Hlavní obsah

Originální a nezaměnitelné zahrady sázejí na kreativitu i detaily

Právo, Sylva Svobodová

Zahrady, které mají jedinečný nosný prvek, jenž se v jiných zahradách neobjevuje, nesou titul Original Garden. Může jít o zajímavou modelaci terénu, využití přirozeného svahu pro vodní živel nebo okrasný lomový kámen dominující celému prostoru.

Foto: archiv firmy Zahrady snů (8x)

Takto vidí zahradu majitelé od domu směrem k altánku. Zahrada pracuje s výškou a hloubkou, používá detaily, jako jsou kámen, rozmanité tvary dřevin a barvy listů, kamenné nádoby, osvětlení.

Článek

Zahrada je příroda, které dáváme vlastní otisk, tvář, přetváříme ji podle svého vkusu, přání a chuti. Je to mikrosvět pouze náš, který by ale měl zároveň plynule navazovat na okolní krajinu.

Foto: archiv firmy Zahrady snů

Umělé říční koryto tu působí přirozeně, stabilní a chladný kámen oživí tekoucí voda a zelené rostliny.

Divoká příroda je zvlněná, nechybí vodní toky, kameny, vysoké stromy, má různá zákoutí, je v ní stále co objevovat. Stejně tak přirozeně by měla působit i naše zahrada.

Když vypadá jako podle pravítka a přehlédneme ji z jednoho konce na druhý, nebo se dokonce nijak neliší od sousedovy koncepce, je to zkrátka nuda.

Foto: archiv firmy Zahrady snů

Zahrada s pečetí Original Garden je nositelem myšlenky, zajímavých detailů, přirozené modelace, použití přírodního kamene, vody a živých rostlin.

Modelace na přání

Kdo chce zahrady kreativně měnit, modelovat a přetvářet, potřebuje speciální těžkou techniku.

A tak si členové rodinné firmy, která se zabývá navrhováním a realizacemi zahrad, pořídili vlastní speciální techniku, protože nechtěli být závislí na ochotě a možnostech externích bagristů.

Foto: archiv firmy Zahrady snů

Pozemek před modelací byl silně podmáčený, terén rovný a nezajímavý. Prioritou návrhu byla modelace terénu, která je možná jen za použití těžké techniky.

„Kdo chce být jedinečný, dělat skutečně autorské práce, musí se ve všem osamostatnit,“ vysvětluje nám Daniel Purgert.

Díky možné modelaci terénu je pak zahrada originální, protože její krása je vidět ve výškách, hloubkách a tvarech.

Foto: archiv firmy Zahrady snů

Originální vymodelovaná zahrada působí v konečném výsledku přirozeně, ale předchází jí pečlivě vypracovaný plán zpevněných prvků, cest, jezírek a vodních ploch.

Návrhy zahrad vycházejí samozřejmě z přání majitelů, kreativita a jejich možné nápady jsou vždy výzvou.

Otisk jedinečnosti se nejlépe vytváří díky detailům, a tak se do zahrad vysazují zajímavé stromy různých tvarů, nezapomíná se na kameny, vodu, různé chodníčky, kamenné mostky, opěrné zídky, altánky, skalní útvary a tajemná zákoutí. A hlavně se modeluje terén!

Modelovat se dá i miniplocha

Modelace je způsob, jak plochou a rovnou zahradu proměnit na zajímavý prostor, který vnese do okolí dynamiku. Nemusíme mít pozemek o velikosti 2000 m2.

Foto: archiv firmy Zahrady snů

Pohled do části s mostkem, zpevněnými cestami, říčními kameny a vodním prvkem.

K modelaci jsou vhodné i menší pozemky, třeba v satelitu. Je škoda, když jsou všechny zahrady stejné: s řadou tújí kolem plotu, kouskem trávníku, sem tam jehličnan, bazén, případně trampolína.

I na 300 m2 lze modelovat, využít vodní prvek, usadit lomový kámen, nasvítit ho, využít říční oblázky, zasadit trávu a různě vysoké stromy, které promění bývalé pole v nápaditý 3D prostor.

Kámen patří do každé zahrady

Přírodní kámen je jedinečný, s neopakovatelným tvarem, zbarvením a povrchovou strukturou. Jako stavební materiál slouží ke zpevnění zahradních ploch a rozmanitých cest, k obkladu drobných staveb, opěrných zdí, je vhodnou výplní do tzv. gabionů.

Foto: archiv firmy Zahrady snů

Stavba zahradního altánu, který skýtá místo k odpočinku. V pozadí jsou vidět mostek, budoucí vodní koryto a zpevněné cesty.

Může to být i okrasný prvek, dokonalý solitér, který dominuje v zeleném živém prostoru. Kámen, záměrně usazený do zahrady, má působit přirozeně, jako by v ní byl odjakživa.

Pravidlem je vybírat přírodní lomový, který se v dané lokalitě vyskytuje: může to být pískovec, žula, ale i říční valounky, jež s vkusem uložíme do blízkosti jezírek, umělých potůčků a vodních rostlin.

Lomový kámen nesmí celou kompozici rušit, ale naopak ji má podtrhnout. Je třeba respektovat i typ zahrady, protože jiný kámen se hodí ke stylu orientálnímu, středomořskému či japonskému, důležitá je jasně daná scenérie krajiny.

Foto: archiv firmy Zahrady snů

Kamenné prvky, říční koryto a jehličnany s lomovým solitérem tvoří hlavní kompozici této části zahrady.

Usadit v zahradě lomový kámen není snadné, jde obvykle o několikatunové skvosty, chce to specializovanou firmu s těžkou technikou.

„Lomový kámen lze sice volně položit nebo postavit, ale je mnohem zajímavější, když je pod zemí zakopán třeba ze dvou třetin a na povrchu je vidět jeho tvarově zajímavější část,“ vysvětluje Daniel Purgert.

Samotná barva lomového kamene je pestrá, vybírat lze různé tóny béžové, hnědé, rezavé, šedé až po tmavě granitové odstíny a sladit tak celkovou kompozici s odstínem fasády domu, zpevněných cest apod.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám