Hlavní obsah

Bílá barva navozuje v panelákovém bytě pocit čistoty, vzdušnosti a elegance

Praha

Zadání pro úpravu panelákového bytu v pražských Vysočanech bylo jednoduché – dvě ložnice, koupelna s vanou, samostatná toaleta, předsíň, kde bude více úložného prostoru, větší kuchyň částečně propojená s obývacím prostorem a velká knihovna.

Foto: Veronika Raffajová a časopis Bydlení mezi panely

Mezi kuchyní a zbytkem obytného prostoru ponechala architektka část zdi jako polopříčku.

Článek

„Dispoziční změny byly jemné, ale podstatně ovlivnily světlost a pohyb v hlavním prostoru bytu,“ popisuje architektka Markéta Bromová, autorka projektu.

Fragment panelu byl smysluplně využit

Naproti linii kuchyně je jako protiváha linie velké knihovny. Mezi nimi zůstal fragment panelu – stěny, která zajišťuje jakási záda obou prostor a tím zůstávají částečně oddělené, ale přesto propojené.

Více světla

„Cílem bylo pustit do interiéru víc světla a oddělit soukromé prostory od těch společných. Majitelé si přáli mít v bytě dvě ložnice, koupelnu s vanou, samostatnou toaletu, předsíň, kde bude víc úložného prostoru, větší kuchyň částečně propojenou s obývacím prostorem a velkou knihovnu,” poznamenává architektka, jež má s proměnou panelákových bytů zkušenosti.

Kouzelná kamenná chalupa mimo civilizaci si i po rekonstrukci uchovala tradiční ráz

Tipy a trendy

Nová luxusní úroveň

Panelákový charakter bytu zůstal zachován, ale jeho vyznění autorka projektu pozdvihla na novou, luxusní úroveň. Nově vzniklý prostor je elegantní a dominující bílá barva navozuje pocit čistoty a vzdušnosti.

Foto: Veronika Raffajová a časopis Bydlení mezi panely

Naproti linii kuchyně je umístěná knihovna.

Jeden harmonický celek

Do celého bytu byla zvolena polyuretanová stěrka, která působí lehce industriálním dojmem a má skvělé vlastnosti. Dalšími výraznými materiály je vyzdívka z natřeného ytongu v předsíni, jednoduché bílé obklady v koupelně a na toaletě, nebo natřené OSB desky na všech truhlářských prvcích. Tyto detaily propojují v bytě jednu myšlenku odhalených a surových materiálů v jeden harmonický koncept.

Mladá rodina má byt, ve kterém vládnou knihy

Bydlení

„Podstatou mé práce je pochopení potřeb a životního stylu klienta. Klient je na prvním místě. Věřím, že důkladná příprava přináší kvalitní výsledky,” popisuje svůj přístup ke každému dílu architektka.

Anketa

Zaujal vás nápad s polopříčkou mezi kuchyní a obývacím pokojem?
Ano, to bychom mohli doma využít.
31,3 %
Docela ano.
10,9 %
Zajímavé to asi je, u nás bychom to ale nevyužili.
16,3 %
Nijak zvlášť.
41,5 %
Celkem hlasovalo 1133 čtenářů.

Napište nám

Postavili jste nový dům, rekonstruovali byt anebo máte hezky zařízenou zahradu a rádi byste se ostatním čtenářům pochlubili a inspirovali je?

Napište nám do redakce na adresu bydleni@novinky.cz, připojte pár průvodních vět a několik snímků vašeho díla.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám