Hlavní obsah

Podnože pro malé zahrádky

Novinky, M.Richter, časopis Flóra na zahradě

Jaké vysadit na malou zahrádku ovocné stromky, aby nás svými rozměry za několik let ze zahrady nevyhnaly s kávou zpět do kuchyně? Klíčem ke správnému řešení je nejen volba odrůdy, ale především její naroubování na tu správnou podnož.

Článek

Roubování a štěpování je poměrně složitá záležitost a proto praktické postupy přenecháme spíše profesionálním zahradníkům. Jde ale o to, abychom byli informovaní a rozhodní zákazníci, kteří v ovocnářské školce či zahradnickém centru nakoupí přesně to, co jejich zahrada potřebuje. Pokud si z neznalosti nebo nerozhodnosti necháme vnutit něco jiného, s velikou pravděpodobností se nám špatná volba vrátí už za několik sezon v podobě silně rostoucího neplodícího stromku, který nám přinese víc starostí než radostí.

Poučení z historie

Kdysi se ovocné stromy a sady považovaly za významnou investici a jejich produkce – a to i úroda z jednotlivých stromů – bývala zahrnuta i v dědictví. Dříve se sázely stromy „pro děti“, dnes je vysazujeme především pro sebe.

Proč tomu tak bylo? Není to proto, že by dnešní generace byly sobecké a myslely více na sebe než na děti, ale především proto, že dříve se vysazovaly stromy roubované téměř vždy na semenáčích (tedy – pohledem ovocnáře – na generativně množených podnožích). Ty ale začínají plodit velmi pozdě, třeba i po patnácti letech. Odtud pramení tento časový historický „posun“. Na druhou stranu však tyto statné stromy s hlubokými kořeny spolehlivě plodily řadu desetiletí.

Broskvoně

Středně a slaběji rostoucí odrůdy: ´Amsdenova´, ´Favorita Morettini´,´Krasava´, ´Gracia´, ´Flamingo´,´Luna´, ´Tercie´, ´Termina´, ´Suncrest´.

Vhodné podnože: Jako podnož se lépe hodí broskvoňo-mandloň (BM-VA-1 nebo BM-VA-2) nebo mandloň (MN–VS-1). Tyto podnože se hodí i do méně kvalitních sušších půd s vyšším obsahem vápníku. Podnože se středním vzrůstem jsou B-VA–1 a B-VA- 4 a hodí se do úrodnějších půd, ale zásadně nesnášejí vápník v půdě.

Nevhodné podnože: Silně rostou generativně množené podnože B-VA-2 a B-VA-3.

Meruňky

Středně a slaběji rostoucí odrůdy: ´Bergeron´, ´Karola´, ´Kráska´, ´Kompakta´, ´Lerosa´, ´Leskora´, ´Lejuna´´Velita´, ´Vegama´, ´Veselka´.

Vhodné podnože: Meruňkové semenáče M-HL-1, M-LE-1, M-VA-2, tyto podnože omezují růst stromku a podporují jeho plodnost. Myrobalán MY-VS-1 a MY-KL-2 se hodí do suchých a lehkých půd, do vlhčích a těžších půd se více hodí podnož ´St. Julien´, tento typ se používá také pro slivoně.

Nevhodné podnože: M-VA-1.

Třešně

Středně a slaběji rostoucí odrůdy: ´Büttnerova kompakt´, ´Horka´, ´Sylvana´, ´Těchlovan´, ´Van´, ´Vilma´, ´Rivan´.

Vhodné podnože: P-HL-A, P-HL-B, P-HL-C: tyto podnože jsou vhodné pro nízké typy stromků, typ C roste nejslaběji. Je možné použít i ´Colt´, na něm naštěpované stromky rostou středně silně.

Nevhodné podnože: Ptáčnice P-TU-1, P-TU-2, P-TU-3

Višně

Středně a slaběji rostoucí odrůdy: ´Bare´, ´Hana´, ´Morela pozdní´, ´Samor´, ´Morellenfeuer´.

Vhodné podnože: Stejné jako u třešní, višně jsou obecně méně vzrůstné a do malých zahrádek jsou výbornou volbou.

Slivoně

Středně a slaběji rostoucí odrůdy: ´Bryská´, ´Malvazinka´, ´Gabrovska´, ´Zimmerova´, ´Vlaška´, ´Stanley´, ´Zimmerova´.

Vhodné podnože: Myrobalán MY-VS-1, MY-KL-A se hodí i do sušších vápenitých půd, ´St. Julien´ má střední vzrůst a silnější kořeny, odrůdy naštěpované na ´Pixy´ mají výrazně slabší růst.

Nevhodné podnože: Slivoně netvoří příliš vysoké stromy, řídíme se tedy spíše kvalitou půdy. V chudších půdách stromy naštěpované na podnoži se slabým vzrůstem budou plodit velmi málo.

Jabloně

Středně a slaběji rostoucí odrůdy: Většina odrůd má střední růst, volba podnože a pěstitelského tvaru je tedy velmi důležitá.

Vhodné podnože: M9, M26, MM106, J-TE-E, J-TE-F, J-TE-G, J-OH-A,´Oltem´ - tyto podnože mají velmi slabý až střední růst.

Nevhodné podnože: M1, M2, M4, A2, J-TE-B, J-KL-1až 4, J-TE-1, J-TE-2 – odrůdy naroubované na tyto podnože budou plodit až za řadu letech od výsadby.

Hrušně

Středně a slaběji rostoucí odrůdy: ´Clappova´, ´Alice´,´Dicolor´, ´Jizera´, ´Williamsova´, ´Amfora´, ´David´, ´Delta´, ´Konference´.

Vhodné podnože: Použitelné jsou všechny typy kdouloňových podnoží, jsou slabě rostoucí, s malým kořenovým systémem, používají se na nízké typy tvarů. V zahradnictví se setkáme s K-TE-B, K-TE-E, MA-SE, BA-29.

Nevhodné podnože: Hruškové semenáče H-TE-1 a H-TE-2 mají podobné vlastnosti jako všechny semenáče – silný růst a pozdní plodnost.

Reklama

Související články

Sto metrů pro užitek i rekreaci

Neprozradíme patrně žádnou novinku, když jenom zkonstatujeme, že za posledních dvacet let výrazně ubylo užitkových zahrad. Nahradily je zahrady tzv. rekreační,...

TOP 10 pro jarní zahradu

Sezona zahrádkářů je tady. Prořezávání větví, péče o trávník, servis zahradní techniky nebo příprava záhonů - to všechno a ještě celá řada dalších činností je...

Výběr článků

Načítám