Hlavní obsah

Na závěje i dřinu platí sněhové frézy

Novinky, (ha)

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Letošní zima už nastoupila v plné síle a pocítili to především ti, kteří musejí odklízet sníh. To může být v případě, že se rozhodnete vystačit jen s hrábly a lopatami, pěkné dřina. Mnohem pohodlnější a praktičtější je vzít na pomoc sněhovou frézu.

Článek

Když nám počasí nadělí nefalšovanou ladovskou zimu, odklidí majitel z okolí průměrného rodinného domku za sezonu až 60 tun sněhu. A to nejen v horských oblastech, ale i v nížinách. Na takové nadělení jsou hráblo a lopata už skutečně málo.

Mnohem pohodlnější a především efektivnější je vzít na pomoc sněhové frézy, která vás nejen zbaví zbytečné námahy, ale podstatně ušetří i čas, protože úklid provedou velmi rychle. Vzhledem k tomu, že jsou tyto stroje lehce ovladatelné a není k jejich obsluze potřeba velká síla, může s nimi pohodlně pracovat prakticky každý člen rodiny.

Jaký motor

Nabídka sněhových fréz na trhu je široká, proto je dobré si předem ujasnit jak velký prostor a jak často bude potřeba udržovat. Podstatný je i charakter terénu, jinak se totiž odklízí sníh ze zpevněné nebo nezpevněné plochy, dlažby, apod. Na výběr jsou stroje s elektrickým nebo benzínovým motorem. Modely s elektromotorem jsou tiché, lehké a snadno se s nimi manipuluje. Hodí se především na úklid nízké vrstvy čerstvě napadaného sněhu v blízkém okolí domu nebo garáže.

Benzínové sněhové frézy jsou osazeny výkonnými spalovacími motory o síle 3 až 13 HP. Při práci s nimi nejste limitováni přívodním kabelem, takže s nimi můžete pracovat všude tam, kde potřebujete. Podle způsobu nabírání a odhozu sněhu dělíme dále stroje na jednostupňové nebo dvoustupňové.

Jednostupňové sněhové frézy

Tyto stroje se hodí pro majitele tradičních rodinných domků, kteří potřebují odklízet čerstvý, neumrzlý sníh na menším prostranství, z pevných ploch, chodníků a krátkých příjezdových cest. Nejčastěji mají motory o výkonu 3 až 7 HP. Sníh je nabírán šnekovým systémem a odhazován nastavitelným odhozovým komínem až do vzdálenosti 9 metrů. Směr je možné regulovat, takže sníh dopadne přesně tam kam si určíte. Protože při práci rotující šnek současně sám pohybuje strojem vpřed, je odklízení sněhu bez námahy.

Jednostupňová benzínová fréza lehce odstraní sníh z chodníků a krátkých příjezdových cest i zámkové dlažeb.foto: Mountfield

Dvoustupňové sněhové frézy

Vybaveni těmito pomocníky se už můžete směle postavit i kalamitě. Mají motory o výkonu od 5,5 do 13 HP a bez problémů zvládají i velké množstvím sněhu v nejtvrdších zimních podmínkách. Nezastaví je vysoké závěje ani přemrzlý či udusaný sníh. Stejně dobře jako na asfaltu nebo dlažbě čistí i na nezpevněných plochách, jako je například štěrkový povrch.

Ocení je nejen vlastníci rodinných domků, ale i provozovatelé penzionů nebo hotelů. Výhodou je, že u všech modelů je možné podle momentální kvality povrchu zvolit požadovanou rychlost pojezdu. Běžně také umožňují i úklid na šikmých plochách.

Dvojstupňová fréza si poradí i s odklízením přemrzlého a udusaného sněhu z příjezdových cest, chodníků a dvorů .foto: Mountfield

U dvoustupňových sněhových fréz robustní ocelový šnek nejprve sníh odfrézuje a pak ho dopraví do prostoru vysokoobrátkového ventilátoru. Ten sníh pomocí otočného komínu odhodí až do vzdálenosti 15 metrů. Profesionálnější modely již bývají vybaveny několika rychlostním pojezdem, a to včetně zpátečky, světlometem pro práci za šera a v noci, elektrickým startérem, centrálním nastavením odhozového komínu nebo vyhříváním rukojetí pro komfortní práci.

Frézu má i kultivátor

Zajímavou možností jak odklízet sníh mají majitelé kultivátorů. Ty si využívání tohoto multifunkčního stroje mohou ještě rozšířit a pořídit si sněhovou frézu,. Sníh tak mohou odklízet pohodlně usazeni na sedadle a ocelový šnek i odhozový komín ovládat přímo z místa obsluhy. K zahradním traktorům se pak dá na rychlý úklid sněhu připojit čelní radlice se stavitelným úhlem.

Majitelé kultivátorů si k němu mohou pořídit sněhovou frézu jako příslušenství a odklízet sníh pohodlně usazeni na sedadle.foto: Mountfield

Reklama

Výběr článků

Načítám