Hlavní obsah

Samozavlažovací truhlíky

Novinky, Radka Borovičková, časopis Chatař a chalupář

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Pokud si chcete ozdobit balkón či terasu rostlinami v truhlíku, využijte samozavlažovací truhlík. Nemusíte se pak obávat, že zapomenete, nebo nebudete mít čas květiny zalít.

Článek

O praktické rady, jak správně samozavlažovcí truhlíky používat, jsme požádali zahradníka Olega Frajmana. „Velmi důležitý je objem zásoby závlahy v truhlíku. Poměr substrátu k obsahu zálivky by měl v letních měsících být zhruba 1 díl vody na 0,75 dílů zeminy. Nejoblíbenější délka truhlíku je 60 cm: to odpovídá šesti litrům vody ku čtyřem litrům zeminy.

Aby zálivka v zásobníku vydržela i v teplých letních dnech několik dnů, měl by být zásobník na zálivku asi o čtvrtinu větší než objem pro zeminu. Jsou i truhlíky, kde lze dodatečně nouzově zvětšit objem zálivky až o 2 l přidáním plastové lahve.

Pěstitel by měl mít dokonalý přehled o množství zálivky v zásobníku. To umožňují široké otvory přes celou šířku truhlíku. Stačí pak jen letmý pohled. Široký otvor se také neucpe vzrostlými květinami ani spadlými lístky a nepotřebuje ani žádnou, obvykle nepřesně ukazující měrku – plovák.

Nešikovné jsou také nalévací otvory v podobě trubek, umístěné uprostřed truhlíku nebo v jeho rozích. Část zálivky skončí na fasádě nebo dojde k přelití. Nejlepší pěstební výsledky mají truhlíky se širokými knoty, které dokážou udržet vlhký substrát i přes parné poledne. Některé starší a ve vývoji překonané typy truhlíků využívají pouze vzlínavosti substrátem. Pro stinná místa je tato závlaha dostačující, avšak na slunných stanovištích se tyto truhlíky neosvědčily.“

Konstrukce truhlíku

V samozavlažovacím truhlíku jsou dva prostory. Horní je pěstební a spodní je zásobníkem vody. Oba prostory odděluje mezidno (rošt), kterým je několikrát protažený široký knot. Voda se spolu s rozpuštěným hnojivem nalévá do nalévacích otvorů, pouze před zakořeněním sazenic se opatrně zalévá přes substrát. Rostliny tak odebírají vláhu s živinami přesně a rovnoměrně podle svých potřeb. Důležité je, aby nalévací otvor truhlíku byl dostatečně široký, aby se zálivka do nádrže dobře doplňovala. Nejnovější truhlíky mají i vyrovnávací nožičky proti sklonu okenního parapetu.

Reklama

Související články

Když má zahrada žízeň

Stačí pár slunečných dní a zeleninové záhonky i trávník volají po vodě. Dnes však už málokdo „hasí“ jejich žízeň s konvicí v ruce. Proč se také zbytečně dřít,...

Ani kapka dešťové vody nazmar

Myslíte si, že globální oteplování se naší země zatím příliš netýká? Omyl, některé oblasti už pocítily nedostatek pitné vody. Zelenou dostává dešťová voda....

Rostliny u bazénu

Bazén je dnes už tak běžnou součástí zahrady, že se pomalu stává její povinnou výbavou.

Výběr článků

Načítám