Hlavní obsah

Třetí dimenze dodá zahradě zcela nový vzhled i funkčnost

Právo, Adéla Taitlová

Třetí dimenze – výška – v zahradním schématu bývá mnohdy podceňována, a přitom bez ní může zahrada vypadat jako nudná placka. Zapojením vertikál podpoříme její rozmanitost a často navíc získáme více místa pro pěstování oblíbených rostlin. Tady je několik tipů, jaké prvky se dají využít.

Foto: Adéla Taitlová, Právo

Dvě patra květů jsou lepší než jedno. Sloupek nechává vyniknout jak nádobě, tak osázení.

Článek

Květiny a trávy

V moři nabízených květin a ornamentálních trav najdeme spoustu těch, které v dospělosti hravě přesáhnou jeden až dva metry. Za vyzkoušení stojí udatna lesní (Aruncus dioicus) s bledými vzdušnými latami, motýly a včelami obletovaný sadec nachový (Eupatorium purpureum) či tradiční stračky (Delphinium), divizny (Verbascum), náprstníky (Digitalis) a liliochvostce (Eremurus) s květenstvími jako svíce.

Všechny snesou kombinaci s jemnými ozdobnicemi (Miscanthus) a časně rašícím bezkolencem rákosovitým (Molinia arundinacea), jehož ozdobou jsou dlouhá, letně kvetoucí stébla.

Foto: Adéla Taitlová, Právo

Plamének šplhající se po obelisku dodává záhonu výškovou strukturu a láká k němu pohledy.

Dominanty na záhon sázíme buď roztroušeně, nebo s nimi vytvoříme kulisu pro ostatní rostliny.

Oblouky

Tyto zahradní prvky jsou vítané zejména tam, kde chceme upozornit na vstup do zahrady či její části nebo zarámovat pěkný výhled. Oblouk stojící o samotě uprostřed trávníku nikdy nevypadá dobře.

Foto: Adéla Taitlová, Právo

Oblouk ze železných tyčí se klene přes cestu a propojuje dvě různé části zahrady. Ovíjí ho rychle rostoucí vistárie.

Mnohem větší smysl dává, když jím propojíme pásy dřevin, plot, trvalkové záhony. Nad vrátky se často vyjímá oblíbená kombinace oblouku s pnoucími růžemi.

Sloupy

Rychlou a levnou cestou k vytvoření výšky je vztyčení sloupu pro popínavky nebo závěsné koše s letničkami. Sloup musí být z odolného a trvanlivého materiálu – ošetřeného dřeva, kovu, kamene, cihel – a důkladně ukotvený v zemi.

Foto: Adéla Taitlová, Právo

Obří trávy dokážou vytvořit klidné zákoutí. Na obrázku je proužkatá ozdobnice čínská (Miscanthus sinensis) kultivar Strictus.

Barvu dřeva a kovu můžeme každou sezónu podle libosti měnit nátěrem, zahradě tak propůjčíme osobitý styl. Nižší sloupky a podstavce dodávají významnou výšku osázeným květináčům a jiným ozdobám.

Stromy

Štíhlou siluetou se vyznačují stálezelený jalovec skalní (Juniperus scopulorum – Skyrocket), tis červený (Taxus baccata – Fastigiata), opadavá okrasná třešeň (Prunus serrulata – Amanogawa) či dub letní (Quercus robur – Fastigiata). Na záhoně nebo u terasy svou kulatou korunou okouzlí višeň kulovitá (Prunus x eminens – Umbraculifera).

Foto: Adéla Taitlová, Právo

Bez stromů by zahrádka nebyla kompletní. Než ale získají potřebnou výšku, nějaký čas to trvá. S jejich výsadbou proto neotálíme.

Tam, kde o místo není nouze, se do plné krásy rozvinou javory, hlohy (Crataegus), borovice černá (Pinus nigra) nebo třeba fascinující český kultivar červenolistého buku lesního (Fagus sylvatica) – Rohanii.

Stromy dokážou zahradu skutečně změnit. Přinášejí unikátní kombinaci výšky, příjemného stínu, uklidňující zeleně a vhodného prostředí pro ptáky a jiné drobné živočichy. Strom by neměl chybět ani v mrňavé zahrádce, pokud moudře zvolíme varietu.

Doplňky

Dekorace a doplňky udělají z každé zahrady útulný, osobitý prostor s kouzelnou atmosférou. O vertikální rozměr se postarají zahradní lampy, na stojanu usazená krmítka pro ptáčky či půvabné domečky pro hrdličky. Stylové jsou také nejrůznější umělecké objekty. Ty menší nezapomeneme postavit na sloupek.

Foto: Adéla Taitlová, Právo

K vertikální rozmanitosti přispívá i zdánlivá maličkost – domeček pro hrdličky na vysoké dřevěné noze.

K vertikální rozmanitosti přispívá i zdánlivá maličkost – domeček pro hrdličky na vysoké dřevěné noze.

Obelisky

Mnohostranné obelisky ocení všichni netrpěliví, protože mají okamžitý účinek. K dostání jsou v zahradnictví, hobby marketech, ale vyrobit je dokáže každý alespoň trochu šikovný kutil, a to i z obyčejných lískových prutů. Menší se hodí k zapíchnutí do nádob, ty mohutnější zase na záhony, kde by dřeviny vrhaly nechtěný stín nebo působily příliš dominantně.

Obelisky využijeme jako oporu pro pnoucí či vysoké rostliny, ale zůstat mohou i holé, zvlášť když vypadají hezky na pohled.

Reklama

Související témata:

Související články

I zahradní nábytek má svůj příběh

Při pohledu přes ploty domů spatřujeme v zelených zákoutích zahrad nábytek ze dřeva, z umělého ratanu i hliníku. Ve stínu stromů a paprsků sluníčka skrývá i on...

Výběr článků

Načítám