Hlavní obsah

Nastal čas vysazování pelargonií

Právo, Hana Šmidrkalová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Pelargonie jsou královnami mezi nádobovými rostlinami. Červené, růžové, bílé, lila, pestře žíhané květy, rozmanitost tvarů, listů, dokonce i vůní, to vše jim nahrává na pomyslné příčce oblíbenosti. Tyto trvalky, kvetoucí celé léto až do pozdního podzimu, patří do rodu Geranium a pocházejí z oblastí okolo Kapského Města v Jižní Africe.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Mezi pelargoniemi se nevyskytují barvy jasně žlutá a modrá.

Článek

Své jméno pelargonie dostaly už před dvěma sty lety, naše prababičky jim také říkávaly čapí nos nebo čapí nůsek (možná právě proto, že slovo pelargonium je odvozeno od řeckého slova pelargos - čáp).

Dnes se spíše ustálilo pojmenování muškáty (pro Pelargonium zonale, což je pelargonie páskatá, vzpřímená). Pro převislé formy nejrůznějších kultivarů se ujalo obecné označení pelargonie.

Ve volné přírodě v našich zeměpisných šířkách nedokážou přezimovat. Ovšem kakosty, jejich blízcí příbuzní, to v exteriéru dokážou i u nás.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Chceme-li, aby okna zdobily zároveň petúnie a pelargonie, jejichž sestava je úžasná, myslíme na to, že oba druhy musejí být v oddělených květináčích. Petúnie se s pelargoniemi v jedné zemině nesnesou.

V zahrádkách najdeme tisíce kultivarů (kultivar - kulturní varieta neboli vyšlechtěná odrůda. Rostlina, vzniklá uměle, zásahem člověka, obvykle zkřížením dvou různých druhů). U pelargonií neexistují jen dvě barvy: jasně žlutá a modrá.

Muškáty se dělí do čtyř skupin

Páskaté pelargonie - rostliny s okrouhlými listy s charakteristickým páskem a jednoduchými (pětičetnými), poloplnými nebo hustě plnými květy.

Velkokvěté pelargonie (kříženci P. grandiflorum) - keříkovité rostliny s okrouhlými až vejčitými, hluboce pilovitými listy a široce nálevkovitými, exoticky zbarvenými květy, které se po otevření snadno poškodí počasím.

Foto: Václav Jirsa, Právo

V pokročilém létě tento sloup zcela zakryje hojné květenství převislých pelargonií.

Břečťanolisté pelargonie (kříženci P. peltatum) - převislé rostliny, ideální do visutých košíků, s okrouhlými, laločnatými listy, podobnými jako u páskatých pelargonií.

Pelargonie skupiny P. odoratissimum a botanické druhy - rostliny s malými, často nepravidelně hvězdicovitými květy. Květy se pěstují pro vonné listy. Umějí vonět jako růže, jablka, citrony, ananasy, muškátové oříšky, ořechy nebo vydávají kořeněné vůně.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Kultivary pelargonií nabízejí rozmanité tvary květů a pestrou škálu zbarvení. Nikdy je ale neuvidíme ve žlutém a modrém provedení.

Hnojit začínáme měsíc po přesazení

Pelargonie přihnojujeme poprvé 4 až 6 týdnů po přesazení a pak pravidelně až do srpna. Pak potřebujeme zastavit růst rostlin a otužit je před zimním obdobím. Rostliny, které přeneseme domů, budou růst dál, i když pomalu. Potřebují přihnojovat, ale málo, tedy jednou za měsíc (oproti letnímu cyklu 1x za týden).

  • Vhodná jsou hnojiva s delší dobou účinku, např. Osmocote, nebo hnojivo v granulích.
  • Nepřidáváme více hnojiva, než je doporučená dávka, protože nadbytek hnojiva poškozuje kořeny.
  • Některé pelargonie, např. vysoké páskaté nebo břečťanolisté kultivary, vyžadují hodně přihnojovat.
  • Muškáty s vonnými listy se přihnojují méně.
  • Trpasličí a miniaturní formy nesmějí dostat více než polovinu dávky.

Pelargoniím musí občas vyschnout kořeny

Pelargonie nesnášejí stále vlhký kořenový bal, ale potřebují, aby jim občas zcela vyschly kořeny. Teprve pak se mohou zalít. To závisí na daných podmínkách a umístění rostliny.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Listy jsou pestré ve tvaru i zbarvení.

Můžeme zalévat každý den, je-li horko a sucho. Záleží i na velikosti hrnku, v níž rostlinu pěstujeme. Vyplatí se zalévat třikrát týdně. Zaléváme tak, aby se celý kořenový bal provlhčil.

Při přezimování vyžadují teplotu 5 až 10 °C a světlé místo, nejlépe u okna. Tam, kde se dá pravidelně větrat. Pokud teplota převýší 10 °C, začnou opět růst.

Foto: Václav Jirsa, Právo

Efektní sestava pelargonií a petúnií tentokrát ve vertikálním provedení.

Časté chyby při zálivce

  • Listy málo zalévaných pelargonií žloutnou, usychají a opadají.
  • Listy přelévaných pelargonií zežloutnou, změknou, nabobtnají a musí se odstřihnout. V tomto případě zkontrolujeme kořenový bal: je-li půda příliš vlhká, vyklepneme rostlinu z květináče a kořenový bal vysušíme savým papírem (použijeme papírový ručník). Vysoušení několikrát zopakujeme, po vysušení rostlinu vrátíme zpět do hrnku.
  • Kultivary skupiny Angels a Uniques vlhko snášejí dobře.
  • V zimě zaléváme opatrně: jen do misky, po půl hodině zbývající vodu vylijeme.

Reklama

Související články

Abychom na rostlinky nečekali dlouho

S pojmem netkaná textilie se většina z vás jistě už setkala. Možná se ale neorientujete v jednotlivých druzích, netušíte, jak se od sebe liší a zejména jak se...

Zahrada jako originální obraz

Uprostřed travnatá plocha a kolem ní záhony s okrasnými keři vysypané drcenou kůrou - dnes už obvyklá rutina. Prostě klasická moderní zahrada. Ne každá však...

Výběr článků

Načítám