Hlavní obsah

Zapuštěné bazény: vyšší investici vyváží dlouhá životnost

Sylva Svobodová, Právo, Sylva Svobodová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Zapuštěný bazén není levná záležitost, ale při správné volbě bude sloužit desítky let. Rozhodně oslovte odborníka, naplánujte s ním vše do detailu a pak se těšte na koupání po celé léto. Doporučuje se i zastřešení, jež udrží vodu v přijatelné teplotě a prodlouží koupací sezonu až na sedm měsíců. Oblíbenou výbavou je i protiproud a tepelná čerpadla na ohřev bazénové vody.

Foto: Marimex

Bazén Orlando může být i zapuštěný, chrání ho antikorozní nátěr, fólie je mrazuvzdorná.

Článek

Při výběru bazénu berte ohled na velikost a členitost zahrady, geologické podloží a možný výskyt spodní vody. Myslete na svou soukromou zónu, kde vás nebudou rušit pohledy sousedů, ale ani vy je.

Existuje více typů provedení zapuštěných bazénů, které se vzájemně liší po konstrukční stránce, technologií výroby i použitými materiály.

Dopřejte si zastřešení bazénu, vodu budete mít výrazně teplejší, omezí se noční teplotní ztráty. Během slunečních dnů funguje solární efekt, kdy voda akumuluje teplo, které se pod zastřešením vytvoří. Navíc prodlouží koupací sezonu až na sedm měsíců v roce! A funguje rovněž jako ochrana před nešťastným pádem dětí a domácích mazlíčků do bazénu.

Výhody zapuštěného bazénu

Zapuštěný bazén je finančně nejnáročnější, čeká nás nutnost terénních úprav, ale životnost tohoto bazénu je nejdelší. Stejně tak ekonomický provoz, bezpečnost, úspora energie, rozmanité tvary a variabilita velikosti jsou jednoznačně výhodou.

Foto: Mountfield

Sklokompozitní bazén Coral má skvělou konstrukci, jež zaručuje maximální rovinatost celé monolitické skořepiny, což zjednodušuje a zlevňuje stavbu. Bazén má i pohodlné integrované schodiště, ergonomicky vytvořené relaxační zóny a odpočinkové lavice.

Podle materiálu lze zvolit bazény plastové, laminátové, nerezové, betonové s fólií, keramické. Každý typ má své přednosti i nevýhody, jež je dobré prodiskutovat s odborníky a zohlednit svoje vlastní specifika (finanční možnosti, typ zahrady, terénu, požadavky na provoz apod.).

Mezi oblíbené moderní bazény lze počítat keramické, kde technologie spočívá v sendvičovém jádru z keramiky v kombinaci s povrchovou ochrannou vrstvou odolnou vůči UV záření. Vyšší pořizovací cenu vyvažuje dlouhá životnost.

Vodu v bazénu vám ohřeje energie ze slunce

Jak na to

Také budete řešit tvar bazénu. Kruhové a oválné sice mohou vypadat hezky na oko, ale moc si v nich nezaplavete. Hranatý tvar je nejlepší, prostor nejlépe využijete. Také je praktičtější pro cirkulaci vody i případné zastřešení.

S bazénem budete spokojeni, když si naplníte své představy o něm. Chcete bazén využívat pro kondiční plavání? Pak je důležité mít více místa (nebo zvolit protiproud).

V případě širší rodiny s dětmi se vyplatí pořídit větší bazén. Ideální šířka pro jednoho plavce jsou 3 m, standardní hloubka 1,2 až 1,5 m. Hloubku samozřejmě volte i s ohledem na vyhřívání bazénu.

Nejvyšší čas naplánovat stavbu bazénu

Jak na to
Bazénové příslušenství
K bazénové technologii patří vhodný vysavač a ohřev ve formě tepelného čerpadla, na němž si lze nastavit příslušnou teplotu. Neobejdete se ani bez doplňků, jež se postarají o kvalitu vody: jde o automatické dávkovače nebo chlorové úpravy. Skvělé jsou i protiproud, reflektory, masážní trysky a venkovní sprcha.

Anketa

Už jste zprovoznili svůj bazén?
Ano, už před nějakým časem.
17,4 %
Chystáme se na to o víkendu.
4,6 %
Ještě ne.
78 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 109 čtenářů.

Jarní zprovoznění

Pusťte se do zprovoznění ve chvíli, kdy teplota vody dosáhne 10 °C, a současně zahajte i údržbu vody. Nejdůležitějším faktorem je dodržení předepsaných hodnot pH vody a volného chlóru. Předepsané hodnoty pH jsou v rozmezí 7,0 až 7,4 a pro chlór platí hodnoty Cl 0,1 až 0,6. Hodnoty měřte běžně dostupným testerem. Měření provádějte ve stejném čase, nejlépe ráno po ukončeném filtračním cyklu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám