Hlavní obsah

Odolná a pro maximálně efektivní a pohodlnou práci

Novinky, Dana Novotná

Jeden z nejstarších nástrojů, bez kterého se neobejde takřka žádná domácnost. To je sekera. Při práci u domu nebo na zahradě hraje mnoho rolí – naštípe dřevo na topení, pomůže zpracovat větve z ořezaných stromů nebo rovnou stromy pokácené. Doby klasických seker s dřevěnými topůrky jsou však nenávratně pryč. Vítejte ve světě moderních technologií.

Foto: Mountfield, .

Moderní materiály přeměnily sekery v odolné nástroje, se kterými je práce efektivní a pohodlná.

Článek

Namísto dřeva kompozitní plasty

Odolné vůči ohybu, tlaku, stárnutí i vůči klimatickým podmínkám – taková jsou topůrka dnešních seker. Vyrábí se ze speciálního kompozitního materiálu vyztuženého skelnými vlákny, který je uvnitř dutý, což znamená, že topůrko je oproti klasickému dřevěnému podstatně lehčí. Díky propracované ergonomii navíc dobře padne do ruky a je napevno spojeno s čepelí, což znamená, že nehrozí, že by při sekání nečekaně vypadlo. Na některých modelech seker navíc naleznete na topůrku i praktický metr, který můžete využít například pří sekání polen stejné délky.

XylanPro ochrání čepele

Technologické vychytávky se nevyhnuly ani zpracování samotných čepelí. Ty jsou vyrobeny z kvalitní oceli a jejich povrch je potažen flourplastovým potahem – tzv. xylanem. Díky tomuto materiálu mají čepele velmi nízký koeficient tření, pronikají až o 45 % snadněji do dřeva a s lehkostí ho rozštípnou.

„Povrch XylanPro je velmi unikátní a zajistí výrazně delší životnost seker. Proti teflonu xylanový povlak chrání dvakrát účinněji před korozí a čepel také snadněji odolává extrémním teplotám a slunečnímu záření,“ vysvětluje Michal Makalouš, specialista na sekery. Čepele některých moderních seker mají také praktickou hlavu pro zatloukání hřebíků, nejmenší modely pak očko pro pohodlné vytahování hřebíků ze dřeva.

Typy seker

Při výběru sekery bychom se měli řídit podle toho, na co ji chceme používat. Na štípání menších kusů menšího množství dřeva nebo třísek na podpal si vystačíme se sekerou nejmenší. Ta je poměrně univerzálním nástrojem a využití najde na každé zahradě. Díky velikosti se dá snadno zabalit také na cesty a využít třeba při kempování.

Pokud máme na zpracování větší kusy dřeva, je dobré sáhnout po sekeře větší. „Hodí se především pro ty, kteří topí dřevem, potřebují rozštípat špalky a připravit dřevo na zátop. Má široký klín a velké špalky rozštípne s lehkostí,“ dodává Makalouš. Univerzálnějším modelem velké sekery je pak sekera s užším klínem, dřevo se s ní dá také naštípat a hodí se třeba i na odvětvování stromů.

Může se Vám hodit na službě Zboží.cz:

Reklama

Související články

Jak zkrotit divokou krásku s ostrými zoubky?

Všichni ji známe. Mnozí by ji chtěli vlastnit. Mnozí ji potřebují. Nezřídka podněcuje naší fantazii, nutí nás pojmenovávat ji jmény z říše dravých šelem. Jsou...

Aby přečkal zimu, musí být trávník zdravý

Mech a zbytky staré trávy – možná to tak nevypadá, ale trávník dostal během léta pořádně zabrat. U travních drnů se postupně nashromáždila plsť a trávník má...

Výběr článků

Načítám