Hlavní obsah

Zelená střecha univerzity funguje jako učebna pod širým nebem

Novinky, Jana Nesvadbová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Zazeleňování střech se stává trendem ve městech po celém světě. Přidala se k němu i venezuelská Katolická univerzita Andrése Bella v Caracasu. Ta střechu nejenom proměnila v univerzitní zahradu, ale zároveň v první učebnu pod širým nebem v rámci svého kampusu.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Zahrada na střeše univerzity v CaracasuVideo: Reuters

 
Článek

Když univerzita oznámila záměr osázet střechu jedné z budov zelení, sami studenti začali přicházet s nápady, jak to udělat, co pěstovat atd. Ochotně se tak zapojili do celosvětové snahy zpomalit, nebo dokonce zastavit klimatickou krizi, jíž planeta podle vědců čelí.

Na střeše tak vyrostly spousty záhonů osázené nejrůznějšími rostlinami i plodinami. O ně se starají studenti, kterým slouží jako důležitá venkovní laboratoř. Kromě vlastního zahradničení je pro ně důležitá zejména proměna klimatu v budově školy a v její blízkosti.

Studenti proto měří a srovnávají například teploty na střeše, v okolí budovy, ale i v interiéru budovy, pod střechou. Aby byla jejich měření co nejpřesnější, mají k dispozici i vlastní meteorologickou stanici. Nepochybným přínosem bude i čistší vzduchu v okolí školy, až se zeleň na střeše dostatečně rozbují.

„Hlavním přínosem je výuka, šíření povědomí.... Chceme ukázat, že navzdory krizi, které naše země čelí, jsou tyto věci opravdu důležité. Obecně se to z finančního hlediska jeví jako cosi nedostupného, ale není to tak. Je to zcela srovnatelné s klimatizačními jednotkami, čiliže máme chytrá řešení, jež mohou být snadno přijímána společnostmi v krizi. Stačí jen, aby byly zodpovědné,” řekl redaktorům agentury AP šéf katedry enviromentální udržitelnosti Joaquín Benítez.

Zelená kancelář nabízí pracovní prostředí připomínající park

Tipy a trendy

Jednou z prvních předností zelené střechy na univerzitě je skutečnost, že v době přívalových dešťů není městský kanalizační systém zatěžován vodou, která na ni spadne, protože se spotřebuje v nově vybudovaných záhonech.

Výuka na univerzitě je nově rozšířená o práci související s chováním budovy chráněné zelenou střechou, což se dotkne zvláště oborů jako je ekologie, životní prostředí a udržitelnost.

Anketa

Měly by státní a vzdělávací instituce mít zelené střechy?
Ano, a nejlépe povinně.
72,6 %
Bylo by to dobré.
23,2 %
Nevím.
1,1 %
Spíše ne.
0 %
Ne. Za ty peníze, co by to stálo, by se to nikdy nevyplatilo.
3,1 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 95 čtenářů.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám