Hlavní obsah

Nástavba inspirovaná podobou pterodaktyla vznikla jako netradiční doplněk parkoviště

Novinky, tnk

Nevšední stavba s monumentálními tvary se nachází v areálu nových a rekonstruovaných budov v Culver City v americkém Los Angeles. Cílem architektů z kanceláře Eric Owen Moss bylo upozadit garáže ve spodních patrech. To se jim povedlo díky poutavě řešené fasádě.

Foto: archiv studia Eric Owen Moss Architects (2x)

Budova má lehce brutalistní rysy, které jí dodávají na zajímavosti.

Článek

Budova nese příznačný název Pterodactyl a připomíná svými tvary letícího pravěkého ptakoještěra. Architektura stavby je rozhodně dramatická a lehce brutalistní. Perfektně tak ilustruje dravost tohoto zvířete.

Plášť budovy je kovový a vznikl z materiálu od Rheinzinku s názvem prePatina modro-šedá.

Tvarově se objekt skládá z osmi různě situovaných krabic propojených v interiérech, které na první pohled vypadají, jakoby byly ledabyle poházené po objektu. Střed nástavby má tvar hlavy zvířete, postranní části pak připomínají křídla.

Foto: archiv studia Eric Owen Moss Architects

Spodek budovy slouží jako několikapatrová garáž.

Parkovací prostor nakonec posloužil jako specifické pódium pro tuto efektní nadstavbu. Díky garážím se vnitřní kanceláře nacházejí poměrně vysoko a je z nich působivý výhled na pohoří Santa Monica a Tichý oceán.

Foto: Rheinzink

I interiéry mají nevšední dramaticky působící tvary.

Ohromující stavba nabízí bezmála 17 tisíc m² plochy a představuje vyvrcholení projektu renovace areálu Wedgewood Holly, který trval dlouhých 17 let.

Architekti se při navrhování snažili použít menší paletu materiálů. Prostorům tak dominuje hlavně kov a sklo. Moderní interiéry tvarově i materiálově kopírují vnější vzhled budovy.

Foto: Rheinzink

Vizualizace prozrazuje tvarovou bohatost stavby.

Brutalistní stavby ostrých tvarů a surovějších materiálů s industriálnějšími rysy jsou momentálně mezi architekty poměrně oblíbené.

Napište nám

Postavili jste nový dům, rekonstruovali byt anebo máte hezky zařízenou zahradu a rádi byste se ostatním čtenářům pochlubili a inspirovali je?

Napište nám do redakce na adresu bydleni@novinky.cz, připojte pár průvodních vět a několik snímků vašeho díla.

Mistry brutalistních staveb v Česku byli manželé Machoninovi. Právě Věra Machoninová nedávno získala za svou tvorbu poctu architektů. [celá zpráva]

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám