Hlavní obsah

Rozkvetlé kombinace v růžové a bílé

Novinky, A. Taitlová, časopis Flóra na zahradě

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Potřebuje váš záhon „vyměnit tapety“? K tomu, aby znovu vypadal přitažlivě, nemusíte umět míchat barvy jako Monet. Stačí jednoduchá kombinace růžové a bílé.

Foto: A. Taitlová

Článek

Barvy cukrové vaty a sněhových pusinek jdou ruku v ruce s romantickými představami. Mohou ale také působit velice svěže a moderně. Vždycky záleží na tom, jaké rostliny zvolíte. Jednoduše experimentujte, dokud nenajdete to, co se vám líbí. A pokud na pokusy nemáte chuť, můžete vyzkoušet některou z těchto osvědčených sestav.

Na podkladu záleží

Shluky bílých plamenek, půvabného, ale krátkověkého svíčkovce Gaura a senzační jednoleté, svítivě růžové variety šalvěje (Salvia viridis) Marble Arch Rose v doprovodu stříbrolisté hrušně (Pyrus salicifolia) působí famózně proto, že jim temná, pečlivě udržovaná hradba z tisu poskytuje klidný, nekonfliktní podklad. Docela dobře bychom živý plot mohli nahradit dřevěným nebo kamennou zídkou v přírodních tónech.

Foto: A. Taitlová

Ilustrační foto

Tvarová rozmanitost

V zásadě platí, že čím omezenější paletu barev volíme, tím větší důraz klademe na tvarovou rozmanitost. Jde o to, zajistit vyváženou kompozici, která rostlinám dovoluje patřičně vyniknout. Podobně jako na této fotografii, kde zploštělé úbory třapatkovek (Echinacea purpurea) zajímavě kontrastují s dlouhými, jemněji strukturovanými hrozny řetězovek (Physostegia). V opačném případě rostliny splývají, výsadba je monotónní, pro oko nečitelná.

Letní fantazie

Jednoletky mají velký potenciál umocnit štědrost letní výsadby. Většině se daří na plně osluněném stanovišti s volně propustnou půdou a pravidelným přísunem vláhy. Můžeme tak spolu kombinovat v podstatě jakékoli druhy, aniž bychom riskovali jejich zdraví. Třeba okrasný tabák (Nicotiana) s plnokvětými ostálkami (Zinnia) a nízkými netýkavkami (Impatiens walleriana). Série Starbright přináší barevné květy s bílou hvězdou uprostřed.

Foto: A. Taitlová

Ilustrační foto

Venkovský půvab

Na první pohled chaos, na druhý milá rozpustilost. Bujné spletence květů jsou synonymem venkovské idyly. Preferují se zde převážně nenáročné trvalky a rostliny se sklonem k samovýsevu. Pohádková partnerství vytvářejí růžové chrastavce (Knautia)

a bílé kakosty, růžové řebříčky a bílé turany (Erigeron), růžové jiřinky a bílé krásenky nebo růžové kypreje (Lythrum virgatum) a bílé zvonky.

Krásnější posezení

Jako řeka se line pás bílých a růžových begonií ledovek, jinak také voskovek (Begonia semperflorens). Nesmírně oblíbené sezónní květiny měří jen okolo 15 až 20 cm. Tajemství tkví v tom vysadit je co nejhustěji ve velkém množství. Do půdy, nejlépe na polostinném stanovišti, musejí přijít nejdříve po zmrzlých. Při optimální péči jejich krásu zničí až první mráz. Navazující koutek k posezení nabízí nerušený odpočinek s příjemnou svěží vůní růží za zády.

Foto: A. Taitlová

Na správném místě

Proporce víceméně předurčují, na jaké místo se rostlina nejlépe hodí. Logické je, že kobercovitě se rozrůstající mydlice (Saponaria ocymoides) patří do lemů, kde ji nezacloní robustní sousedé. Uvolněnější pravidla platí pro střed záhonu, kde vedle sebe rostou pivoňky s o něco nižšími trsy ještě nerozkvetlých denivek. Úplně dozadu vždy vysazujeme nejvyšší rostliny, v tomto případě orlíčky dosahující 90 cm.

Reklama

Související články

„Ochranná kúra“ pro zahradu i park

Mulčovací kůra – výrazný dekorativní prvek zelených ploch, který potěší na pohled a na čistou jedničku plní praktickou funkci. K čemu vlastně slouží a jaké...

Fantastická vůně grilování

Pěnící šťáva na rozpáleném grilu, napjaté chuťové pohárky, zlatavá kůrčička špízů i steaků a vůně, která dráždí. Rty se touží dotknout křupavého masa a vy si...

Výběr článků

Načítám