Hlavní obsah

Zkušení vertikutují

Novinky, Dana Novotná

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Každý rok se o trávník staráte, a přesto není tak hustý a ostře zelený jako ten sousedův? Pak možná chybujete v jednom – nevertikutujete.

Foto: Mountfield

Vertikutátory dovolí vašemu trávníku znovu dýchat.

Článek

Vertikutace by měla, stejně jako sekání, patřit k základním bodům péče o trávník. Zabere vám stejný čas, ale výsledek bude jiný. Zatímco nože sekačky trávník zkrátí do líbivé podoby, vertikutační nože udělají opak.

Připravte se tedy na to, že vás nová podoba travnaté plochy může trochu vyděsit. Ale nezoufejte, tak to má být!

Foto: archiv

Před vertikutací neproniká do půdy světlo, vzduch ani vláha. Po vertikutaci však začíná trávník znovu prosperovat.

Tenké vertikutační nože jsou na hřídeli umístěny do svislé polohy, nařezávají travní drny a zbavují zelenou plochu všech škůdců, kteří dohromady tvoří travní plsť. Tato několikacentimetrová vrstva brání živinám, vláze a světlu v pronikání do půdy, a tím dochází k pomalému odumírání travních kořenů. Proto je nutné vertikutovat alespoň dvakrát za rok a nedat travní plsti šanci. Důležitá je především podzimní vertikutace, protože je třeba připravit trávník na tuhou zimu.

Vertikutace a dost?

Aby trávník chladné období přečkal bez větších problémů, nezapomeňte jej po vertikutaci podle potřeby dosít. Růst nových travních semínek podpořte zavlažováním. Nová tráva se tak rychleji spojí s tou původní. V říjnu nebo listopadu byste měli travnatou plochu pohnojit speciálním podzimním hnojivem, které obsahuje vysoké množství draslíku. Právě ten váš trávník ochrání před možnými plísněmi nebo vymrznutím.

Chyby při vertikutaci

Nejčastější chybou, které se při vertikutaci uživatelé dopouští, je špatně nastavená hloubka vertikutačních nožů. Ty mají být nastaveny na vertikutační hloubku 2 – 4 mm. Někteří si však myslí, že čím hlouběji budou vertikutovat, tím lépe na tom jejich trávník bude. Omyl! Pokud takto postupují, dělají z vertikutátoru kultivátor. Místo aby trávník jemnými zářezy jen zbavili travní plsti, vytrhají ji a půdu navíc rozvrtají jako krtek.

Foto: Wolf-Garten

Vertikutační nože jemně naříznou půdu a zbaví ji travní plsti.

Široká nabídka

Před pořízením vertikutátoru se možná zahrádkáři zamotá hlava. Trh je na vertikutátory opravdu bohatý. K vidění jsou špičkové stroje značek s dlouholetou tradicí i bezejmenné vertikutátory z Asie. Podle odborníků je nutné se před samotnou koupí zamyslet, jestli chcete vertikutátor používat jen sezónu, dvě, nebo zda chcete investovat do stroje, který vám vydrží skvěle sloužit několik dlouhých let.

Reklama

Související články

Hřejí i vaří za polovic

Myslíte, že co je praktické, nemůže být hezké? Může. Krbová kamna vynikají líbivým designem, funkčností a v neposlední řadě úsporností.

Zahrada s výhledem do údolí

Křivoklátsko je krajinou s hradem opředeným pověstmi, malebnými údolími brázděnými Berounkou a tajuplnými lesy, kde žije vzácný výr velký a roste kriticky...

Pět důvodů, proč zastřešit bazén

Máte na zahradě bazén a rádi byste si ho užívali co nejdéle v roce? Snadná pomoc. Stačí si pořídit zastřešení, které umožní koupání i mimo hlavní sezónu.

Výběr článků

Načítám