Hlavní obsah

Lavička pod stromem

Novinky, P. Chlouba, časopis Flóra na zahradě

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V zahradě nemusíme mít jen jedno centrální posezení. Naopak. Jednotlivé lavičky můžeme umístit i do zajímavých zákoutí nebo třeba pod strom.

Článek

Lavičky postavené kolem kmene stromu vypadají velmi půvabně a hlavně – pod zelenou korunou se moc pěkně odpočívá. Udělat takovou lavičku není pro zručného kutila nijak těžké a při její výrobě lze využít i nejrůznější prkna, která nám zbyla.

Nejprve si promyslíme, jak velkou lavičku budeme chtít a spočítáme její obvod. Z ocelové pásoviny si vytvoříme dva stejně veliké kruhy v odpovídající velikosti a provizorně je sešroubujeme. Budou sloužit jako výztuž “nohy” lavičky ve spodní a horní části. Připravíme si prkna na spodní část lavičky. Seřízneme je na stejnou velikost a opracujeme. Asi pět jich rozmístíme po obvodu kruhů a přišroubujeme je. Použijeme samořezné šrouby s větší hlavou, které bez předvrtání prošroubují i 1 mm silné železo.

Postupně budeme dalšími prkny obvod kruhu doplňovat. Záleží jen na nás, jak velké mezery mezi nimi budeme nechávat. Pokud nám pomocná prkna budou vadit, odšroubujeme je a posuneme o kousek dál, tak, aby mezery byly pravidelné. Vzhledem k tomu, že pásovina dostatečně pruží, můžeme si podstavec lavičky připravit v dílně nebo v garáži, pak ho přenést na zahradu, konce pásoviny rozšroubovat, pootevřít, navléknout kolem stromu a pak opět sešroubovat. Na vrchní část lavičky použijeme širší prkna. Položíme je s přesahem na základnu, přišroubujeme a nakonec zařízneme do požadovaného tvaru. Hrany opracujeme, aby se o ně nikdo neporanil, a celou lavičku natřeme vhodnou barvou.

Lavička pod stromem nemusí být kulatá, může mít také tvar pěti- či šestiúhelníku. V tom případě si spočítáme velikost jednotlivých polí. Pak uřízneme stejně dlouhé horní a spodní latě a ně kolmo přišroubujeme prkýnka. Opět je můžeme dávat s mezerami nebo těsně k sobě. Jednotlivá pole rozestavíme kolem stromu a v rozích je spojíme kovovým páskem nebo dřevěnou latí. Vrchní část lavičky uděláme stejně jako v předchozím případě.

Pokud však nechceme prkna dávat přes základnu, ale hodláme z nich udělat také jednotlivá pole, aby lavička byla ozdobnější, musíme udělat poblíž kmene podpěru. Nemusí být tak pravidelná a pečlivě udělaná jako vnější viditelná část, ale musí být pevná. Lavička nemusí stát na zpevněné ploše, ale pokud bude přímo na trávě, snažíme se, aby byl terén, na kterém bude stát, co nejrovnější, jinak by posezení nebylo stabilní.

Co budeme potřebovat:

ocelovou pásovinu 7 cm širokou a 1 mm silnou

vratové šrouby nebo šrouby samořezné s větší hlavou

prkna na horní část lavičky

Reklama

Související články

Zahradní nábytek vám musí „sednout“

Proč trávit příjemné slunečné dny mezi čtyřmi stěnami, když se dá příjemně zabydlet na zahradě nebo terase? Stačí si je jen šikovně a nápaditě zařídit...

Vychutnejte si teplé dny na zahradě pod pergolou

Pergoly jsou vděčným a nejoblíbenějším architektonickým prvkem v zahradě. Můžeme pod nimi odpočívat, stolovat i pracovat. Uprostřed zeleně, v klidu a ve stínu...

Výběr článků

Načítám