Hlavní obsah

Změňte rekonstrukcí vaši koupelnu k nepoznání

Právo, Gisela Růžičková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V naší uspěchané době je moderní koupelna nutností. Je víc než příjemné začínat a končit den v hezkém prostředí a dopřát si kromě očisty těla i relaxaci. Jestli naše koupelna tyto požadavky nesplňuje, stojí za úvahu její přestavba.

Foto: archiv firmy Sanitec, Právo

S novou sérií keramiky a nábytku Rekord značky KOLO vneseme do rekonstruované koupelny moderní ráz (Sanitec, sprchový kout Clear 90x90x200 cm s čirým sklem, 8 490 Kč vč. DPH).

Článek

Rekonstrukce koupelny neznamená jen výměnu zařizovacích předmětů, ale hlavně modernizaci vodovodního potrubí, odpadu, otopného systému a elektrického vedení. Současně s rozvody řešíme vhodnost stávající dispozice, zejména u malých koupelen.

Nakonec přijde na řadu design, tedy svěží, originální a moderní linie v podobě obkladů, vany, umyvadla či klozetu. V tomto případě záleží především na velikosti koupelny a našich finančních možnostech. Protože rekonstrukce koupelny není levná záležitost, vyplatí se vzít si na pomoc odborníka, ať už architekta nebo zkušeného instalatéra.

.: Originální vana Rosa s chytře řešenými detaily pro komfortní koupání a sprchování vytváří s umyvadlem designově sladěný celek. foto: Právo/archiv firmy Ravak

Přenecháme-li navíc rekonstrukci specializované firmě, vyřídí za nás i potřebná povolení na stavebním úřadu. Nová koupelna by měla být nejen praktická, ale odpovídat svým tvarem a barvou představám všech členů rodiny.

Když je koupelna malá

Zmodernizovat se dá i malý prostor, stačí poradit se s odborníky. Už rozměry koupelny napoví, zda si můžeme dovolit vanu nebo sprchový kout, což bude nejdůležitější rozhodnutí. Podle odborníků se v koupelně o rozměrech od 140 do 160 cm nabízejí čtyři základní řešení:

  • malá vana,
  • velká vana,
  • veliký sprchový kout,
  • vana i sprchový kout.

.: Na keramiku série Rekord značky KOLO se vztahuje sedmiletá záruční lhůta, na nábytek pětiletá. foto: Právo/archiv firmy Sanitec

Pohodlí klasické vany nabídne např. úhlopříčná vana s délkou 150 cm. Dáme-li přednost sprchovému koutu, budeme překvapeni, kolik místa pro hygienu získáme. Budeme-li věnovat dostatečný čas výběru zařízení do koupelny, zjistíme, že není tak malá, jak se na první pohled zdálo. Vytvoříme si jedinečné místo, které nás optimisticky naladí na každý nový den.

Vana i pohodlné sprchování

  • Pokud trváme na koupání, zaměříme se na malé vany, jejichž výběr je velký.
  • Potřebujeme-li v koupelně místo na pračku, dáme přednost vaně s umyvadlem. Jednak spolu hezky ladí, ale umyvadlo umístěné nad vanou má i dostatečné odkládací plochy.
  • Sprchování a koupání v jednom vyřešíme vanou se zástěnou.

.: Luxusní umyvadlo Living City s odkládací plochou s květinovým motivem splňuje představy o moderním vybavení koupelny - vlevo. Vana Safe s integrovaným sedátkem pro bezpečný výstup se sníženým předním lemem - vpravo. foto: Právo/archiv firmy Laufen a Ravak

  • Další možností je vana s kolmou stěnou a plochým dnem, která poskytuje maximální prostor pro sprchování. Pohodlí při něm zajistí sedátko a sprchová zástěna. Výhodou je, že i k malým vanám si lze vybrat designové umyvadlo. S dobře promyšleným konceptem si lze pořídit i do malé koupelny velkou vanu a zároveň prostorný sprchový kout.

Sprchový kout místo vany

Možná stojí za úvahu vzdát se vany a užívat si sprchu. To vše za předpokladu, že neslevíme ze svých estetických nároků. I zde platí, že s velikostí prostoru výrazně roste i komfort sprchování.

  • Pohodlný sprchový kout vyžaduje standardní prostor 90x90 cm. Podmínkou spokojeného užívání jsou také dveře, které by se měly otevírat směrem ven.
  • Sprchový kout by měl splňovat přísné požadavky na těsnost. Jestliže se chceme vyhnout problému s protékáním, dáme přednost výrobci s tradicí a zkušenostmi.
  • Oblíbené jsou jednoduché, čtvrtkruhové sprchové kouty.
  • Sprchový kout šitý na míru si můžete vytvořit rovněž pomocí sprchových dveří. Využití niky (tří obložených stěn ve tvaru písmene U) je jednou z nejčastějších a nejoblíbenějších variant.

.: Sprchový kout dotváří sprchový panel Angul, který nabízí výběr proudu vody z ruční hlavice, hlavové sprchy i z bočních spršek. foto: Právo/archiv firmy Laufen a Ravak

  • Neměli bychom podcenit ani sprchové vaničky, u nichž se zaměříme na odtokový systém. Neméně podstatná je jejich nosnost. Ty nejlevnější se vyrábějí z akrylátu vyztuženého laminátem.

Vede jednoduchý design

Jednoduchý a univerzální styl zaručuje mnohostranné využití koupelny. Chceme-li mít koupelnu moderní i funkční zároveň, sáhneme po čistých liniích. Ostřejší hrany sanitární keramiky a nábytku zjemníme zaoblenými koupelnovými doplňky či květinami, které do koupelny vnesou život a celý prostor zútulní.

Současnému životnímu stylu vyhovuje koupelna designově jednoduchá, zato promyšlená do všech detailů, kde je vše po ruce. Účelné jsou poličky a snadno ovladatelné šuplíky nabízející dostatek místa pro toaletní potřeby podobně jako odkládací plochy u umyvadel.

.: Umyvadlo TECNO hranatého tvaru o rozměrech 80x50 cm lze použít ve spojení s nábytkem, anebo samostatně zavěsit na stěnu. foto: Právo/archiv firmy Sapho

K praktickému používání koupelny patří také umyvadlové a vanové baterie či vybavení sprchového koutu, kde sázíme na jednoduchost ovládání a bezproblémové užívání. Výhodou minimalistické koupelny je rovněž snadná údržba a přehlednost.

Relaxace znamená masáž

Potřebujeme-li dobít energii, ideální budou masážní hlavice, které sprchový kout rázem promění v relaxační box. I když větší finanční investici vyžaduje zabudování masážního panelu do prostoru sprchového koutu, odmění nás nenahraditelným požitkem při sprchování.

Panel lze nahradit malými nástěnnými masážními sprškami, které přes svou nenápadnost nabízejí několik stylů proudu vody tak, aby promasírovaly nejunavenější místa na těle.

Sprchové hlavice i masážní panely splňují i vysoké estetické nároky, takže se mohou stát výrazným solitérem, který oživí prostor koupelny.

Reklama

Související články

Rekonstrukce malé panelákové kuchyně

O tom, že kuchyň je jednou z nejdůležitějších místností v bytě, alespoň pokud jde o vybavení, a také že její rekonstrukce bude finančně náročná, věděla naše...

Výběr článků

Načítám