Hlavní obsah

Vodní živočichové inspirují architekty k návrhům obskurních staveb

Novinky, tnk

Řada tvůrců si dnes klade za cíl vytvořit předně objekt, který upoutá. Jeho estetické kvality jsou často až na druhém místě. Stavbám inspirovaným rybami, škeblemi a podobnými živočichy se zajímavost rozhodně upřít nedá. Jsou také velkou atrakcí pro děti, které mohou jejich infantilní podobu ocenit.

Foto: Profimedia.cz

Budova je rozhodně nepřehlédnutelnou místní dominantou.

Článek

Jednou ze staveb tohoto typu je sídlo rady pro rozvoj rybářství v indickém Hyderabadu. Stavba vypadá jako klasická modrá ryba. V budově se nachází předně kanceláře.

Výraznou stavbou je i další budova ve tvaru ryby s názvem Fishing Hall of Fame v Haywardu, v americkém Wiskonsinu. Budova slouží jako součást komplexu muzea rybářství. Zájemci si zde mohou například vychutnat zajímavý výhled z tlamy velkolepé ryby.

Foto: Profimedia.cz

Gigantická stavba v podobě ryby slouží rozvoji rybolovu.

Esteticky zdařilou stavbou je pak Universum Science Center ve tvaru škeble v německých Brémách.

Místní muzeum vědy je postaveno ze 40 tisíc dílů z nerez oceli a má tři podlaží, ve kterých je představován rozvoj technologií, lidstva i přírody. Muzeum pořádá interaktivní výstavy i multimediální akce.

Foto: Profimedia.cz

Z proskleného otvoru ve škebli jsou pěkné výhledy do okolí.

Nevšední zoomorfní stavbou je i hotel s názvem Kakadu Crocodile Hotel. Nachází se v Jabiru v Austrálii. Jeho tvar nejlépe vynikne při pohledu z výšky.

Interiéry čtyřhvězdičkového hotelu jsou zařízeny klasicky. V ´břiše´ krokodýla se nachází prostorný bazén a park. Nechybí ani prostor pro business setkání a konference.

Foto: Profimedia.cz

Stavby ve tvaru zvířat mají obecně za cíl zvýšit návštěvnost.

Tvarově nevšední stavby se obvykle zapisují do dějin architektury jako kuriozity. Jen málokdy se podaří skloubit rozumnou inspiraci s esteticky působícími liniemi. Celkem se to nedávno podařilo architektům stavby, která připomíná pterodaktyla. [celá zpráva]

Napište nám

Postavili jste nový dům, rekonstruovali byt anebo máte hezky zařízenou zahradu a rádi byste se ostatním čtenářům pochlubili a inspirovali je?

Napište nám do redakce na adresu bydleni@novinky.cz, připojte pár průvodních vět a několik snímků vašeho díla.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám