Hlavní obsah

Jak vybírat skleník nebo fóliovník na zahradu

Právo, Gisela Růžičková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Skleník si nepořizujeme na jednu sezónu, proto si dáme záležet na jeho výběru. Výhodou je, že se skleníky prodávají jako stavebnice. Kutilové zvládnou jejich montáž snadno se základním nářadím. Je ale také možné, že místo skleníku zvolíme fóliovník.

Foto: WWW.LANITGARDEN.CZ

Polykarbonátový skleník Clips 6x8 m (7999 Kč). Prosklení z vysoce kvalitního polykarbonátu s českou certifikací je ukotveno do konstrukce pomocí ocelových sponek. Je dodáván včetně základny. Záruka 10 let na nerozbitnost PC desek a 15 let na konstrukci.

Článek

Musíme ale vědět, jaký typ chceme. Ujasníme si, zda máme na zahradě optimální místo pro jeho stavbu. Na umístění skleníku budou záviset i naše pěstitelské úspěchy.

Foto: WWW.SKLENIKY.EU

Pařeniště UNI z polykarbonátu (1882 Kč) je nejmenší z produkce ZD Dolní Újezd, českého výrobce s 25letou tradicí na evropském trhu. Lze volit mezi 4mm sklem nebo 6mm polykarbonátem.

Také nás čeká volba mezi konstrukcí hliníkovou nebo plastovou a materiálu výplní - zda dáme přednost sklu či polykarbonátu. Zvolený typ skleníku rovněž ovlivní nutnost budovat základy, či nikoli.

Optimální místo

Abychom zachytili ve skleníku co nejvíce slunečního svitu, je dobré postavit podélné strany skleníku směrem k jihu. Budeme-li skleník využívat i v létě, orientujeme jeho vchod k severu. Tím snížíme jeho nároky na větrání.

Místo pro skleník nemá být ve stínu déle než několik hodin denně.

Světlo a teplo

I když rostliny mají různé nároky na pěstování, každá potřebuje minimálně dostatek světla. Jedině tak vytvoříme nejlepší podmínky pro správný růst rostlin.

Foto: LANITPLAST

Skleníky řady LanitGarden Plugin 6 (od 7388 Kč) jsou zařazeny do kategorie hobby. Ke skleníkům patří polykarbonátové výplně.

Nejlépe se daří rostlinám v samostatném skleníku, kam má přístup sluneční svit během celého dne. Ovšem prodávají se i skleníky ke stěně. Jejich výhodou zase je, že přes noc sálá nakumulované teplo ze zdí domu do skleníku.

Foto: LANITPLAST

Detail skleníku LanitGarden Plugin.

Základy ano, nebo ne?

Skleníky s výplněmi z polykarbonátu jsou lehké (váží mnohdy jen 40 kg), proto nehrozí jejich propadání do hlíny. K zemi se snadno upevní kotvami, které stačí zabodnout do hloubky minimálně 60 cm. U některých skleníků je součástí balení i základna.

Foto: WWW.SKLENIKY.EU

Konstrukce skleníku KN (11 314 Kč) je vyrobena z pozinkovaných ocelových profilů. Lité sklo Helios má tloušťku 4 mm a pokládá se na lemovku z gumy. Dvě střešní okna zajišťují bezproblémovou cirkulaci vzduchu v interiéru.

V opačném případě se vybetonují základy podle přiloženého návodu od výrobce. Betonové základy lze stavět klasicky nebo metodou ztraceného bednění.

Výška základů by měla být v dostatečné hloubce kvůli zamrznutí a okolní terén převyšovat o 5 až 10 cm. Vrchní plocha základů musí být vždy vodorovná, aby se konstrukce časem nezkřížila a sklo nepopraskalo.

Foto: LANITPLAST

Polykarbonátové prosklení skleníku Venus 7500 (13 276 Kč) nekřehne ani nežloutne a díky tomu mají rostliny dostatek světla a tepla. Snadná montáž zvyšuje jeho popularitu mezi zahrádkáři. Záruka 10 let na nerozbitnost PC desek.

Hliník, nebo plast?

Konstrukce z hliníkových profilů se šroubuje k sobě hliníkovými šrouby. Tento typ hobby skleníků se osvědčil ve většině zahrad, mimo místa vystavená silným větrům. Hliník totiž neizoluje a mohlo by zde docházet k tepelným ztrátám přes konstrukci.

Foto: WWW.SKLENIKY.EU

Skleník M32, *3M* (16 800 Kč ) tvoří podpůrná konstrukce z profilovaného pozinkovaného plechu o síle do 1,5 mm. Jednotlivé díly jsou spojeny rohovými, bočními a hřebenovými pásovinami. Je zasklená sklem Helios tl. 4 mm, bez tmelu.

Konstrukce z plastu se vyrábí z pevných PVC profilů, které se zasunou do sebe. Proto jsou tyto skleníky masivní a extrémně odolné. Konstrukce z plastu je vhodná na otevřená prostranství i do míst s vyšší sněhovou pokrývkou.

Důležitá je i výplň

Sklo je klasickým materiálem pro výplň konstrukce skleníku. Dobře propouští sluneční paprsky a je odolné proti UV záření i chemikáliím. Jako každý materiál má i sklo své nevýhody.

Vlivem vysokých teplot v létě může např. dojít k roztažení konstrukce a k popraskání skla. Sklo může popraskat i při silnějším krupobití a navíc má špatné tepelně izolační vlastnosti.

Vyplatí se, když má skleník s výplněmi ze skla konstrukci z profilového plechu o tloušťce alespoň 1 mm.

Foto: HCV GROUP

Zahradní fóliovník RB3 (od 6140 Kč vč. dopravy) je tvořen tvarovanými pozinkovanými profily, polyetylénovou kašírovanou tkaninou, stabilizovanou proti UV záření.

Dvoustěnný komůrkový polykarbonát se stále více používá jako výplň skleníků, protože má spoustu výborných vlastností. Mezi hlavní patří nízká hmotnost, odolnost proti rozbití, vysoká propustnost světla i výborné tepelně izolační vlastnosti.

Dutinkový polykarbonát do skleníku má obvykle tloušťku 4 mm. Můžeme ale vybírat i silnější varianty 10 až 20 mm. Silnější deska lépe izoluje, ale potřebuje odolnější konstrukci.

Skleníky z tenkých desek mohou mít i lehčí (např. hliníkovou) konstrukci. Polykarbonátové desky nenatíráme žádnou barvou ani nátěrem, aby nedošlo ke ztrátě záruky, k poškození desek a tím i celého skleníku.

Bezpodmínečné větrání

Ruční větrání používáme hlavně v létě, aby se rostliny nespálily. Osvědčila se kombinace odvětrávání horkého vzduchu střešním a bočním oknem.

Dosáhneme tak komínového efektu, kdy chladný vzduch přichází bočním oknem a po zahřátí vystoupá střešním oknem ven. Dosáhneme tak správné cirkulace a výměny vzduchu. Vnitřek skleníku se v létě nepřehřeje, necháme-li otevřené dveře.

Automatické větrání si pořídíme, pokud jsme časově vytíženi a víme, že bychom skleník nestačili odvětrat, nebo tam, kde ho nemáme poblíž domu. Jeho výhodou je, že otevírá a zavírá okno podle teploty uvnitř skleníku, což je zvlášť výhodné v jarních měsících.

Ale i v chladnějším období roku se má pravidelně větrat, aby nedocházelo k rozvoji houbových chorob a plísní.

Foto: WWW.MILUJEMEFOLIAKY.CZ

Fóliovníky Svitap se vyrábějí v těchto velikostech za tyto ceny: 3,3 x 3 m za 4938 Kč, 3,3 x 4,5 m za 6358 Kč, 3,3 x 6 m za 7736 Kč. Úplnou novinkou je fóliovník Trendy 2 x 2 m za 3500 Kč pro zahrádkáře začátečníky.

Čištění skleníku

Použijte slabý mýdlový roztok a jemný hadřík. Čistěte opatrně, aby nedošlo k poškrábání plochy. Po umytí opláchněte čistou vodou.

Nikdy nepoužívejte chemická čistidla a organická rozpouštědla (zničila by polykarbonátové sklo).

Víte, že fóliovníky Svitap…
…patří mezi tradiční české výrobky? …jejich základ tvoří odlehčená hliníková konstrukce? …snadno a rychle se montují i přemísťují? …používají se pro předpěstovávání a následné pěstování květin a zeleniny? …vytvářejí ideální klima pro růst rostlin, fólie jsou zdravotně nezávadné? …ochraňují rostliny před škůdci, výkyvy teplot a také před přízemními mrazíky? …okno s klopou umožňuje snadné odvětrávání pro udržení ideálního klimatu? …fólie jsou UV stabilizované, tudíž vysoce odolné proti slunečnímu záření, které zelenině ubližuje, jsou opatřeny přídavkem antifog proti rosení, který zabraňuje odkapávání zkondenzovaných par na rostliny, kapky tak stékají po stěnách? …životnost plachty je při správné údržbě minimálně 5 let, výjimkou není ani 15 let?

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám