Hlavní obsah

Výběr krytiny ovlivňuje sklon a členitost střechy

Starší domy mají obvykle nevyužité podkroví, jež nabídne další prostory k bydlení. Rekonstrukce střechy, při níž má vzniknout nová bytová jednotka, neznamená ale pouhou výměnu střešní tašky za jinou. Jde o plnohodnotnou stavbu, jež má vysoké nároky na statiku, tepelnou izolaci i designové provedení střechy.

Foto: Satjam

Tradiční cihlový dům se sedlovou střechou pokrytou velkoformátovou krytinou Grande Plus.

Článek

Příprava rekonstrukce střechy, pokud zahrnuje i částečnou výměnu krokví, jejich zesílení či osazení nových střešních oken, vikýřů, podléhá stavebnímu povolení. Určitě se doporučuje návštěva statika, který zhodnotí stav střechy i domu, zatížení střechy i jejich základů.

Pro výběr střešní krytiny je důležitý nejen vzhled, ale i lokalita, typ domu, sklon a členitost střechy. Obecně se doporučuje minimalizovat komplikované tvary a detaily, preferovat jednoduchost bez zbytečných zdobných prvků.

Důležitý je i použitý materiál: na výběr je hliník, ocel, titanzinek, asfaltové šindele, pálené i betonové tašky atd.

Pálená taška pro šikmou střechu

Pálené, tedy keramické tašky jsou oblíbený materiál, který sluší hlavně sedlovým střechám. Jsou z přírodního, ekologického materiálu. Ten je stálobarevný, s velkou odolností vůči povětrnostním vlivům, oceníme i dlouhou životnost.

Tašky mají systém dvojitého drážkování a skvěle odvádějí vodu, jsou mechanicky pevné, mrazuvzdorné. Lze je pokládat i na střechy s nízkým sklonem, který se pohybuje v rozmezí od 18° do 25°.

Chaloupku jako z pohádky zdobí huňatá došková střecha

Tipy a trendy

Zvolit lze tři druhy povrchových úprav: tašky režné (bez povrchových úprav, taška je stejná v řezu), tašky engobované (matné až pololesklé tašky) a tašky glazované (po vypálení jsou vysoce lesklé).

Výhody u posledních dvou jsou jasné: u tašek s engobou a s glazurou nedochází k nanášení nečistot jako u těch s neošetřeným povrchem. Barvy mohou být: červená, měděná, hnědá, tmavě hnědá, granit, černá atd.

Betonová taška hodně vydrží

Extrémní pevnost a trvanlivost, to jsou dvě vlastnosti, jež jsou charakteristické pro betonovou krytinu. Pevnost se v průběhu času dokonce ještě zvyšuje a s ní i odolnost proti mechanickému poškození, oděru a tlaku.

Několikanásobný počet vodních zarážek zvyšuje odolnost střechy proti větrem hnanému dešti. Tašky jsou tvarově přesné, pokládka je relativně rychlá a snadná.

Foto: BMI Bramac

Betonová taška Classic Star má do povrchu integrované speciální pigmenty, které odrážejí část infračerveného záření a tím omezují přehřívání střechy a podkroví.

Výrobci betonových krytin nabízejí širokou paletu povrchových úprav betonových tašek: od standardní dvojité povrchové úpravy až po moderní hi-tech povrchy. 

Za zmínku stojí technologie STAR: povrch tašky je pokrytý vrstvou mikrobetonu, který zaplní všechny nerovnosti a vytvoří dokonale hladký povrch. Navíc do povrchu jsou integrované speciální pigmenty, které pohlcují část infračerveného záření a omezují přehřívání střechy a podkroví.

Hliníkové střechy do hor

Hliníkové střechy jsou vyrobeny z plechu o tloušťce 0,7 mm a mají v sobě přísady z hliníku, hořčíku a manganu. Díky tomuto složení si zachovávají maximální pevnost a tvárnost, dobře se ohýbají, nepraskají ani se nelámou.

Mají vysokou odolnost vůči mechanickým a povětrnostním vlivům, a proto se hodí do horských oblastí.

Integrované soláry do titanzinkové střechy
Vlastní solární energie z fotovoltaického systému Rheinzink-PV na titanzinkové střeše podstatně sníží náklady na energie a přispěje k ekologicky udržitelnému bydlení. Solární systém se hodí pro střechy s drážkovanou krytinou. Řešení zachovává charakteristické linie dvojité stojaté drážky a střecha má atraktivní architektonický vzhled. Solární moduly jsou přesně přizpůsobeny geometrii drážky, upevnění solárních modulů zajišťuje tzv. modulová svorka. Celková montážní výška je 40 mm, umístění skleněných modulů je tedy jen mírně nad drážkami.

Některé střešní prvky jsou navíc pro zvýšení pevnosti falcované, pokládané na vazbu a pro zvýšení odolnosti vůči pronikání vody mohou být ve spoji opatřeny speciálním těsnicím tmelem.

Hliníkové střechy jsou krásné ve svém původním odstínu, ale lze si dopřát i barevné podoby v neomezené škále RAL, NCS. Kvalitní hliníkové prvky jsou chráněny dvouvrstvě vypalovaným lakem, který je odolný vůči UV záření, vzhled střechy se tím nemění.

Foto: Prefa

Hliníkovou střechu lze dovybavit těmito doplňky: prostupy, hřebenáče, úžlabí, výlezová okna, sněhové háky, kryt komínu, lapače listí apod.

Střechy nejsou hlučné, pohybují se v úrovni 2 až 4 dB, u maloformátových falcovaných tašek, falcovaných šindelů a falcovaných šablon se aplikuje dokonce i speciální protihluková páska, která emisi hluku ještě snižuje.

Hliníkové systémy nekorodují, nemusejí se natírat a jsou extrémně lehké.

Asfaltové šindele

Asfaltové šindele se hodí nejen na nové stavby, ale i pro rekonstrukce střech u starých domů, jejichž krovy nesnesou velké zatížení.

Dají se použít na všech tvarech střech, od jednoduché sedlové střechy až po elegantní mansardovou, zvládnou i vikýře, kolmé stěny.

Hledáte střešní krytinu, která nezatíží krov? Zvolte plechovou

Tipy a trendy

Šindel díky své samolepivé zadní ploše vydrží i případné silné bouře a vichřice, a tak se uplatní i v extrémních podmínkách a lokalitách.

Z důvodu šetření místa se staví často střechy s nízkým sklonem, jde o pultové střechy, přístřešky, střechy s vikýřem a střešní přístavby.

Foto: IKO

Šindele Cambridge XTreme jsou dobrou volbou pro zastřešení střech v extrémních povětrnostních podmínkách. Odolávají silnému větru i dešti.

Při sklonu vyšším než 20° nemá střecha žádné omezení, ale při nižších sklonech už je výběr užší.

Od sklonu 9,5° se šindel pokládá na dřevěné bednění vytvořené z OSB desek, na ně se instaluje podkladní pás se samolepivými přesahy, a následně se vrchní krytina přibíjí hřebíky.

Prvky pro bezpečný pohyb po střeše

Jak na to

Při ještě nižším sklonu se pokládka šindelů řeší podkladním pásem, který se pak plamenem rozehřeje, a do rozehřátého asfaltu se vkládají šindele, a to už od mezního sklonu 4°.

Plamen nepřichází do přímého kontaktu se dřevem, minimalizuje se možnost požáru, pokládka je snadná a rychlá. I na střechu s takto extrémně nízkým sklonem se poskytuje záruka 10 let.

Anketa

Jaký typ krytiny je podle vás nejlepší?
Pálená
43,9 %
Betonová
17,1 %
Kovová
23 %
Asfaltové šindele
6,4 %
Dřevěné šindele
1,6 %
Jiný materiál
8 %
Celkem hlasovalo 187 čtenářů.

Napište nám

Postavili jste nový dům, rekonstruovali byt anebo máte hezky zařízenou zahradu a rádi byste se ostatním čtenářům pochlubili a inspirovali je?

Napište nám do redakce na adresu bydleni@novinky.cz, připojte pár průvodních vět a několik snímků vašeho díla.

Reklama

Související témata:

Související články

Střecha je korunou na hlavě domu

Střecha je dominantní část domu, vyžadujeme od ní skvělé praktické vlastnosti i vzhled. Při rekonstrukci či stavbě nového domu se určitě obraťte na odborníka,...

Prosvětlete podkroví podle své fantazie

Jak přivedeme denní světlo do obytného prostoru pod střechou? Běžná jsou střešní okna. Komfort bydlení zvýší typ, z něhož lehce vznikne balkon. Do hry zapojíme...

Výběr článků

Načítám