Hlavní obsah

Komtesy hortenzie

Novinky, Marie Rubešová, časopis Chatař a chalupář

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Krásky zahradních polostínů skutečně nesou své koruny s grácií šlechtičen. Přitom patří k nejštědřejším dřevinám. Od června mohou zdobit keře až do jara dalšího roku. A v zimě zkrášlit interiér.

Článek

Domovem hortenzií je jižní Čína a Japonsko. V Evropě se objevily počátkem 17. století a do Čech si našly cestu zhruba o sto let později. A dodnes se těší pro svůj atraktivní vzhled a nenáročnost pěstování veliké oblibě zahrádkářů.

Máme na výběr

Do rodu Hydrangea zahrnujeme přibližně 90 druhů. Můžeme pěstovat hortenzii velkolistou, plstnatou, pilovitou, latnatou, řapíkatou, stromečkovitou, drsnou, kosmatou, dubolistou, Sargentovu…

Nejrozšířenější je hortenzie velkolistá (H. macrophylla), impozantní keř, který dorůstá výšky 1 až 3 metry. Má buď nápadná kulovitá květenství, složená z bezpočtu květů, nebo kultivary s plochým květenstvím, které mají velké sterilní kvítky jen po obvodu. Květenství se objevují na koncích větví, vyrostlých v předchozím roce.

Velká kulovitá květenství má i hortenzie stromkovitá (H. arbrescens), kterou poznáte podle menších listů. Je odolnější vůči mrazům, což platí také o hortenzii latnaté (H. paniculata) s kuželovitými květenstvími. Oba tyto druhy kvetou na letošním dřevě, při jarním řezu tedy můžeme pokrátit na rozdíl od hortenzie velkolisté všechny výhony (na 2 pupeny). U druhu macrophylla řežeme jen stonky, které kvetly v předchozím roce.

Ve stinných koutech českých zahrad se pěstuje i popínavá hortenzie řapíkatá (H. petiolaris), která umí zamířit i 20 metrů nad zem! Není rostlinou pro netrpělivé, odmění nás plochými talířovitými květenstvími za tři až pět let.

Kouzla s barvami

Nejširší barevnou škálu nabízejí velkolisté hortenzie. Jejich kališní lístky hýří různými odstíny od bílé, růžové, červené, fialové až po modrou. Není tajemstvím, že zbarvení závisí nejen na odrůdě, ale také na kyselosti půdy a na množství dostupného hliníku v ní. Hliník, který má na svědomí namodralé a modré tóny květů, může být přijímán kořeny jen v půdě s pH okolo 4,5. Nejjednodušší je použít speciální hnojivo pro zmodrání květů hortenzií. Chceme-li mít květy pěkně červené, přihnojíme na jaře superfosfátem (15 g/m2).

Obecně se pro výživu hortenzií hodí speciální směs pro rododendrony nebo průmyslová hnojiva bez chloru. Aplikujeme je ve třech dávkách – v březnu, v květnu a začátkem července. Nadměrné hnojení však může způsobit špatné vyzrávání letorostů, které v silné zimě zmrznou.

Hortenziím vyhovuje lehčí, propustná, přiměřeně vlhká půda. Zejména v době kvetení potřebují pravidelnou zálivku, nejlépe dešťovou vodou (studniční a vodovodní bývá příliš tvrdá). Pro uchování půdní vlhkosti se doporučuje mulčovat okolí keřů v zimě i v létě listím, rašelinou nebo polorozloženým kompostem. Často se u hortenzií setkáváme se žloutnutím listů, což signalizuje, že v půdě není dostatek dusíku nebo železa (důsledek přebytku vápníku). Velké množství slunce jim může popálit listy.

Reklama

Související články

Hořce na zahradě

Nejsou to pouze rostliny pro skalničkáře, některé se pěstují velmi snadno. Tak jaké si vyberete na vaši zahradu?

Ozdobné ozdobnice

Jsou krásné, dlouhověké a nenáročné. Zahrada s nimi vypadá úchvatně, proto by v každé měl být aspoň jediný exemplář.

Výběr článků

Načítám