Hlavní obsah

Zdravá a voňavá nať petržele. Jak petržel správně pěstovat a kdy ji sklízet

Novinky, Doc. Ing. M. Valšíková, PhD , časopis Flora na Zahradě

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Nať petržele má výraznou a sladkou chuť. Bez ní si tradiční českou kuchyni ani neumíme představit. Jak ji ale správně pěstovat?

Foto: Profimedia.cz

Jak správně pěstovat petržel. Ilustrační foto

Článek

Všechny formy petržele pocházejí z oblasti Středozemního moře. Používaly se již v antice a představovaly kupodivu symbol slávy a radosti. Nejdříve se petržel používala jako koření, později i jako zelenina. Kadeřavá forma je v našich krajích často používána jako dekorace ve studené kuchyni a jako svazkovou si ji můžeme bez problémů koupit po celý rok, aromatičtější je ale nať petržele kořenové.

Nať obsahuje velké množství minerálních látek, které jsou v lidském organismu základními stavebními složkami nebo součástí enzymových systémů – najdete v ní nadprůměrné množství draslíku, vápníku, železa, hořčíku a zinku. Je bohatá na vitamin A, vitamin C, karoteny a éterické silice, které jsou pro petržel typické.

Jak si ji vypěstovat

Petržel je dvouletá rostlina. V prvním roce tvoří rostlina přízemní růžici dlouhých stopkatých listů, kadeřavých nebo hladkých. Ve druhém roce rostlina kvete a přináší semena. Kadeřavé formy jsou velmi pěkné na pohled. Pěstují se stejně jako petržel kořenová, tj. z přímého výsevu časně na jaře.

Bazalka je chutná i zdravá bylinka. Jak ji snadno pěstovat a zužitkovat v kuchyni

Zdraví

Osivo vyséváme do vlhké půdy do hloubky 1 – 2 cm, do řádků asi 40 cm od sebe. Po setí povrch utužíme prknem. Po vzejití rostlinky vyjednotíme asi na 6 – 10 cm. Když jsou rostlinky silnější a mají asi čtyři listy, meziřadí opatrně prokypříme – půdu tak provzdušníme a vyplejeme. Za suchého počasí porost pravidelně zaléváme.

Sklizeň a skladování

Listy odřezáváme podle potřeby od června až do silnějších mrazů. Se sklizní začínáme, když je rostlina asi 15 cm vysoká. Stonky odstřihneme asi tři centimetry nad zemí, rostliny potom vytvoří nové listy, které dorostou asi za tři týdny. Tak si můžeme vypěstovat dostatek nati na sušení, abychom ji měli k dispozici po celou zimu.

Jak si vypěstovat domácí česnek

Zahrada

Petržel obvykle nevymrzá, proto ji můžeme nechat přezimovat na záhonu. Můžeme porost přikrýt vrstvou listí, které ji uchrání před silnými mrazy. Petrželovou nať můžeme za mírných zim sklízet i v zimě a brzy na jaře.

Reklama

Související témata:

Související články

Bylinková sezona

I když už si dnes můžete bylinkové čaje koupit doslova na každém rohu, vlastní bylinky mají přece jen něco do sebe. Poradíme vám, jak je správně sbírat...

Co se skleníkem po sezoně

Z úrody ze skleníku jste se mohli těšit během roku několikrát, co však se skleníkem po sezoně? Poradíme vám, jak ho využít i v zimě.

Výběr článků

Načítám