Hlavní obsah

Zachumlejte se, i když vám není zima

Právo, Karolina Černá

Jak snadno a rychle dosáhneme pocitu opory a relaxace v hřejivém objetí? Opřeme svá záda o pořádný polštář a přikryjeme se hebkou chlupatou dekou, která je těžká tak akorát, abychom na těle cítili její přítomnost.

Foto: Fler

Na omak jemná pletená deka značky Woolope je z merino vlny ovcí pasoucích se na evropských svazích. Rozměr 150 x 200 cm za 5990 Kč.

Článek

Zimním trendem jsou mikroplyšové nebo mikroflanelové přikrývky. Textil tvoří mikrovlákno, velmi hustě tkaný polyester.

Tyto hřejivé a jemné materiály navozují klid a pohodu.

Volíme materiál

Běžné deky mívají líc s jemným krátkým vlasem, z rubu pak tzv. beránka. Výhodou umělého mikrovlákna je jeho nenáročná údržba a stálobarevnost, výrobci také slibují omezení přítomnosti roztočů a dalších alergenů.

Do popředí se jako materiál pro relaxační přikrývky dostávají přírodní materiály, jako je mj. merino vlna, pro povlaky polštářů se často používá odolný len. Klasikou zůstává jemná bavlna.

Foto: Fler

Deka z merina (100% ovčí česaná vlna) značky Paja Design je ručně pletená a hřejivá. Velikost 200 x 220 cm za 6399 Kč.

Chceme-li, aby deka a polštáře, třeba i dekorační, déle vydržely, zajímáme se bez ohledu na výběr materiálu o pevnost a hustotu vlákna. Čím vyšší má tkanina či pletenina plošnou hmotnost (gramáž), tím více materiál odolá otěru.

Obvyklá kvalita u přehozu/deky z mikrovlákna s beránkem se pohybuje mezi 350 až 480 g/m2.

Ať deka pruží!

Vítanou vlastností deky je její pružnost, do takové přikrývky se můžeme bez problémů doslova zabalit.

Foto: decoDoma

Beránková deka z mikrovlákna Salme (140 x 200 cm) izoluje teplo, ihned hřeje. Je antialergická, nedrží se v ní roztoči. Pereme na 40 °C. Cena 599 Kč.

Vybíráme-li oboustrannou variantu, která kombinuje odlišné materiály, dbáme na jejich shodnou srážlivost při praní. V opačném případě se přikrývka po vyprání nevzhledně deformuje.

Pozor dáme také na to, aby materiál již při pouhém pohlazení neuvolňoval vlákna, případné žmolky na beránku odstraníme ručně nebo odstraňovačem žmolků, tzv. odžmolkovačem, který nabízejí některé drogerie a e-shopy.

K moři se zatím jen tak nepodíváme, připomeňme si ho alespoň v ložnicích

Tipy a trendy

V moderních i rustikálních interiérech vyniknou plastické pletené deky. Ty jemnější využijeme jako plédy, přikrývky. Hrubší pleteniny můžeme položit na koberec či na hladkou krytinu na terase, kde poslouží jako prostírání.

Polštář také zdobí

Dekorační povlak polštáře by měl ladit s ostatním bytovým textilem nebo jej doplňovat. Vyplatí se materiál, který příliš nezachycuje prach, tedy len, případně směs bavlny a lnu.

Výrazné barvy i vzory vyniknou na neutrálních plochách, harmonicky působí kombinace odstínů jedné barvy. Polštáře určené k dekoraci mohou mít tradiční tvar čtverce, ale existují také semišové luxusnější typy kulaté, ve tvaru mušle apod.

Polodlouhé polštáře (45 x 90 cm) nabízejí komfortní oporu hlavy vleže, vsedě pak v případě tužší výplně podpírají křížovou oblast zad.

Z hlediska údržby je vždy výhodnější snímatelný a pratelný povlak s úpravou proti špinění. Žádanou výplní jsou např. paměťová pěna, duté vlákno, polyesterové kuličky.

Praní dek a povlaků
Dodržujeme pokyny výrobce. Přírodní materiály pereme na 30 °C. Použijeme šetrný prací prostředek, obvykle s lanolinem. Nebo je čistíme suchou pěnou.
Pereme na velmi jemném programu.
Umělé materiály zpravidla sušíme i v sušičce.
Deku či pléd necháváme doschnout rozprostřené.

Anketa

Pamatujete také na "kousavé deky"?
Ovšem! Naštěstí už takové nemáme.
73,6 %
Ještě je pořád máme. Na chatě.
10,5 %
My je neměli, ale znám je.
10,5 %
Netuším, o čem je řeč.
5,4 %
Celkem hlasovalo 1738 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Související články

V jakém povlečení se vám bude krásně usínat

Příroda se pozvolna ukládá k zimnímu spánku. A nostalgická nálada dopadá i na nás. Máme chuť opět vytáhnout vonné svíčky a na pochmurné počasí se dívat skrz...

Ložnice připravená k odpočinku

Ložnice je soukromá, noční část bytu, která má být umístěna v klidové zóně. Tedy dále od kuchyně, obývacího pokoje. Doporučuje se ji situovat směrem od hlavní...

Výběr článků

Načítám