Hlavní obsah

Kaple přeměněná na moderní domov získala prvenství v prestižní soutěži

8. 2. 2019, 11:28
Novinky, tnk

Proměněný rodinný dům, který vznikl z opuštěné kaple sloužící náboženským účelům, vyhrál prestižní britskou soutěž. Kaple byla vyhlášena nejlepší budovou v Londýně v soutěži „Don’t Move, Improve!“ neboli ”Nestěhujte se, vylepšujte!”. Stavba se nachází v londýnském obvodě Southwark a byla navržena architekty z ateliéru Craftworks.

Foto: Edmund Summer

Náboženská stavba se proměnila v domov, který působí velmi vzdušným dojmem.

Článek

Soutěž zdůrazňuje význam vynalézavosti architektů ve městech, kde jsou hodně drahé nemovitosti. Klání tak přináší předně inspiraci pro majitele domů.

Vyhrávají nejinovativnější, nejvíce udržitelné a nákladově efektivní stavby a proměny. Oceňována je i vhodnost využití materiálů. Pořadatelem je organizace New London Architecture (NLA).

Foto: Stale Erikson

Fasádu stavby zdobí přiznané cihloví, které je v Anglii hodně oblíbené.

Vítězem první ceny se podle NLA stala právě zmodernizovaná kaple od londýnského studia Craftworks. Její rekonstrukce byla dokončena v loňském roce.

Obyvatelům poskytuje zhruba 225 m² obytného prostoru. Ve spodní části jsou umístěny ložnice, nechybí velké přízemí, obytný prostor s klenutým stropem a mezaninová úroveň vložená jako prostor pro soukromí.

Prostor pod střechou umožňuje flexibilní využití a nabízí výhled na oblohu. Maximalizuje také přívod denního světla do interiéru. Obyvatelům je k dispozici i malá terasa.

Foto: Edmund Summer

V noci působí stavba díky své netypicky řešené střeše hodně extravagantně.

„Nejlepší projekty umožňující to, abyste se nemuseli stěhovat, ale zároveň zlepšili svůj životní standard, ukazují širokou škálu způsobů, jakými architekti přeměnili běžné prostory a místnosti v zajímavé a inspirativní interiéry,“ sdělil u příležitosti vyhlášení ceny Peter Murray, předseda představenstva společnosti New London Architecture.

Foto: Edmund Summer

Obývací části dominuje krb a dlouhá lavice.

Kaple je jednou z nejvýraznějších proměn a porota se jednomyslně shodla, že by měla získat toto ocenění.

Proměna dala celkově vzniknout velkému prostoru. Architekti podle poroty elegantně využili tvaru a potenciálu střechy.

Foto: Edmund Summer

Architekti volili hodně světlých barev a zlaté detaily.

Na právě probíhající londýnské výstavě v Galerii NLA v The Building Center, WC1 je představeno více než 100 vybraných projektů ze soutěže. K vidění budou až do poloviny dubna 2019. K dispozici je také doprovodný časopis představující jednotlivé projekty.

V rámci soutěže byly uděleny i další ceny, s dalšími zajímavými projekty vás ještě seznámíme.

Může se vám hodit na Seznamu:

Napište nám

Postavili jste nový dům, rekonstruovali byt anebo máte hezky zařízenou zahradu a rádi byste se ostatním čtenářům pochlubili a inspirovali je?

Napište nám do redakce na adresu bydleni@novinky.cz, připojte pár průvodních vět a několik snímků vašeho díla.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků