Hlavní obsah

Walk in – trend mezi sprchovými kouty

Novinky, Dana Jakešová

Zvažujete pořízení sprchového koutu? Pak se nezapomeňte vedle tradičních možností poohlédnout i po takových, které ještě více povýší osobitý vzhled koupelny. Nádech luxusu dodají prostoru především sprchové kouty bez vaniček se skleněnou zástěnou.

Foto: Rako

Optické propojení koupelny s navazujícím sprchovým koutem je díky identickému designu použité dlažby série Next stylově jednoduché a přitom elegantní řešení.

Článek

Někdo se rád naloží do vany, někdo dává přednost relaxu pod proudem tekoucí vody. Pokud patříte k druhé skupině, bude správnou volbou pro vaši koupelnu sprchový kout.

Vybírat ho můžete podle mnoha kritérií, zejména podle typu konstrukce, tvaru, velikosti a způsobu otevírání dveří. Rozhodnutí to tedy nemusí být zcela snadné. Hodně záleží na tom, jaké jsou vaše představy a očekávání.

S rámem, nebo bez rámu?

Upřednostňujete odlehčený moderní design? V tom případě bude ideální volbou bezrámová konstrukce složená jen z bezpečnostních skel a pantů nebo ustavovacích profilů, kterými jsou skla přichycena ke zdi.

Zajímavou alternativou jsou půlrámové konstrukce bez svislých vnitřních profilů. Díky posuvným dveřím šetří místo v koupelně.

Foto: Sapho

Sprchové zástěny Zoom Black okouzlí v moderní černé, ale i propracovaností. Dveře s hranatými otočnými profily se zvedacím mechanismem umožňují snadné otevírání vně i dovnitř a široký vstup. Výjimku tvoří čtvrtkruhová zástěna, která se otvírá směrem ven.

Nejrozšířenější variantou jsou ale sprchové kouty s rámy, u kterých jsou skla zasazena do obvodové konstrukce, což zvyšuje jejich odolnost.

Způsob otvírání dveří

Dveře u sprchového koutu lze otevírat několika způsoby. Posuvný systém nezasahuje do prostoru koupelny, čímž šetří místo. Pozor ale na konkrétní provedení posuvného systému!

Zajímejte se o velikost koleček a jejich materiál. Ideálně by měla mít průměr alespoň 2 cm a měla by být osazena bezúdržbovými ložisky. Ještě lepší variantou bude některý z moderních posuvných systémů, např. AntiBlock od Ravaku. Ten místo koleček využívá tzv. kluzák.

Nechte se ovlivnit hrou barev

Tipy a trendy

Další možností jsou zalamovací posuvné dveře. Jejich bezkonkurenční výhodou je velikost vstupu. Navíc zalamování směrem dovnitř zamezí stékání vody na podlahu.

Otočné pivotové dveře se naopak z velké části otevírají do prostoru. Předností je zejména jejich design, protože představuje odlehčený styl bez přebytečného množství svislých profilů.

Klasické pantové dveře se také otevírají do prostoru, případně u otočných profilů dovnitř i ven.

Klasika s vaničkou

Tvar a velikost budou do značné míry záležet na dispozici místnosti. Vybírat lze mezi čtvercovým, obdélníkovým nebo čtvrtkruhovým sprchový koutem ve velikosti od 75 x 75 cm až po 90 x 120 cm. Ty se obvykle kombinují se sprchovou vaničkou.

Lze také využít praktických vlastností sprchových dveří v kombinaci s pevnou stěnou, které vás nijak nelimitují (až 100 x 200 cm). Menší velikosti je možné rovněž zkombinovat s vaničkou, větší se již řeší přímo na dlažbu.

Bez vaničky se skleněnou zástěnou

Nejmodernějším trendem jsou sprchové kouty jen se skleněnou zástěnou a bez vaničky, jen s odtokovým žlabem přímo v podlaze, označované jako walk in. Tady se fantazii meze nekladou. Tento typ sprchových koutů je vhodný třeba i pod šikmou střechu v podkroví.

Foto: JAP Future

Intimitu při sprchování zajistí pískované sklo nebo Grafosklo, které má mezi dvěma skly zalaminovanou fólii potištěnou grafickými motivy.

„Zcela na míru umíme vyřešit nejrůznější šikminy nebo výřezy,” vysvětluje za největšího českého výrobce koupelen Ravak Jana Šlefrová.

Aby však walk in sprchový kout dobře sloužil, musí být perfektně provedený. Je potřeba vybrat vhodnou dlažbu s kvalitním protiskluzným povrchem (do sprch patří R10C).

Ještě větší pozornost věnujte správnému řešení sprchového žlábku, který svádí vodu do odtokového systému. Žlábek krytý plným nebo perforovaným roštem je totiž zapuštěný do keramické dlažby tak, aby jeho horní hrana lícovala s jejím povrchem.

Dřevo zútulní interiér, nejvíc vynikne v jednotlivých prvcích

Tipy a trendy

Kvalitní by mělo být také sklo. Na sprchovou zástěnu walk in se vždy používá kalené sklo o síle 8 až 10 mm.

„Kalené sklo je až pětkrát odolnější vůči nárazům do své plochy než sklo obyčejné, takže jeho rozbití je v běžném provozu domácnosti takřka nemožné,” popisuje Petr Paksi z firmy JAP Future, výrobce interiérového skla.

Máte-li představu o moderní jednoduché stěně, díky níž koupelna působí vzdušným a prosvětleným dojmem, je pro vás sprchová skleněná zástěna walk in rozhodně tím pravým.

Napište nám

Postavili jste nový dům, rekonstruovali byt anebo máte hezky zařízenou zahradu a rádi byste se ostatním čtenářům pochlubili a inspirovali je?

Napište nám do redakce na adresu bydleni@novinky.cz, připojte pár průvodních vět a několik snímků vašeho díla.

Reklama

Související témata:

Související články

Keramika v koupelně miluje velké formáty

Keramické obklady a dlažba jsou tradiční materiály do koupelny. Mohou nás ještě výrobci něčím překvapit a nabídnout něco nového? Určitě ano. Trendem jsou...

Hitem jsou umyvadla na desce

Umyvadlo je dominantou koupelny. Dvojnásob to bude platit, sáhnete-li po některém z aktuálních trendů – umyvadlové míse na desce či umyvadle geometrických nebo...

Výběr článků

Načítám