Hlavní obsah
Dvě stejné fasády, ale dva jiné domy za nimi. Foto: DigiDaan

Z historické destilerie zničené požárem vzniklo hezké bydlení s dobovou atmosférou

Budovy z poloviny vyhořelých historických destilerií v nizozemském Schiedamu proměnili architekti z místního ateliéru STATS Architecten v obytný komplex se šesti byty, v nichž se nenásilným způsobem propojuje moderní svět se starým.

Dvě stejné fasády, ale dva jiné domy za nimi. Foto: DigiDaan
Z historické destilerie zničené požárem vzniklo hezké bydlení s dobovou atmosférou

Dvojice podlouhlých domů hleděla do ulice Westerkade nizozemského města Schiedam od roku 1870. Sídlily v nich lihovary, v nichž se pálil gin. Aby je od sebe rozlišili, dostal pravý lihovar jméno Mercurius a levý Neptunus.

Historické stavby se staly postupem let národní památkou a hezkou připomínkou starých časů. V roce 2007 však budovu Neptuna zachvátil požár a z domu zbyla pouze čelní fasáda.

Volné prostranství, které vzniklo na jeho místě, zůstávalo několik let bez využití, ovšem nyní architekti vdechli tomuto místu opět život. Vyrostl zde rezidenční komplex zahrnující jak historickou budovu, tak nově dostavěnou. Ta se do ulice dívá skrz původní historickou fasádu z cihel, ovšem ani zdaleka není otrockou nápodobou shořelé destilérky.

Dokonce nekopíruje ani její půdorys. Architekti využili skutečnosti, že dvojice lihovarů vyrostla skoro na rohu dvou ulic, ale k té boční jménem Stadhouderslaan měla přece jenom trochu dál. Architekti nový dům proto hned za starou fasádou odklonili tak, aby kopíroval okraj boční ulice. Před koncem pozemku se pak v pravém úhlu vrací směrem k historické budově.

Odkloněním nové budovy vzniklo mezi ní a původním objektem atrium.

Foto: DigiDaan

Díky tomu mezi novou budovou a starým Mercuriem vzniklo trojúhelníkové atrium. Zeď nové budovy, jež směřuje ven do ulice, má stejné cihlové obložení jako historická fasáda. Stavební otvory v ní jsou však již řešené zcela moderně.

Zeď na straně směřující do atria je pak obložena cihlami v jiné barvě a v zadní části dokonce dřevem, čímž se nový objekt zřetelně, ale přitom nenásilně odlišuje od starého. Vstup do komplexu je pak právě skrz dochovanou fasádu Neptuna.

Uvnitř historické stavby, i té nové, která ctí výšku původního lihovaru a má tedy dvě podlaží, vzniklo šest moderně řešených, prostorných bytů, z nichž trojice horních má loft. Vstupy jsou orientované do atria, k horním se vystupuje po točitém bílém schodišti, které je společně s navazující galerií přirozeným středem pozornosti v atriu.

Zajímavostí je litinový sloup, který je podpírá, je totiž druhým prvkem, který požár budovy Neptuna nezničil.

Projekt nesoucí jméno Stadhoudershof je ukázkou povedeného propojení historického objektu s nově vytvořenou stavbou. Na zastavěné ploše 1200 m² vzniklo příjemné bydlení, které je plně moderní, ovšem stejně tak zachovává genia loci.

Anketa
Mají se podle vás dostavby od historických budov výrazně odlišovat?
Ano, ať je jasné, co je původní a co nové.
10.7 %
Asi jak kdy...
30.4 %
Nevím. To neumím posoudit.
3.1 %
Ne. Měly by ctít styl původní stavby.
55.8 %
Celkem hlasovalo 457 čtenářů.

Napište nám

Postavili jste nový dům, rekonstruovali byt anebo máte hezky zařízenou zahradu a rádi byste se ostatním čtenářům pochlubili a inspirovali je?

Napište nám do redakce na adresu bydleni@novinky.cz, připojte pár průvodních vět a několik snímků vašeho díla.

yknivoNumanzeSaNyknalC
Sdílejte článek

Reklama

Výběr článků