Hlavní obsah

Cesmíny jako malované

Novinky, Ing. P. Chlouba, D. Cvrčková, časopis Flóra na zahradě

Aby byla zahrada pěkná po celý rok, to je touha všech jejích majitelů. Proto zahradní tvůrci sáhnou často do sortimentu stálezelených dřevin, které jsou krásné i v době vegetačního klidu. Je to ale v případě cesmín dobrá volba?

Článek

Cesmíny (Ilex) máme nejčastěji spojené s obrazem Vánoc na anglickém venkově, kde mají ostnaté větvičky s typickými červenými korálky podobné postavení jako u nás jmelí. Najdeme kolem nich velmi mnoho pověstí a pověr, které se k tomuto keři váží a jež mají kořeny velmi daleko v historii.

Z hlediska majitelů zahrad je to ale bezesporu dřevina, která upoutá na první pohled – pěkné lesklé lístky, často ostnité, vykrajované nebo i panašované, svěže červené bobulky těsně přisedlé k větvičkám. Prostě parádní okrasná dřevina jako z katalogu. Její výjimečný zjev si ale žádá svoje, rozhodně ji nemůžeme vysadit, kam nás napadne.

Limitující vlhkost

Nedá se přímo říci, že jsou cesmíny náročné rostliny. Nejsou prostě příliš přizpůsobivé a potřebují podobné podmínky, které odpovídají místu jejich přirozeného výskytu. Pokud se nám to podaří splnit, máme vyhráno a dočkáme se krásných, bohatých keřů. Pro cesmíny je naprosto nezbytná stálá vyšší vzdušná vlhkost. Důvodem, proč se jim tolik daří v Anglii, nejsou jen mírné zimy, ale právě vysoká vzdušná vlhkost – vlhký mořský vzduch udělá své.

Úspěšné pěstování

Jednoduše řečeno vše, co zvyšuje vzdušnou vlhkost, zvyšuje i šanci cesmín na mnohaletý život a krásný zjev. Vysazujeme je vždy dále od domu, cest, silnic, teras – všechna tato místa se totiž rychle ohřívají a vysušují okolní vzduch. Z toho důvodu se cesmínám nebude dlouhodobě dařit ani v nádobách. Vysazujeme je do dobře propustné humózní, mírně vlhké půdy s neutrální či mírně kyselou reakcí. Líbí se jim v polostínu na místě chráněném před větrem.

Mohou úspěšně růst také na přímém slunci, ale potřebují nějaký trvalý zdroj vzdušné vlhkosti, jako je například hojně zavlažovaný trávník nebo jezírko. Keře cesmín bývají dost rozložité a dorůstají asi do dvou metrů výšky. Mohou růst jako solitéry, lze z nich vysazovat živé ploty nebo se z nich dají vypěstovat bonsaje.

Moderní odrůdy jsou odolnější proti mrazu než starší odrůdy, které bez problémů přežívaly zimu jen v jižní a západní Evropě, nové odrůdy nyní už naše zimy bez větších problémů přežijí. Vadí jim ale holomrazy, proto uděláme dobře, když je budeme alespoň trochu chránit chvojím, rašelinou nebo jinou nastýlkou. Mladé keře na zimu obalíme textilií. A kromě toho je potřeba před příchodem mrazů cesmíny důkladně zalít.

Cesmíny pro živé ploty

Cesmíny se dají dobře tvarovat, proto se vysazují jako hustý a neprostupný živý plot. Potom je samozřejmě sázíme s menšími rozestupy, než když je vysazujeme jako solitéry, počítáme zhruba tři rostliny na metr délky plotu.

Cesmíny se střihají nejčastěji jednou ročně, a to koncem června; stříháme je nůžkami tak, abychom neroztřepili a nepřestříhali dekorativní listy. Pro nízké živé ploty se hodí k tomu účelu vyšlechtěné odrůdy druhů Ilex aquifolium nebo I. crenata , pro středně vysoké ploty je výborná robustní a odolná I. meserveae. Je to mezidruhový kříženec, který je také nejodolnější proti mrazům, vydrží až -20 ºC.

Holka nebo kluk?

Cesmíny pro nás mají připraveno malé překvapení. Jsou totiž většinou dvojdomé, tedy rostlina je buď samičí nebo samčí. Pokud obdivujete červené korálky plodů a chcete je mít i na své zahradě, musíte mít nejen rostlinu samičí, která plody nese, ale i spolehlivého opylovače, tedy rostlinu samčí.

Pouze některé odrůdy jsou oboupohlavné, tedy takové, které si vystačí samy. Další úskalí pro nakupující je to, že jednotlivé odrůdy jsou buď samčí nebo samičí, není možné si koupit stejnou odrůdu v provedení „holka“ a „kluk“. Nelze se ani řídit logikou jazyka; některé odrůdy vzbuzují podle názvu pocit, že jsou samičí, ale není tomu tak – například odrůda ´Golden Queen´, neboli Zlatá královna, je překvapivě samčí rostlina.

Která je která?

Samčí odrůdy (Ilex aquifolium ): 'Myrtifolia', ´Ferox Argentea´, ´Blue Prince´, ´Golden Queen´ a 'Monstrosa'

Samičí odrůdy (Ilex aquifolium): 'Bacciflava', 'Argentea Marginata' ,'Flavescens', ´Blue Maid´,´Blue Princess´, ´Blue Angel´ ,' Silver Queen' , 'Madame Briot' ,´Golden King´ je odrůda nového mezikřížence Ilex x alfaclerensis

Oboupohlavné odrůdy: 'Alaska', 'Pyramidalis' , 'J. C.van Tol'

Panašované odrůdy: ’Rubricaulis Aurea’ - zlaté lemování, ’Handsworth New Silver’ - bílé lemování, 'Silver Queen' - krémové lemování, 'Madame Briot' – zlatožluté lemování

Reklama

Související články

Když příroda odloží zelený šat

Již několikrát jsme se procházeli zahradou, abychom si všímali nekonečných proměn přírody. Ani v prosinci nás nezklame, ozdobí se šperky z uschlých plodů,...

Zahrada v zimě

V zimě kralují zahradě jehličnany a stálezelené listnaté dřeviny. Pokud vedle sebe vysázíme velikostí a tvarem kontrastní druhy, postaráme se o její působivost...

Výběr článků

Načítám