saunderse

Napište nám

Postavili jste nový dům, rekonstruovali byt anebo máte hezky zařízenou zahradu a rádi byste se ostatním čtenářům pochlubili a inspirovali je?

Napište nám do redakce na adresu bydleni@novinky.cz, připojte pár průvodních vět a několik snímků vašeho díla.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám