Hlavní obsah

Výstava představuje to nejlepší ze studentských prací mladých architektů

Novinky, nes

Společná výstava tří největších škol architektury v Česku nazvaná Olověný Fuchs f Kleci určená pro veřejnost začala 22. března v pražském Centru architektury a městského plánování (CAMP). Její návštěvníci mají možnost spatřit nejlepší díla studentů z Prahy, Liberce a Brna pod jednou střechou. Výstava trvá do 18. dubna a je zdarma.

Foto: archiv soutěže (3x)

Návrh duševních lázní v Novohradských horách od Dity Petráňové (TUL)

Článek

Lehce výstředně znějící název přehlídky je ve skutečnosti složeninou názvů tří soutěží, které propojuje - Ještědu f Kleci (pořádaného Fakultou umění a architektury TU v Liberci), Ceny Bohuslava Fuchse (jíž organizuje Fakulta architektury VUT v Brně) a Olověného Dušana (z Fakulty architektury ČVUT v Praze).

„Stoupající úroveň prací studentů univerzit naznačuje velmi pozitivní budoucnost české architektury. Jsem rád, že můžeme v CAMPu propojit veřejnost se studenty a nechat je diskutovat o tom, co práce architekta obnáší,“ vysvětluje Ondřej Boháč, ředitel Institutu plánování a rozvoje Praha.

Foto: Archiv soutěže

Proměna průmyslového areálu v Litomyšli na kulturní centrum v návrhu Lenky Lackovičové, Tatiany Uhríkové a Dominiky Štefkové (VUT)

Přehlídka představí všechny tři soutěže vedle sebe a ukáže nejzajímavější projekty, které na jednotlivých školách vznikají. Patří k nim například brněnský projekt proměny bývalého průmyslového areálu na periferii Litomyšle v kulturní centrum s kinem, galerií a ubytováním.

Studenti v Liberci vytvořili projekt unikátních duševních lázní, které reagují na stále závažnější problém civilizačních nemocí a potřeby specializovaných pracovišť pro jejich léčbu.

Pražští studenti se prezentují návrhem nájemního domu, který by mohl vzniknout v proluce v Karlíně nebo projektem komunitního centra pod Nuselským mostem, jež má plochou střechu, na níž je basketbalové hřiště a letní kino.

Foto: Archiv soutěže

Návrh bytového domu v Karlíně od Barbory Červeňové (ČVUT)

„Chceme ukázat projekty, které dnes na školách vznikají, bavit se o tom, jak výuka budoucích architektů probíhá a co by se dalo dělat lépe. Samotné spojení tří soutěží zároveň vnímáme jako příležitost rozšířit povědomí o oboru mezi širokou veřejnost a potenciální studenty,” říká spoluorganizátorka výstavy Eliška Martínková z Fakulty architektury ČVUT.

Může se vám hodit na Firmy.cz:
Architekti

Napište nám

Postavili jste nový dům, rekonstruovali byt anebo máte hezky zařízenou zahradu a rádi byste se ostatním čtenářům pochlubili a inspirovali je?

Napište nám do redakce na adresu bydleni@novinky.cz, připojte pár průvodních vět a několik snímků vašeho díla.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám