Hlavní obsah

Co se skleníkem po sezoně

Novinky, J. Kvizdová, časopis Flora na zahradě

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Z úrody ze skleníku jste se mohli těšit během roku několikrát, co však se skleníkem po sezoně? Poradíme vám, jak ho využít i v zimě.

Článek

1. Posbírejte poslední zbytky úrody

V tomto období je nejvyšší čas posbírat poslední zbytky úrody zeleniny a odstranit vyčerpané rostliny. Vyhnete se tak šíření plísní, které by mohly vyvolat jejich odumírající části.

2. Sázejte a sejte

I když jste na venkovních záhonech sezonu už ukončili, ve skleníku může plynule pokračovat. Abyste si zajistili na jaro ranou zeleninu, nezapomeňte si už teď zasít salát, cibuli, mrkev či petržel. Při výběru osiva však volte výlučně odrůdy, které dokáží přečkat zimu a brzy na zjara budou opět pokračovat v růstu. Do květináčů můžete zasadit cibulky okrasných rostlin na rychlení, ale pozor, v listopadu, než přijdou silnější mrazy, je přeneste do teplejšího prostředí.

3. Vytvořte místo na přezimování rostlin

Pokud už neplánujete ve skleníku nic pěstovat, může být ideálním místem pro přezimování mnoha choulostivějších rostlin. Od listopadu můžete do skleníku postupně stěhovat ze zahrady citlivé trvalky, hlízy jiřinek, kan a mečíků, jahody a bylinky zasazené v nádobách. Stavte je na dřevěné podložky, případně obalte nádoby silnější jutovinou. Když se však na cibulovinách objeví asi pěticentimetrové mladé výhonky, musíte je přenést více na světlo a do tepla.

Ilustrační foto

4. Udělejte velký úklid

Všechny předešlé činnosti jsou současně vhodnou příležitostí, abyste ve skleníku udělali pořádek. Pečlivě prohlédněte všechny nádoby, poškozené vyhoďte, dobré umyjte a nechte uschnout. Dřevěné truhlíky natřete dezinfekčním prostředkem nebo ochranným nátěrem. Ve skleníku můžete provést i všechny nezbytné opravy a z obou stran umýt okna i skleněné tabule.

5. Zajistěte dobrou izolaci

Skleník musíte na nejchladnější měsíce dobře zaizolovat, zejména pokud v něm chcete přezimovat i choulostivé rostliny. Dobrým izolováním můžete minimalizovat ztrátu tepla, které uniká sklem, až o osmdesát procent. Levným řešením je vyložit skleník zevnitř průsvitnou polyetelénovou fólií. Mezi sklem a fólií však musí být mezera dva až tři centimetry. Použít můžete i bublinkovou fólii, která má izolační vlastnosti ještě lepší.

Reklama

Související články

Listí hrabat? Ne, vyluxovat

Na podzimní zahradě nás očekává spousta práce. Ruku na srdce, asi jednou z nejméně oblíbených je neustálé hrabání listí a jeho likvidace. Naštěstí už existují...

Podzimní úklid na zahradě

Hrábě, koště a vozík budou našimi hlavními pomocníky při podzimním úklidu zahrady a okolí domu.

Výběr článků

Načítám