Hlavní obsah
Kuchyně z borovicového dřeva je pro mladý pár dostačující, volně stojící ostrůvek poskytuje pracovní plochu navíc. Foto: José Hevia

Vřelý industriál, něžná surovost aneb Jak se opuštěná opravna proměnila na soukromou oázu

Architektka Mariana de Delásová proměnila dlouhodobě opuštěnou opravnu motocyklů u rušné ulice na soukromou oázu s překvapivě klidnou atmosférou, která jemně odkazuje na středomořský ráz španělského ostrovního města Palma de Mallorca.

Kuchyně z borovicového dřeva je pro mladý pár dostačující, volně stojící ostrůvek poskytuje pracovní plochu navíc. Foto: José Hevia
Vřelý industriál, něžná surovost aneb Jak se opuštěná opravna proměnila na soukromou oázu

Majitelé zakoupili dávno nevyužívaný prostor o rozloze 92 m2 i se zanedbaným dvorkem a oslovili architektku Marianu de Delásovou s požadavkem, aby původně komerční interiér přetvořila v klidné bydlení pro mladý pár.

Nejprve bylo nutné zrekonstruovat stropy a venkovní prostory. Vstupu do bytu, přímo navazujícímu na ulici, ponechala architektka původní dlažbu, která je stejná jako ta venkovní. Výrazné čtvercové dlaždice ve specifickém odstínu zelené barvy, dřevěný obklad stěn a další jednoduché vybavení však již odkazují na klasickou předsíň, od ulice ji však dělí pouze perforovaná kovová vrata.

Vstup do bytu zajišťují prosklené dveře propouštějící do interiéru dostatek světla, které zároveň slouží jako dostatečná akustická bariéra.

Už při vstupu je tedy patrné, co realizaci projektu s názvem Palma Hideaway charakterizuje především – kombinace industriálního, otevřeného a výrazně městského prostoru s intimní atmosférou domova zjemnělého světlým borovicovým dřevem a zářícího čistotou velkých bílých ploch.

Spojovacím prvkem celého interiéru je výrazná zelená, která se objevuje na obkladech i vestavěném úložném nábytku.

Dispozice prostoru se točí kolem jediné diagonální příčky sloužící jako dělicí a úložný prostor. Jeho úhlopříčné umístění také otevírá pohled směrem k zadnímu nádvoří. Po levé straně příčky se nachází ložnice, kde architektka nechala položit podlahu o několik centimetrů výš, aby dosáhla útulnější atmosféry.

Společenské prostory oddělené širokými skleněnými dveřmi jsou umístěny na druhé straně v otevřeném uspořádání s leštěnou podlahou. Součástí bytu je také malý pokoj pro hosty a druhá koupelna v bývalém úložném prostoru s výhledem do dvora.

Architektce se podařilo z otevřeného komerčního prostoru přímo navazujícího na rušnou ulici vytvořit klidný domov a půvabný interiér, aniž by přitom násilně popřela původní charakter prostoru. Neobvyklá estetika této mallorské realizace zaujme nejen na první pohled.

Jana Polomová, www.modernibyt.cz

Napište nám

Postavili jste nový dům, rekonstruovali byt anebo máte hezky zařízenou zahradu a rádi byste se ostatním čtenářům pochlubili a inspirovali je?

Napište nám do redakce na adresu bydleni@novinky.cz, připojte pár průvodních vět a několik snímků vašeho díla.

yknivoNumanzeSaNyknalC
Sdílejte článek

Seznam.cz zavádí tlačítko Líbí se

Dejte redakci i ostatním čtenářům vědět, jaký obsah stojí za přečtení.

Články s nejvyšším počtem Líbí se se budou častěji zobrazovat na hlavní stránce Seznamu a přečte si je více lidí. Nikomu tak neuniknou zajímavé zprávy.

Reklama

Výběr článků