Hlavní obsah

Jen posekat nestačí. Právě teď je čas na vertikutaci

Novinky, Dana Novotná

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Trávíte během léta hodně času na zahradě? A chcete se o svůj trávník dobře postarat? Nestačí ho pouze sekat, ale důležité je ho během vegetačního období pravidelně zalévat, hnojit a také vertikutovat.

Foto: Mountfield

Podzimní vertikutace dobře připraví trávník na chladné období.

Článek

Vertikutace pomáhá trávu vyčistit od travní plsti, která je tvořena odumřelými stébly. Zbavuje trávník mechu, provzdušňuje vrchní vrstvu půdy a především rozřezává travní drn, který se pak lépe rozrůstá a trávník v důsledku toho houstne.

Po vertikutaci tráva lépe roste - dostane se k ní světlo, voda i živiny. A právě na začátku podzimu, poté, co byl trávník přes léto zatěžován a proschnul, je vhodné ho vertikutací provzdušnit. Lépe tak přečká blížící se chladné období a na jaře bude zdravý.

Vertikutace trávník provzdušní a zajistí přísun světla, vody i živin. Zdroj: archiv

Vertikutátor vs. sekačka

Vertikutátory jsou stroje, které jsou na první pohled velmi podobné sekačkám. Fungují ale na jiném principu. Zatímco sekačka má nože v horizontální poloze, vertikutátor je má na hřídeli umístěné svisle tak, aby se mohly dostat k travním drnům.

„Při výběru vertikutátoru je důležité si všimnout, kolik nožů stroj na hřídeli má. Čím víc jich na šířku stroje je, tím efektivnější práce s vertikutátorem bude. Samozřejmě je důležitý i výkon motoru, který musí vyšší počet nožů utáhnout,“ říká odborník na péči o trávu Filip Werner.

Kromě nožů, které jsou užitečné hlavně proto, že naříznou travní drn a pomáhají trávě houstnout, mohou mít vertikutátory na pracovním vřetenu také pružiny, které pak z trávy umí vyčesat mech a odumřelé zbytky stébel. Stroje vybavené pouze pružinami neslouží k vlastní vertikutaci, jedná se o tzv. provzdušňovače.

Popis: Elektrický vertikutátor je vhodný pro práci na menších plochách. Zdroj: WOLF-Garten

Benzín nebo kabel?

Vertikutátorů najdeme na trhu mnoho. Při výběru je důležité si všimnout toho, jak je stroj široký, tedy jaký má záběr. Pro menší plochy, v jejichž blízkosti se nachází zdroj elektrické energie, je vhodné používat vertikutátory elektrické – jsou lehčí, snadněji se skladují i udržují a jejich provoz je tichý. Jediné, co může být na obtíž, je kabel, který může práci s vertikutátorem trochu komplikovat, a menší výkon v zaplstěném, méně udržovaném trávníku.

Benzínové stroje jsou pak oproti elektrickým výkonnější, mívají širší záběr a práce s nimi je podstatně rychlejší. Každý vertikutátor by navíc měl mít i volitelnou hloubku vertikutace. Vhodnější je plynulé nastavení oproti několika polohám – je přesnější a snižuje tak opotřebení nožů.

„Vertikutační nože by se neměly dostat příliš hluboko, protože by travní porost mohly poničit. Maximální hloubka vertikutace by tak neměla přesáhnout 4 mm,“ říká Werner.

Popis: Vertikutátory s noži i pružinami umí nejen naříznout travní drn, ale také trávník zbavit travní plsti a mechu. Zdroj: archiv

Vertikutací to pouze začíná...

Vertikutace je prvním krokem v podzimní péči o trávník. Pokud je potřeba, mělo by dojít k dosetí holých míst, která vertikutací vznikla. Nezbytné je trávník také pohnojit. Oproti hnojivu používanému během vegetačního období je však nutné sáhnout po hnojivu podzimnímu, které má odlišné složení. Má snížený obsah dusíku a obsahuje draslík a hořčík, růst trávy se tak před příchodem chladného období utlumí a kořínky trávy posílí.

Reklama

Související články

Kamna – teď je ten správný čas

Oheň provází lidskou společnost už od pravěku. Nejenže je zdrojem světla a tepla, ale má také pozitivní vliv na lidskou psychiku. U krbů se už od dávných dob...

Králové pro každou zahradu

Kdo by se ještě před nějakými patnácti lety nadál, že se po českých zahradách budou běžně prohánět natolik ušlechtilé stroje, jako jsou zahradní traktory....

Že se v září nedá koupat? Omyl...

Kdo s odcházejícím létem začal žehrat na chladnější počasí, protože se nemůže koupat ve svém zahradním bazénu, ten by měl zbystřit uši. Stačí totiž málo, aby...

Výběr článků

Načítám