Hlavní obsah
Architekti firmě k prezentaci výrobků vytvořili výjimečné prostředí. Foto: Akito Goto

Zde vládne dřevo. Kancelář a showroom firmy připomíná tajuplnou svatyni

V poklidné rezidenční čtvrti japonského města Fukuoka vyrostla zásluhou tamního architektonického studia KATORI archi+design associates neobyčejná stavba. Její vnější podoba a zejména interiér více než co jiného připomínají moderní svatyni zasvěcenou dřevu.

Architekti firmě k prezentaci výrobků vytvořili výjimečné prostředí. Foto: Akito Goto
Zde vládne dřevo. Kancelář a showroom firmy připomíná tajuplnou svatyni

V zelené rezidenční čtvrti Fukuoky si nechala svou první kancelář spojenou se vzorkovnou postavit společnost Maruhon. Ta je prodejcem přírodního dřeva určeného pro použití v interiérech. Bylo zřejmé, že stavba bude cele zasvěcena tomuto materiálu a bude jej dávat všemožně na odiv.

Už při příchodu k domu má člověk pocit, jako by se díval na pozůstatek kmenu jakéhosi obrovského stromu, který tu stával před staletími, možná tisíciletími. To vše je ovšem vyjádřeno rukopisem moderní architektury, a tak místo nudného kruhového má stavba elipsovitý půdorys. Její povrch také nepokrývají kusy kůry stromu, ale elegantní úzké latě ze dřeva japonského cedru, který se těží v provincii Tenryu. Jsou ošetřeny přírodními barvivy rostlinného původu, s výtažky z listů, bobulí a kořenů nasbíraných v průběhu různých ročních období.

Latě nechali architekti naskládané těsně vedle sebe a orientovali je vertikálně, což stavbu opticky zvyšuje.

Fasáda stavby je otevřena jen několika málo okny, hlavním zdrojem denního světla v interiéru je velké okno nad vchodem, a především světlík ve střeše.

Uvnitř je pak dům rozdělen do dvou podlaží. Obě slouží jako kancelář a zároveň jsou i showroomem. Vzorky interiérového dřeva jsou pak vystavené všude po obvodu tohoto ojedinělého prostoru. Téměř všechny stěny jsou zde totiž pokryté od shora dolů nekonečnými policemi rozdělenými do přihrádek, a v nich jsou pečlivě vyskládané všechny typy dřeva, které firma vyrábí. A není jich málo! V domě postaveném na ploše pouhých 70 čtverečních metrů tak vytvořili prostor pro výstavku více než 400 vzorků.

Stavba připomíná uťatý kmen stromu.

Foto: Hiroshi Mizusaki

Podlaha přízemí je přitom zanořena o půl podlaží pod úroveň vstupu. Tento prostor slouží jako první kancelář.

Po obvodu je pak na úrovni vstupu rampa, která je v jedné části pochozí, ve druhé slouží jako pracovní stůl kanceláře. Nad ním se po obvodu zdvihá schodiště vedoucí do horního podlaží, které lze pomocí shrnovací stěny uzavřít a vytvořit tak soukromé prostředí například pro jednání.

Velmi hezkým nápadem je pokračování dělicích prvků polic na stropě v horní místnosti v podobě trámů, které v samém středu protíná příčně pás s osvětlením. Strop tak vypadá jako list s výrazným žilkováním.

Firma produkující dřevo určené pro použití v interiéru získala pro svou kancelář a vzorkovnu výjimečný prostor, velebící tento přírodní materiál v řemeslně nesmírně pečlivě zpracované podobě a pyšnící se navíc jemnou estetikou.

Anketa
Líbí se vám budovy s neobvyklým půdorysem?
Ano, jsou zajímavé.
78.9 %
Někdy ano.
11.8 %
Nevím, podle půdorysu stavbu neposuzuji.
2.9 %
Spíše ne.
1.1 %
Ne, mám raději klasiku.
5.3 %
Celkem hlasovalo 280 čtenářů.

Koronavirové rozptýlení na sněhu

Dolehla na vás také nuda během neustálých uzávěrek kvůli koronavirové pandemii natolik, že jste šli nakonec řádit na sníh? Vytvořili jste něco obzvláště povedeného? Iglú, hrad, klouzačku...?

Pochlubte se ostatním čtenářům a inspirujte je! Pošlete nám fotku svého výtvoru a připište k ní pár vět na naši adresu bydleni@novinky.cz. Nejzdařilejší díla rádi představíme!

yknivoNumanzeSaNyknalC
Sdílejte článek

Reklama

Výběr článků