Hlavní obsah

Vyrobte si sami: rám na zrcadlo

Právo, Miroslava Kubišová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Jednoduché zrcadlo můžeme zpestřit krásným zarámováním. Zkusme namalovat dětem pro radost do pokojíku třeba veselé domečky. I z naprosto všedního a levného doplňku interiéru tím získáte originální kousek.

Foto: Miroslava Kubišová, Právo

Z vlastního výtvoru budete mít určitě radost.

Článek

Malbu realizujeme vitrážovými barvami. Rám namalujeme speciálními průsvitnými barvami k vyplňování ploch včetně kovové, reliéfní barvy na spoje. Vyrábějí se v různých podobách – syntetické, ředitelné petrolejovou esencí nebo ředitelné vodou, které však musíme zafixovat zapečením v troubě.

Oba tyto druhy jsou omyvatelné studenou vodou. Zkusme to se syntetickými barvami, jejichž barevnost je stálá, vytváří stejnoměrnou lesklou hladinu v jiskřivých tónech, podobných skutečné skleněné vitráži, jsou velmi průzračné a odpadá fixace zapékáním.

Krok za krokem

1. Nejdřív si připravíme zavěšení zrcadla. Koupíme malý klip rámeček, tkaloun, kroužek a připravíme jeden silný, tvrdý karton a jeden tenčí karton ve velikosti zrcadla. Pro zavěšení vyměříme trochu níže pod horním okrajem střed v kartonu, prořízneme otvor, protáhneme jím očko přeloženého tkalounu s navlečeným kroužkem a konce vzadu přilepíme.
2. Zakreslíme středy všech čtyř stran. K označení přiložíme otvor na zadní straně klip rámečku tak, aby okraj desky byl v zářezu s okrajem kartonu. Umístění otvorů pro zasunutí kovového pérka obkreslíme a řezáčkem přesně vyřízneme.
3. Na zadní stranu pak samolepicí oboustrannou páskou přilepíme tenčí karton, čímž desku srovnáme. Klip sponkami pak připneme zrcadlo. Zrcadlo složené z několika menších dílů pouze přilepíme. Na jednotlivé části nalepíme čtverce samolepicí pásky a přilepíme je na plochu.
4. Na balicí papír ve velikosti zrcadla nakreslíme návrh pro malbu vitráže. Zvolíme třeba námět domečků, zatočených kolem zrcadla, tvoříce pomyslné náměstí. Můžeme malovat ale i rostlinné motivy třeba v secesním stylu nebo abstraktní ornamenty.
5. Podle pravítka odměříme okraj rámu a zakreslíme obdélník či čtverec speciální tužkou na sklo, porcelán a celofán. Návrh na papíře položíme nad rámeček a podle něho v místech, kam která část patří, kreslíme tužkou na sklo jednotlivé motivy.
6. V případě, že se některé tahy tužkou nepovedou, smažeme je suchým hadříkem. Předloha je nám vodítkem pro malbu kovových kontur. Tubu s obrysovou barvou stlačíme a špičkou vytváříme linky, které spojujeme do uzavřených políček.
7. Po částečném zaschnutí reliéfní barvy pro kontury (asi za jednu hodinu) můžeme chybnou linku opravit tak, že ji žiletkou nebo špičkou řezáčku seškrábneme. Plasticky vystupující obrysová barva úplně zaschne až za 12 hodin.
8. Zbytky mastné tužky na sklo a porcelán pak odstraníme umytím. Na vlhký hadřík naneseme trochu jaru na nádobí a namydlíme potřebné místo. Čistým hadříkem namočeným ve vodě pak mydlinky smyjeme.
9. Po uschnutí linek, nejméně za 4 hodiny, začneme s vybarvováním políček. Jednotlivé plošky malujeme barvami pro výplně. Barvu dotahujeme až k linkám, avšak dáme pozor, abychom nepřetahovali. V uzavřených políčkách se barva dobře rozlévá a nezatéká do míst, kam nepatří.
10. Můžeme také malovat průsvitnou barvou, imitující čiré sklo. Transparentní a dobře roztíratelné barvy pro výplně částečně zaschnou za jednu hodinu, úplně suché jsou však za 8 hodin. Povrch je odolný vůči mytí studenou vodou.

všechny fotografie Právo/Miroslava Kubišová

Naše tipy

  • Syntetické barvy jsou vzájemně mísitelné, můžeme jimi mezi sebou lavírovat a jsou ředitelné speciální petrolejovou esencí. Štětce vymyjeme ředidlem S6006.
  • Syntetické a vodní barvy na sklo, též s ředidlem, koupíme ve výtvarných a hobby potřebách v cenách kolem 60 až 90 Kč/tuba či lahvička. Zde také dostaneme tužku na sklo, porcelán a celofán.

Reklama

Související témata:

Související články

Vyrobte si sami - věšák na klíče

Věšák na klíče je nezbytnou součástí každé předsíně. Chybí-li nám nebo nejsme-li s tím dosavadním spokojeni, můžeme vše změnit. Vyrobme si věšáček na klíčky...

Naučte se zdobit květináč semínky

Zajímavý obrázek na květináči můžeme vytvořit ze semínek. Pro menší květináče použijeme spíš drobná semínka, jako vojtěšku, len, proso, mák, pohanku, čočku,...

Vyzrajte na tapety

Mnozí z nás se zdráhají pustit se do tapetování. Obavy však nejsou vůbec na místě. Pokud si vše předem dobře rozmyslíte a nachystáte, dosáhnete výsledku, který...

Výběr článků

Načítám