Hlavní obsah

Jak je to s péčí o zahradní nábytek?

Novinky, Dana Novotná

Nábytek na zahradu a terasu poskytuje příjemné pohodlí vám i vašim hostům. Aby tomu tak mohlo být co nejdéle, potřebuje péči v podobě správné údržby. Některé materiály jsou bezúdržbové, jiné je potřeba občas natřít olejem, druhé zase na zimu uskladnit…

Foto: Archiv, .

O dřevěný nábytek se dokonale postaráte pomocí speciálních čističů a údržbových olejů.

Článek

Tento článek nebyl vytvořen redakcí. Autorem článku je společnost Mountfield. 

Většina dřevěného zahradního nábytku velmi dobře odolává povětrnostním vlivům a má dlouhou trvanlivost. Přesto však na každé dřevo přirozeně působí vlhkost a slunce. Na různé druhy dřeva jsou proto určeny speciální údržbové oleje pro dlouhodobou ochranu a pěkný vzhled zahradního nábytku. Spolehlivě jej chrání před vysycháním a praskáním.

„Pro čištění venkovního nábytku z evropských dřevin jsou vhodné speciální čističe, které efektivně odstraňují jakoukoli špínu. Výborně se hodí pro vyčištění dřeva před jeho natíráním lakem nebo ošetřením údržbovým olejem,“ říká Tereza Pivodová, specialistka na zahradní nábytek ze společnosti Mountfield. Protože však jeho vrstva vlivem vody pomalu slábne, nábytek by měl být olejem ošetřován alespoň 2x ročně. Mějte na paměti, že dřevo je živý materiál, takže malé prasklinky a změny barvy v průběhu času jsou jeho normálním projevem.

Foto: Archiv, .

Na trhu naleznete olej na dřevo ideální pro zahradní nábytek z evropských i tropických dřevin. Přípravek na bázi přírodních olejů se rychle vpíjí do dřeva a chrání ho před UV zářením i povětrnostními vlivy.

Na povrchu nábytku ze dřeva se někdy mohou objevit drobné odřeniny. Ty ošetříte vhodným mořidlem nebo impregnačním olejem. Před tím, než jej nanesete, je třeba povrch nábytku vyhladit, odstranit nerovnosti, které v průběhu užívání vznikly, a důkladně očistit. K  přípravě nábytku na olejovou vrstvu a k jeho vyčištění slouží čističe pro dřevěný nábytek. Povrch nábytku dobře zarovnáte jemným brusným papírem. Před samotným nanesením slabé vrstvy oleje je potřeba utáhnout šrouby a zbavit nábytek prachu. K tomu poslouží jemný kartáč.

Využívejte speciální prostředky a oleje

Pro ochranu nábytku z tropického teaku poslouží speciální prostředky pro dlouhodobou ochranu teakového dřeva a teakový olej pro udržení původního medově hnědého zbarvení.

„Vlastníte-li zahradní nábytek z mahagonu opatřeného vrstvou speciálního UV laku, který však potřebuje oživit a obnovit vzhled, použijte speciálně navržené údržbové lazury, díky nimž bude nábytek ze dřeva jako nový,“ doplňuje Pivodová.

Jestliže toužíte po nábytku z eukalyptového dřeva, zjistěte v prodejně, zda je ošetřen speciální vrstvou Duracoat®. Díky ní je totiž nábytek vysoce odolný vůči povětrnostním vlivům i UV záření.

Foto: Mountfield, .

Bez pravidelného ošetření olejem získává teakový nábytek pěknou stříbrnošedou patinu. Neztrácí přitom na kvalitě. Pro zachování barvy jsou určeny speciální ochranné prostředky.

Péče o nábytek z umělého ratanu

Tento nábytek by neměl být vystavován teplotám nad 40 °C a v zimě pod 0 °C. V období mrazů, kdy materiál křehne, by mohlo dojít k jeho popraskání. Čas od času jej, v závislosti na prostředí, ve kterém je umístěn, omyjte vlažnou mýdlovou vodou. Na trhu najdete i speciální prostředky, které vyplétané plochy nábytku čistí a ošetřují. „Snadno odstraňují mastnotu, prach i otisky prstů,“ říká specialistka z Mountfieldu. Dlouhodobě zabraňují opětovnému znečištění a stárnutí materiálu.

Foto: Archiv, .

Čistič pro nábytek z umělého ratanu snadno odstraňuje mastnotu i otisky prstů z výpletu.

Péče o hliníkový nábytek a tahokov

Nábytek ze slitiny mědi a hliníku – duralu – si poradí s deštěm i slunečními paprsky. Jeho velkou výhodou je snadná bezproblémová údržba – stačí hadřík a voda. Zcela bezúdržbovým nábytkem je nábytek z tahokovu. U některých prodejců je opatřen povrchovou úpravou elotherm pro vysokou ochranu kovu před korozí a povětrnostními vlivy nebo thermosint – vrstvou ze speciálních polymerů a hliníku – díky kterému se povrch nábytku na slunci nerozpálí a ve stínu nestudí.

Foto: Mountfield, .

Nábytek z tahokovu je u některých prodejců opatřen povrchovou úpravou elotherm pro vysokou ochranu kovu před korozí a povětrnostními vlivy.

Ptejte se, ptejte se, ptejte se…

Jestliže potřebujete nábytek uskladnit, nevhodné jsou velmi suché nebo teplé prostory. Ideálním místem je garáž, půda, sklep nebo přístřešek se zabezpečeným prouděním vzduchu. Jestliže nábytek zmokne, stačí ho vysušit obyčejným hadrem. Před pořízením zahradní nábytkové sestavy je dobré vědět, jakým způsobem daný typ dřeva ošetřovat. Při nákupu se proto vždy poraďte s prodejním specialistou – poradí vám, jaké přípravky jsou pro ochranu vybraného nábytku ze dřeva nejvhodnější. Správnou péčí prodloužíte jeho atraktivní vzhled, životnost a především… na dlouhá léta se vám odvděčí fantastickým pohodlím.

Reklama

Související články

Pohodlně odpočívat není žádná věda

„Jak relaxovat?“ „Jak se bránit stresu?“ „10 způsobů, jak správně odpočívat…“ a mnoho podobných titulků najdete na internetu, v novinách a časopisech. Přitom...

Pod střechou je blaze

Máte na zahradě bazén a zlobí vás, že do něj padají všelijaké nečistoty? Nejúčinnější ochranou před nimi je zastřešení.

Ubližují letní bouřky vodě v bazénu?

Střídání tropických dní s prudkými bouřkami a s tím spojené teplotní výkyvy, mají vliv i na péči o vodu v zahradním bazénu. Co dělat, aby voda v něm zůstala...

Výběr článků

Načítám