Je od odborníků?

Výrobci dětské stravy nás neustále zavalují tolika informacemi o kvalitě svých výrobků, až lze snadno podlehnout dojmu, že pěstování hrášku pro děti je složitá alchymie, do které je těžké proniknout. Není, nevěřte tomu. Pokud dodržíme jednoduché zásady zdravého rozumu, sklidíme kvalitní zeleninu.

Kvalita versus kvantita

Rozhodně nebudeme soutěžit, kdo sklidí větší ředkvičky. Nadměrně veliká sklizeň má často příčinu v nadměrném hnojení, a to nejen průmyslovými hnojivy, ale i organickými. Přehnojení má za následek vysoké množství škodlivých dusičnanů, některé druhy naopak v přehnojené půdě vůbec neporostou - například kořenová zelenina, hrášek či špenát.

FOTO: profimedia.cz

 Co budeme pěstovat?

Vždy vybíráme druhy, které se za prvé snadno pěstují a za druhé je pro děti bez problémů využijeme. Je nesmysl pěstovat třeba čekanku, která je hořká nebo roketu, jejíž trochu slizovité listy malým dětem nechutnají. Také košťáloviny, jako je kapusta, zelí nebo květák potřebují spoustu času, než je sklidíme. Daleko lépe se pěstuje brokolice a kedluben. Jestliže s pěstováním zeleniny teprve začínáme, vybíráme zásadně druhy, které není potřeba předpěstovávat.

Úspěšní budeme s pěstováním hrášku a fazolek, snadno se venku pěstují i dýně nebo rajčata. Můžeme si vybrat i osivo z „baby“ kolekce – to je zelenina malých tvarů, krásně vybarvená, lákavá. Není to ale nutné, vypěstovat kvalitní zdravou zeleninu lze i z běžné nabídky osiv.

Dobrá půda

Kvalitní půda je základ každé úrody. Záhon, kde budeme pěstovat „dětskou“ zeleninu, zásadně nezakládáme na zbytcích ze stavby nebo na místě, kde už bylo něco někdy postaveno – dílna, kůlna atd. Vyvarujeme se všeho, co by mohlo půdu znehodnotit – kompost z neznámého zdroje, voda z čerstvě natřeného sudu. Pokud budeme záhonek ohraničovat, použijeme k tomu účelu jen nenatřená a nenamořená prkna. Nikdy na užitkové zahradě nepoužíváme železniční pražce, které sice výborně drží svah a zdají se jako stvořené pro stavbu kompostu či vysokého záhonu, ale uvolňují se z nich ropné látky.

Ekologická ochrana

Pro ochranu pěstované zeleniny nepoužíváme žádné pesticidy, tedy chemické látky proti škodlivým houbám a plísním (fungicidy), proti hmyzu (insekticidy), proti plevelům (herbicidy) nebo proti slimákům (moluscocidy). To platí i pro nejbližší okolí - pět metrů kolem záhonu. Nezbývá tedy než se vrátit k metodám mechanickým, nebo v regálech zapátrat a poptat se po ekologických prostředcích. Pozor na Roundup – ten se používá tak často třeba na chodníčky či terasy, že si už ani neuvědomujeme, jak je pro rostliny škodlivý. Také dosah rozptýleného postřiku při ošetřování ovocných stromů je značný, tyto stromy v blízkosti záhonku pro zdravou produkci zeleniny raději nestříkáme.

CO MŮŽEME SNADNO PĚSTOVAT

Zelenina – přímý výsev

karotka, petržel, pastinák, hrášek, ředkvičky, zelené fazolky, špenát

Zelenina – sadba

kedluben , brokolice, cherry rajčata, papriky (jen v teplých oblastech), cukety (lze i z výsevu), dýně Hokkaidó (lze i z výsevu), polní okurky

Bylinky

kopr, petrželka, pažitka, kerblík, máta, meduňka