Hlavní obsah

Zajímavostí bytu pro mladý pár je přiznaný překlad s posuvným regálem

V bratislavském bytovém domě z padesátých let minulého století se nachází třípokojový byt o výměře 80 m2, určený pro mladý pár. Základním požadavkem při návrhu interiéru bylo vytvoření vzdušného moderního prostoru v minimalistickém designu, který by reflektoval současné trendy interiérového navrhování.

Foto: Pavel Kudiváni, Kudivani Photography a časopis Bydlení mezi panely

Přemístěním kuchyně do společného prostoru s obývacím pokojem a vstupní halou se oddělila denní část od noční.

Článek

Architekt využil skutečnosti, že objekt bytového domu má sloupový železobetonový nosný systém s nenosnými vnitřními příčkami, díky čemuž bylo možné upravit dispoziční řešení bytu. Záměrem bylo vytvoření samostatné denní a noční zóny s neprůchozími místnostmi.

Přemístěním kuchyně do společného prostoru s obývacím pokojem a vstupní halou se oddělila denní část od noční, zároveň byl vytvořen vzdušený a otevřený prostor určený na komfortní trávení času. Významný prvek v prostoru je přiznaný překlad s posuvným policovým regálem.

K dosažení závětří vstupu byla navržena nábytková sestava plynule přecházející do obývákové části a pro optické zvětšení vstupní haly velkoplošné zrcadlo.

V místě bývalé kuchyně se odstraněním komory vytvořil prostor pro místnost, momentálně sloužící jako pracovna, která má do budoucna splňovat požadavky klientů na dětský pokoj, případně na ložnici, kde se bude nacházet dostatek úložného prostoru.

V koupelně místo vany sprchový kout

Noční část je dále tvořena prostornou ložnicí otočenou do tichého vnitrobloku, WC místností a koupelnou. V té nastaly radikální změny, byla zvětšena na úkor ložnice a původní vana nahrazena sprchovým koutem, kde bylo třeba popasovat se s odvodněním žlabu.

Nejen změna dispozice udělala z panelákového bytu ideální místo k životu

Tipy a trendy

Prostornost koupelny je umocněna použitím nadrozměrného zrcadla, ze kterého vystupuje umyvadlová sestava spolu s vodovodní baterií.

Na podpoření výsledného efektu byly navrženy velkoformátové obklady s minimálními spárami a bezespárová polyuretanová podlaha.

Výškový rozdíl mezi místnostmi

Jedním z problémů bylo vypořádání se s rozdílnou výškovou úrovní jednotlivých místností, místy dosahující až 15 cm i s rozdílnými původními skladbami podlah.

Ze statického hlediska se přistoupilo k vytvoření dřevěného nosného roštu. Jako zvuková izolace byl mezi něj použit písek z původní skladby podlahy.

Na rošt byly osazeny OSB desky ve dvou vrstvách, na které se lepily dřevěné parkety.

Barevná paleta

Barevně je byt laděn do světlých barev a přírodních materiálů. V celém obytném prostoru je použita dřevěná vlysová podlaha uspořádaná do stromku.

Foto: Pavel Kudiváni, Kudivani Photography a časopis Bydlení mezi panely

Zajímavostí bytu je posuvný policový regál.

V koupelně a WC je navržena hedvábně šedá polyuretanová podlaha. Stěny v celém bytě jsou minimalisticky řešeny bílou barvou místy doplněné o obrazová díla.

K dosažení čistých linií byly v celém bytě navrženy bezzárubňové dveře s výškou dveřního křídla 2150 mm doplněné o zapuštěné soklové lišty.

Foto: Pavel Kudiváni, Kudivani Photography a časopis Bydlení mezi panely

S regálem lze hýbat podle potřeby.

Důraz na odkládací prostory

Nábytek v celém bytě je řešen jako atypický s důrazem na odkládací prostory. Policová sestava v chodbě a kuchyňská linka jsou hedvábně šedé barvy v kombinaci s dřevěnou dubovou dýhou.

Ta je použita i na obývákové stěně. Jako protiváha k dýze je zde použita černá nika s vystupující TV skříňkou, která odkazuje na černou kuchyňskou zástěnu. Vodovodní armatury jsou řešeny jako podomítkové.

Bílá barva navozuje v panelákovém bytě pocit čistoty, vzdušnosti a elegance

Tipy a trendy

K dosažení maximální estetiky prostoru byly prvky jako elektrická rozvodnice, vnitřní jednotka klimatizace a rozvody topení ukryty v nábytku / zasekané do zdiva. Také koupelnové vodovodní armatury jsou řešeny jako podomítkové.

Zajímavá technická řešení

V rámci nábytku byly navrženy atypické prvky jako například jídelní stůl s betonovou podnoží, posuvný policový regál, držáky ručníků s integrovanými zásuvkami a kovový sušák na ručníky ve sprchovém koutě.

Technické údaje

Autor: architekt Marek Abramovič

Podlažní plocha: 80 m2

Návrh: 2019

Realizace: 2019

Adresa: Bratislava

Reklama

Výběr článků

Načítám