Hlavní obsah

Finty, které ušetří práci na zahradě

Právo, Adéla Taitlová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Krásně rozkvetlé záhony, zdravé stromy a šťavnaté ovoce jsou nejlepší odměnou každému zahradníkovi. Zajisté za tím vším stojí mnoho práce, leckdy náročné a namáhavé. Existují ale finty, které nám ušetří čas i energii.

Foto: Adéla Taitlová, Právo

Namísto pracného trávníku nenáročná loučka.

Článek

Nastýlka k potlačení plevelů

V mezerách okrasných záhonů mohou rychle začít klíčit plevele. Zasypeme je tedy nastýlkou z kůry nebo štěrku, postačí i posekaná uleželá tráva. Tam, kde se rostliny nebudou již dále rozrůstat, podložíme navíc nastýlaný materiál netkanou textilií.

  • Výbornou a zároveň atraktivní ochranou jsou půdopokryvné rostliny, třeba barvínek (Vinca), škornice (Epimedium), pitulník žlutý (Lamium galeobdolon) či tlustonitník (Pachysandra). Půda navíc díky hustému pokryvu vysychá pomaleji, takže můžete omezit četnost zálivky.

Pohodlné zavlažování

Dřít se s kbelíky, konvemi a dlouhou hadicí není moderní a hlavně to dá pěkně zabrat. Zejména ve větších zahradách se vyplatí trvale nainstalovat podzemní systém rozvodu vody. Je možné ponechat jej i na povrchu, není to ale nijak estetické.

Foto: Adéla Taitlová, Právo

Vyvýšené záhony vypadají zajímavě a péče o ně je snadnější.

  • Existuje množství moderních a inteligentních výrobků s výsuvnými zadešťovači a speciálními hadicemi s otvory, tzv. kapáky, sloužící k cílenému a úspornému zavlažování trávníku, záhonu, ale i balkonových truhlíků a to vše může být řízeno automatickým ovladačem.

Travní porost s minimem sekání

Úsilí vynaložené k údržbě čerstvého, svěže zeleného, zdravého a skvěle střiženého pažitu bez plevelů je značné. Zpravidla nějaký ten jetelík či pampeliška nevadí, ale sekání se ošidit moc nedá. Tráva totiž roste překvapivě rychle.

  • Méně práce budeme mít, věnujeme-li část trávníku (nebo rovnou celek) divočejší variantě v podobě kvetoucí loučky. Postupem času se dobereme jen ke dvěma sečením za rok a výsledkem bude tráva s nádherným květinovým bonusem.

Zahradní cesty bez údržby

Dobře promyšlená a kvalitně realizovaná výstavba nám do budoucnosti ušetří spoustu starostí. Ať už se rozhodneme pro jakýkoli materiál - štěrk, říční oblázky, kámen, dlaždice či hrubou kůru, vyplatí se vypodložit jej odolnou propustnou plachetkou, která zabraňují prorůstání plevelů. Mezi dlažebními kostkami nechávejte minimální mezery, aby se v nich neusazovala plevelná semínka.

Foto: Adéla Taitlová, Právo

Cestička vysypaná oblázky je hotová raz dva, působí útulně a nevyžaduje údržbu.

Žádný řez = žádná námaha

Některé dřeviny vyžadují každoroční řez, v případě udržovaného živého plotu i několikrát ročně.

  • Nemáme-li na stříhání, řezání a tvarování dostatek času, vybereme takové druhy, které tolik péče nepotřebují: šácholan (Magnolia), muchovník (Amelanchier), vilín (Hamamelis), hloh (Crataegus monogyna), dřín obecný (Cornus mas), pěnišník, bambus a také mnohé jehličnany jsou pro tuto snazší variantu ideální.

Bez ohýbání

Vyvýšené záhony vypadají nejen atraktivně, jsou zároveň přehlednější a šetří nejen záda, ale i kolenní klouby. Lze na nich pěstovat téměř všechno.

Foto: Adéla Taitlová, Právo

Na plody ze zákrsků lze pohodlně dosáhnout ze země.

  • Z praktického hlediska by měl být oboustranně přístupný záhon široký tak, abychom pohodlně dosáhli minimálně do jeho středu. Je-li možné se k němu dostat pouze z jedné strany, musíme být schopní bez větší námahy obhospodařovat stranu protější.

Lehčí manipulace s nádobami

Mnoho kbelíkových rostlin dorůstá do větších rozměrů a manipulace s nimi je stále náročnější. Přemísťují se sice jen dvakrát do roka, ale proč se dřít?

  • Používejme vozíky, báječné jsou plošinky s kolečky, které připevníme přímo ke květináči. Nádoby z těžších materiálů nahradíme nějakými pěknými, lehčími plastovými výlisky, které navíc udrží vláhu po delší dobu.

Kvalitní nářadí je důležité

Již dávní zahradníci využívali nejrůznějších pomůcek, které jim práci usnadňovaly a urychlovaly. Zdálo by se, že se postupem času nářadí výrazně změnilo, ale není tomu tak. Rýč, motyka, hrábě, nůžky, lopatka či pilka jsou dodnes stejné a stejně nenahraditelné. Na pultech se objevují stále nové výmysly, které upoutají na pohled, ale často neplní svůj účel a jsou na „jedno použití“. Zůstaneme raději u klasických, kvalitních nástrojů s osvědčenou tradicí. Namáhavé práce jakými jsou sečení trávy, zavlažování, kultivace půdy apod. přenecháme strojům a nástrojům s elektrickým či motorovým pohonem.

Na dosah ruky

Velké ovocné stromy vypadají úchvatně, ale vzhledem k jejich výšce není snadné sesbírat z nich šťavnaté ovoce. Trh zaplavily tzv. zákrsky, na jejichž plody dosáhneme pohodlně a bezpečně ze země. Velmi praktické je také pěstování rajčat a paprik v nádobě. Umístíme je co nejblíže k místu, kde grilujeme, tak je ještě teplé od sluníčka můžeme snadno přidat k připravovaným pochoutkám. Kromě zeleniny lze bez problémů v nádobách pěstovat i ovocné bobuloviny. Pak si budeme mít čeho zobnout přímo na terase nebo u bazénu. Co nejblíže kuchyni, třeba na parapetu, by měly být zase bylinky. Snadněji už to snad ani nejde.

Reklama

Související témata:

Související články

Triky pro krátkověké trvalky

Také se vám už stalo, že jste si pořídili trvalku a ona po pár letech tiše a nadobro zmizela, přestože jste jí našli ideální místo a dobře o ni pečovali? Pak...

Když je léto na vrcholu

Na naší červencové procházce kvetoucí zahradou je obtížné vybrat, na co se podrobněji zaměřit. Zahrada hýří barvami a o málokterých květech můžeme říci, že...

Hmyzí spojenci na zahradě

Včely, čmeláci, pestřenky, pavouci, škvoři, berušky – drobní pomocníci, které často přehlížíme, někdy dokonce vyháníme, aniž bychom si uvědomovali, jak moc...

Výběr článků

Načítám