Hlavní obsah

Zahrada jako prostor k bydlení i odpočinku

Právo, Gisela Růžičková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Obytná část zahrady je místem, které obvykle navazuje na některou část domu. Je vlastně rozšířeným prostorem bytu, který slouží celé rodině hlavně v létě. Poskytuje-li takové místo soukromí, využíváme ho ke stolování, k posezení s přáteli i ke studiu. Je-li pozemek dostatečně velký, mohou si tu hrát také děti.

Článek

Při navrhování okolí domu bude záležet hlavně na velikosti parcely. I malou zahradu rozdělíme na obytnou a okrasnou část. Obě se mohou doplňovat a vytvářet příjemný rámec pro rodinné slavnosti. V této části se vyplatí vyšetřit si místo na grilování, které se stalo v posledních letech velmi oblíbenou činností. Za úvahu stojí i bazén nebo biotop.

Vyžití pro všechny generace

Máme-li v rodině malé děti a řešíme zahradu, měl by se stát tento prostor také jejich útočištěm. To neznamená, že celá zahrada by měla patřit jen dětem. Každá generace má o využití zahrady své představy.

Senioři dávají přednost klidu a pozorování přírody, mladší generace v zahradě stále něco vytváří. A děti si tu chtějí jen hrát. Proto by měla tzv. rodinná zahrada splňovat více funkcí.

Jestliže máme malé děti, má smysl vytvořit zahradu, která bude vycházet vstříc dětským zálibám. Abychom se vyhnuli převráceným květináčům a polámaným květinám, vyčleníme dětem, tam, kde to je možné, určitou část zahrady.

Zahrada má dětem poskytovat zábavu i bezpečí. A až děti vyrostou, změníme pískoviště na trvalkový záhon nebo vysadíme na konstrukci houpačky popínavé rostliny.

Pokud v domě žijí prarodiče, zřídíme v obytné části zahrady i zákoutí pro ně. Mělo by poskytovat pocit soukromí, nikoli pocit izolace.

Potřebují hlavně bezpečný chodník, zpevněný povrch blízko domu, pohodlné posezení, pohodlný zahradní nábytek a funkční přistínění.

Posezení ve stínu stromů

K pocitu pohody patří především odpočinek v zahradě a posezení ve stínu stromů v prostředí, kde je klid a kde nejsme konfrontováni s pohledy sousedů.

Naopak si vybíráme pohled na zajímavé části zahrady nebo do okolní přírody. Důležité je proto najít místo, které by splňovalo naše představy.

Zatímco dříve jsme situovali odpočívadla do odlehlých částí zahrady, dnes převládá trend propojit plochy odpočívadel s obytnou částí domu. Při výběru vhodného místa hrají velkou roli nejen naše potřeby, ale také orientace ke světovým stranám, členitost zahrady a směr proudění větrů. Odpočívadlo by nemělo být menší než 10 m2.

V malých zahradách dáme přednost pravidelnému tvaru čtverce či obdélníku.

Ve větších zahradách můžeme zvolit i větší nepravidelné tvary. Povrch místa by měl být vždy pevný a bezpečný.

Jaký nábytek pro lenošení

Pohodlný zahradní nábytek by měl odpovídat mimo jiné i stylu zahrady. Jiný typ nábytku použijeme pro relaxaci a jiný pro aktivní odpočinek. Obvykle si pořizujeme nábytek stabilní nebo přenosný.

Stabilní nábytek, který je trvalou součástí zahrady, se musí do prostředí hodit a vydržet nápor povětrnostních vlivů. Upřednostníme trvalé materiály - kvalitní dřevo nebo kámen v kombinaci se dřevem.

Přenosný nábytek, který většinou používáme na odpočívadlech, terasách nebo pod pergolou, má být lehký a skladný. K dispozici máme velký výběr nejen v materiálech, ať už to je plast, hliník, dřevo, nerez, ratan. Vedle židlí a polohovacích křesel jsou to stolky, pevná nebo pojízdná lehátka, plachty či slunečníky.

Oblíbené grilování s přáteli

Na zahradu, především v létě, patří grilování. Nejen proto, že posezení s rodinou a přáteli u plápolajícího ohně je příjemná činnost s nenahraditelnou atmosférou, ale hlavně proto, že grilování máme spojené s dobrým jídlem a pitím.

V případě, že najdeme na zahradě příhodné místo pro ohniště, krb nebo gril, budeme se řídit osvědčenými pravidly.

Ohniště i krb potřebuje závětří a dostatečný odstup od domu. Máme-li dost místa, zkušenosti a chuť do práce, postavíme si venkovní krb, v opačném případě si pořídíme montovaný krb, který sestavíme za pár hodin.

Na zahradních sešlostech se osvědčily grily na dřevěné uhlí, elektrické grily a plynové grily na lávové kameny. Jsou k dostání v různých velikostech, kvalitě i cenových relacích.

Bazén v rozkvetlé zahradě

Ať už bazén budeme používat k relaxaci, zábavě, nebo tréninku, výběr ve všech cenových kategoriích je veliký. Vyplatí se promyslet do detailu, k jakému účelu a jak často budeme bazén využívat.

Jestliže dospějeme k závěru, že potřebujeme kvalitu, budeme se zajímat o zapuštěný bazén. Mezi nejdražší varianty patří betonový bazén, jehož výhodou je výběr neomezeného počtu tvarů a rozměrů.

U fóliových bazénů můžeme vybírat ze samonosných, povrchových nebo zapuštěných. Poměrně žádané jsou propylénové zapuštěné bazény. Ale také laminátové bazény, které se vyrábějí z polyesterové pryskyřice vyztužené skelnými vlákny.

Oblíbené nafukovací bazény jsou určené hlavně dětem. Jejich výhodou je cenová dostupnost.

Alternativou k bazénu je koupací jezírko, skládající se ze dvou částí - regenerační a rekreační. Doplněné rostlinami a živočichy má samočisticí schopnosti.

Voda v zahradě je veskrze působivým prvkem. Vedle estetického účinku značně ovlivňuje mikroklima zahrady, relativní vzdušnou vlhkost a kladně působí i na naši psychiku.

K prodloužení večerního pobytu na zahradě a kvůli bezpečnosti je dobré instalovat na zahradu noční osvětlení. Rozmístěním zahradních svítidel do různých zahradních partií lze osvětlit květinové záhony, vodní plochu a zdůraznit tak jejich krásu.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám