Hlavní obsah

Prázdninové květinové loučení

Novinky, Pavel Hruška

Léto vrcholí, prázdniny skončily. Exkluzivní inspiraci pro nás vytvořil florista Pavel Hruška.

Foto: Petr Horník, Právo

Růže mezi bodláky

Článek

Slunce a duha

Duhu tvoří kapky vody, v nichž se láme svit slunce. Tento úkaz je velmi častý právě v létě a mě napadla myšlenka, jak přinést duhu i se sluncem domů.

Pohled na pole rozkvetlých slunečnic v každém z nás jistě přivolá osvobozující chvilky mysli a veselou náladu. Pokud chcete potěšit babičku, maminku nebo paní učitelku, vyrobte si podobný základ z kartonu, jaký je i u voničky ze štětky soukenické. Bavlnku jsem nahradil barveným peddigem (používá se i na pletení košíků).

Foto: Petr Horník, Právo

Slunce a duha

Ten jsem nejprve namočil, aby byl poddajný, a potom hustě vedle sebe navinoval. Konce a nové začátky jsem přichytil kancelářskou sešívačkou. Nakonec prostrčte slunečnici (Helianthus annus) a celé začistěte opět peddigem nebo stužkou.

Víte, že semínka slunečnice obsahují významné množství vitaminu E a beta-karoten?

Růže mezi bodláky

Putováním po loukách můžeme načerpat mnoho energie, vnímat vůně, pestré barvy, lehká křídla motýlí, zpěv ptáků a typicky letní cvrkání cvrčků.

Pokud zahlédnete bodlák - štětku soukenickou (Dipsacus sativus) - ustřihněte si několik květenství, pečlivě zbavte stonky drobných trnů a pusťte se do tvoření.

Foto: Petr Horník, Právo

Růže mezi bodláky

Z kartonu vystřihněte pruh o rozměrech cca 8 x 25 cm, oba konce spojte kancelářskou sešívačkou, silnějším drátem (1 mm) spodní část provlékněte. Drát slouží místo stonku. Celé ovinujte podle libosti bavlnkou, zbytkem vlny nebo provázkem a základ pro kytici - voničku - je hotov. Potom už jen prostrkávejte jednotlivá květenství štětky soukenické, až prostor zaplníte. Šperkem této léčivé voničky jsou malé kvítky růží, které můžeme velmi jednoduše usušit.

Víte, že štětka soukenická je úžasná léčivka?

V české fytoterapii je známa jako bylina ovlivňující revmatické nemoci a žaludeční i dvanáctníkové vředy. Se zcela novými informacemi ovšem přišel profesor Wolf Dieter Storl, který bylinu používá pro léčbu boreliózy.

Reklama

Výběr článků

Načítám