Hlavní obsah

Proměna zahradního zákoutí za jeden víkend

Právo, Adéla Taitlová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Také máte na zahrádce nějaké neutěšené místo a hledáte nápad, jak mu vtisknout působivější tvář? Nechte se inspirovat naší akcí. Podobnou proměnu zvládnete za jediný víkend.

Foto: Adéla Taitlová, Právo

Krásně upravená formální část zahradu obohatila. Její tvář se znovu promění příští rok, kdy všechno pokvete.

Článek

Krátká realizační doba, nenáročnost, snadná péče a údržba - to jsou klady tohoto projektu. Právě nyní na podzim je k podobné zahradní tvorbě a nejrůznějším úpravám ideální doba! Už není takové horko a půda stále ještě nabízí optimální energii z letního sluníčka pro nově sázené rostliny.

Foto: Adéla Taitlová, Právo

Na chaotickou a neupravenou zahrádku není pěkný pohled. Podzim je ideální dobou k nápravě.

K návrhu

Inspirovali jsme se geometricky uspořádanými formálními zahradami, v nichž se klade důraz především na rovné linie, úhly a symetrické rozmístění rostlin. Proměna spočívá v rozdělení plochy na čtyři identické, mírně vyvýšené obdélníkové záhony s úkosy.

Protínají je křížící se cestičky s centrálním bodem uprostřed. Poznámka na okraj: K tomu, aby se tato proměna ujala, nemusí být striktně formální hned celá zahrada. Na zahradě, kde se kombinují různé styly, vznikají různé nálady a vzrušující kontrasty mezi jednotlivými částmi. V případě nutnosti zjemníme příliš ostré rozličnosti vhodnými rostlinami a materiály.

Foto: Adéla Taitlová, Právo

Dodržení symetrie a rovných linií je v této proměně zásadní.

Jak na to

Dvakrát měř, jednou řež

Rozměry přizpůsobíme místu, které máme k dispozici. Vytyčíme centrální bod a plochu vykolíkujeme. Natažená lanka pomáhají při dodržování rovných linií. Symetrie je důležitá. Pamatujeme na bezpečnost a pohodlí. Pěšinky nemají být užší než 50 cm. Záhony širší než 2 m opatříme nášlapnými deskami.

Foto: Adéla Taitlová, Právo

Všechny vybrané rostliny po ploše rozmístíme, naaranžujeme, teprve pak vysázíme.

Materiál, který nestárne

Výběr materiálu do značné míry závisí na okolním prostředí. Téměř všude se hodí přírodní kámen. Záhonové obruby a také obklad centrálního prvku zde tvoří šedobéžová žula. Sypané říční oblázky na cestičkách mají podobný odstín, celkový obrázek tak perfektně doplňují.

V centru dění

Bod, kde se pěšiny protínají, poskytuje příležitost k umístění zajímavého objektu. Hovoříme o ústředním bodu a pohledovém akcentu, které jsou klíčovým prvkem každého formálního návrhu. Může to být výrazný stromek, socha anebo jako v tomto případě vodní prvek. Zakoupenou sadu s fontánou obestavíme plochými kameny, mezi které vysadíme fialově kvetoucí stálezelený barvínek (Vinca). Vrch zakryjeme oválnými valouny.

Foto: Adéla Taitlová, Právo

Do koule stříhaný zimostráz je efektní a na tvorbu a údržbu zcela nenáročný.

Tvarem k dokonalosti

Sebemenší socha vytvarovaná z rostliny může mít velkolepý dopad. Tzv. topiary (ornamentálně tvarované dřeviny) přispívají k dokonalému vzhledu formálního osázení. Snadné a vždy efektní jsou koule ze zimostrázu (Buxus), který je krásně zelený i v zimě. Keříky umístíme do rohů, klidně do všech.

Foto: Adéla Taitlová, Právo

Do koule stříhaný zimostráz je efektní a na tvorbu a údržbu zcela nenáročný.

Pravidla jsou od toho, aby se porušovala

Pro omezený počet rostlin jsme zvolili uvolněnější neformální způsob výsadby. Vybrali jsme jasné barvy pro veselou náladu a zřetelný kontrast vůči sousedním materiálům.

Z prvního záhonu září zlatolisté keříky tavolníku japonského (Spiraea japonica) Golden Princess, kvetoucí od června do července růžově. Z druhého záhonu se line vůně levandule, po doteku voní i šanta (Nepeta). Na třetím záhoně od května pokvetou červené máky východní (Papaver orientale). O poslední záhon se dělí kontryhel měkký (Alchemilla mollis) kopírující kamennou obrubu a oranžové aksamitníky (Tagetes). Všem rostlinám vyhovuje slunce či polostín, dobře propustná zahradní zemina a pravidelná zálivka.

Použité rostliny

Reklama

Související témata:

Související články

Trvalky, které odolají nenasytným plžům

Snad každému zahrádkáři někdy zkřížil cestu slimák nebo šnek. Tito malí, ale výkonní tvorové mají velký apetit. Záhonek s rostlinami dokážou zdecimovat během...

Výběr článků

Načítám